Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

koros

Co jesc a co nie

Polecane posty

Źródła węglowodanów -ryż (głównie brązowy), -kasze (najczęściej poza manną i kuskus), -płatki owsiane -rośliny strączkowe (soczewica, fasola, ciecierzyca, soi unikamy), szczególnie polecane wegetariankom -quinoa (uwaga, w Polsce droga) -makaron pełnoziarnisty -warzywa surowe lub gotowane (mrożone) w dużej ilości, zielone bez żadnych ograniczeń, ladies unikają warzyw z puszek (konserwowane cukrem), odchudzające się rezygnują z kukurydzy, ziemniaków -owoce świeże (odchudzające się z umiarem i najlepiej te z małą zawartością fruktozy, -chleb prawdziwy razowy na zakwasie Chleby 'razowe' dostępne w sklepach są mocno przetworzone, często barwione karmelem. -wyroby mączne (z mąki żytniej, pełnoziarnistej) własnej roboty Źródła białka -mięsa chude: drób (kurczaki, indyki, przepiórki itp.), wołowina, dziczyzna, wieprzowina, wątróbki (z umiarem), podroby (żołądki, serca z umiarem). -mięsa tłuste z umiarem * Nie jemy wyrobów garmażeryjnych, kupnych wędlin, kiełbas (nawet tych droższych), parówek. -Jemy Ryby tłuste (faworyzowane morskie, bogate w omega 3) i chude, owoce morza, puszkowane z umiarem, pangi NIE jemy -jajka (całe, nie wyrzucamy żółtek bogatych w białko, witaminy i minerały) -sery i twarogi (jeśli się odchudzamy maksymalnie raz dziennie, np. wieczorem) * unikamy produktów przetworzonych, czasami jednak siła wyższa i małą ilość białka w diecie uzupełniamy odżywką białkowa whey (bez soi). * Ryby i mięsa w miarę możliwości finansowych i logistycznych kupujemy z hodowli naturalnych, gdzie zwierzęta nie są karmione hormonami, antybiotykami, sztucznymi paszami. Jaja od kur z wolnego wybiegu Źródła tłuszczy -orzechy i nasiona (faworyzowane włoskie, brazylijskie, migdały) -siemię lniane (mielone) -oliwa z oliwek, olej rzepakowy, oleje z orzechów, olej lniany (ten ostatni odradzany sylwetkom typu 'gruszka') -ryby, jajka jak wyżej -awokado -prawdziwe masło, tłuszcz zwierzęcy traktują jako dodatkowe źródło tłuszczy jeśli dostarczane są tłuszcze wymienione powyżej

NIE JEMY : białego pieczywa, makaronów. zupek chińskich, zupek w proszku, makaronów zalewanych wrzątkiem, kupnych sosów pomidorowych, fast foodów. płatków śniadaniowych fitness (dużo cukru), płatków kukurydzianych, otrąb ostrożnie wybieraMY przyprawy i stosują tylko te bez polepszaczy smaku, nie kupują mieszanek przypraw, fixów, sosów w proszku. od czasu do czasu jedzą jogurty naturalne bez cukru, są świadome małej zawartości białka. Jogurtów owocowych, light nie jedzą (cukier). unikamy słodzików, cukrów, napojów słodzonych, soków owocowych i warzywnych (wyjątek stanową soki wykonane tylko ze świeżych warzyw czy owoców), słodyczy, lodów, ciastek, drożdżówek.

Gość hvvkv
po 1)dlaczego nie wolno otrąb? po 2)słodzik stevia-od tego nic nie urośnie

Komunujemy posilki najepiej wegle+bialko +tluszcz najelpeij tez podzielic sobie dawke wegli bialka i tluszczu np. na 5 posilkow i jesc rowne wartosci unormuje to nasz uklad hormonalny polecane szczegolnie kobietom ktore maja problemy hormonalne

Wiele pań burzy się twierdząc, że przecież otręby zawierają błonnik, którego im potrzeba, np. żeby uniknąć zaparć. Tak, zawierają, jest to błonnik nierozpuszczalny w wodzie. Bardzo często podrażnia on jelita, a nawet może zaostrzyć dolegliwości w zespole jelita nadwrażliwego. Otręby absorbują wodę w jelicie, a wiele pań nie dba o wypijanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. W efekcie otręby wcale nie pomagają pozbyć się problemów z zaparciami, ale je pogłębiają. Obrońcy otrąb krzykną zapewne: bo witaminy, bo minerały w otrębach! Tak, ale powinniśmy wspomnieć ponadto, że otręby zawierają kwas fitynowy. Tenże kwas upośledza wchłanianie przez organizm mikroelementów, przykładowo: wapnia, magnezu, cynku, żelaza. Zatem nie tylko nic nam nie przyjdzie z witamin i minerałów zawartych w otrębach, bo ich wchłanianie jest upośledzone. Mało tego, obecność otrębów w treści jelita zahamuje absorpcję składników mineralnych z innych źródeł pozywienia. Wystarczającą ilość błonnika w diecie zapewnisz sobie jedząc warzywa w zalecanej ilości (min. 600g), produkty pełnoziarniste (kasze, ryż, pieczywo razowe, płatki owsiane itd.), owoce. Wraz z nimi dostarczysz swojemu organizmowi cennych witamin i minerałów, które zostaną wchłonięte w jelicie.

cytuje: Otręby owsiane składają się z błonnika rozpuszczalnego. Błonnik ten jest wyjątkowo cenny z dietetycznego punktu widzenia, ponieważ: * Pobudza wydzielanie żółci do przewodu pokarmowego, * Absorbuje cholesterol i w ten sposób zmniejsza jego przyswajalność z przewodu pokarmowego, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Równocześnie zwiększa się też we krwi udział frakcji lipoproteid o wysokiej gęstości (HDL) * Wiąże jony sodu obniżając ciśnienie tętnicze krwi, * Powoduje spowolnienie wchłaniania glukozy i co w rezultacie prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi, * Tworzy korzystne podłoże dla rozwoju pożądanej flory bakteryjnej w jelicie grubym * Obecność błonnika w przewodzie pokarmowym powoduje zwiększenie objętości pożywienia bez podwyższania jego wartości energetycznej, zaspokaja uczucie łaknienia przez dokładniejsze wypełnienie treści żołądka. * Poza tym błonnik absorbuje z żywności i zapobiega przyswajaniu przez organizm różnych substancji szkodliwych dla zdrowia, takich jak np. metale ciężkie. Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 1417 kJ/335 kcal Białko 17,3 g Tłuszcz 7,0 g Węglowodany 50,8 g Błonnik 15,4 g Tiamina (wit. B1) 1,2 mg (86%)* Fosfor 734 mg (925%)* Żelazo 5,4 mg (39%)* Magnez 235 mg (78%)* Cynk 3,1 mg (21%)* *% zalecanego dziennego spożycia Płatki owsiane 500g Na początku XX wieku niemiecki lekarz Carl von Noroden zalecał stosowanie kuracji owsianej w przypadku zaawansowanej cukrzycy. Obecnie już wiadomo, że oddziaływanie owsa można wyjaśnić obecnością w ziarnie śluzu- beta glukaniu, który ma właściwości obniżające poziom cholesterolu, a także skutecznie reguluje poziom glukozy we krwi. Dawniej produkty z owsa uważane były za pokarm ludzi ubogich, w świetle współczesnej wiedzy pogląd na temat wartości tego zboża zmienił się radykalnie, a szerokie wykorzystanie ich w codziennej diecie przyczynia się do poprawy stanu zdrowia. Płatki owsiane, dzięki dużej zawartości witamin z gr. B., wit. E, a także składników mineralnych i korzystnego składu tłuszczów posiadają wysokie walory odżywcze. Płatki owsiane Sante zalecamy stosować jako dodatek do zup mlecznych, owocowych bądź warzywnych, a także używać ich do przyrządzania wielu innych potraw i deserów. Płatki owsiane 500g: Skład: Płatki owsiane 100% Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 1530kJ (362kcal) Białko 11,9g Tłuszcz 7,2g Węglowodany 62,1g Błonnik 6,9g Tiamina (wit. B1) 0,46mg (33%)* Wit. E 1,8mg (24%)* Fosfor 433 mg (54%)* Żelazo 3,9 mg (28%)* Magnez 129 mg (43%)* Cynk 3,1 mg (21%)*

Gość załóż konto/.
co jeść a CZEGO NIE Nie nauczyli jezyka ojczystego? A co ty masz do zupek chińskich? Nawet jednej w tygodniu nie można?

Gość SANDRA40
Koros - możesz mi poradzić coś - stosowałam x1 w życiu restrykcyjną dietę Gacy na własną rękę przez około 4 miesiące.Nie zrobiłam co prawda należytego wyjścia z tej diety ale cóż...Schudłam owszem sporo ale teraz nie umiem się opanować bo mam takie napady jedzeniowe...nie miałam nawet takich przed dietą.Jak normalnie zacząć jeść żeby nie przytyć? Da się uniknąć jojo ? Spożywałam na moje oko coś koło 1000kcal i ćwiczyłam i dalej staram się 2-3 x w tyg.Obiecują w tej diecie zwiększenie a nie palenie mięśni i zwiększenie metabolizmu ale chyba tak nie jest...jestem przerażona że zaraz wszystko wróci a tyle się natrudziłam...

Dieta musiala byc zla jezeli masz napady glodu organizm sie teraz upomina o kcal no i uklad horonalnypewnie rozwalony przed dietąjaki typ figury mialas ?gruszka?

Mozesz pwoieidziec co na niej jadlas ile kcal na czym ona sie opiera?

Ja tam nie wyliczam dokładnie kalorii. Po prostu staram się jeść rzeczy które takowych nie mają zbyt dużo. Na pewno lepiej unikać majonezu, sera żółtego ;)

Gość SANDRA40
Jadłam tak: Tydzień I: *1 POSIŁEK - 75g karczku smażonego na smalcu i 75g pomidor *2 POSIŁEK - 75g karczku smażonego na smalcu i 75g pomidor *3 POSIŁEK - 75g karczku smażonego na smalcu i 75g pomidor *4 POSIŁEK - 75g karczku smażonego na smalcu i 75g pomidor Tydzień II: *1 POSIŁEK - 3łyżki płatków owsianych na wodzie + kefir 250g + 4 śliwki suszone *2 POSIŁEK - 250g owoców (poza bananami i winogronem wszystkie dozwolone) *3 POSIŁEK - 150g piersi z kurczaka (gotowana lub grillowana) + 250g warzyw gotowanych na parze + łyżka oliwy z oliwek do polania *4 POSIŁEK - 125g chudego białego sera bez soli + 150g jogurtu naturalnego Tydzień III i IV: ETAP I (4 dni): *1 POSIŁEK - 75g karczku smażonego na smalcu i 100g pomidor *2 POSIŁEK - 75g karczku smażonego na smalcu i 100g pomidor *3 POSIŁEK - 75g karczku smażonego na smalcu i 100g pomidor *4 POSIŁEK - 75g karczku smażonego na smalcu ETAP II (3 dni): *1 POSIŁEK - 75g chudego białego sera + 2 kromki WASY żytniej *2 POSIŁEK - 250g owoców *3 POSIŁEK - 180g udka z kurczaka bez skóry (gotowane, grillowane, pieczone) + 200g warzyw gotowanych na parze + 2 łyżki oliwy z oliwek do polania *4 POSIŁEK - jajko gotowane + warzywa 150g + kefir 250g TYDZIEŃ V i VI: ETAP I (4 dni): *1 POSIŁEK - jajecznica na schabie (2 jaja+60g schabu) *2 POSIŁEK - marchew 150gx2 *3 POSIŁEK - 150g piersi z indyka gotowanej na parze +200g warzyw (surowych bądź gotowanych na parze) + łyżka oliwy z oliwek do polania *4 POSIŁEK - 200g ryby gotowanej w 100g warzyw lub meal drink ETAP II (3 dni): *1 POSIŁEK - 60g schabu pieczonego + 2 kromki WASY żytniej *2 POSIŁEK - 250g owoców *3 POSIŁEK - 150g piersi z kurczaka (gotowana lub grillowana) + 200g warzyw gotowanych na parze + łyżka oliwy z oliwek do polania *4 POSIŁEK - 125g chudego białego sera bez soli + 150g jogurtu naturalnego TYDZIEŃ VII: ETAP I (4dni): *1 POSIŁEK - 50g płatków kukurydzianych na mleku 2%(1 szklanka) *2 POSIŁEK - kefir 250g + marchew 150g *3 POSIŁEK - zupa (np. zupa prezydencka HORTEX) 250g ugotowana na 120g udka z kurczaka *4 POSIŁEK - 125g chudego białego sera bez soli + 150g jogurtu naturalnego ETAP II (3dni): *1 POSIŁEK - 3łyżki płatków owsianych na wodzie + kefir 250g + 4 śliwki suszone *2 POSIŁEK - 250g owoców (poza bananami i winogronem wszystkie dozwolone) *3 POSIŁEK - 150g piersi z kurczaka (gotowana lub grillowana) + 200g warzyw gotowanych na parze + łyżka oliwy z oliwek do polania *4 POSIŁEK - 125g chudego białego sera bez soli + 150g jogurtu naturalnego TYDZIEŃ VIII: ETAP I (4dni): *1 POSIŁEK - 75g karczku smażonego na smalcu i 100g pomidor *2 POSIŁEK - 75g karczku smażonego na smalcu i 100g pomidor *3 POSIŁEK - 75g karczku smażonego na smalcu i 100g pomidor *4 POSIŁEK - 75g karczku smażonego na smalcu ETAP II (3dni): *1 POSIŁEK - 2 jaja gotowane na twardo + 2 kromki WASY żytniej *2 POSIŁEK - 250g owoców *3 POSIŁEK - 150g piersi z indyka gotowanej na parze +200g warzyw (surowych bądź gotowanych na parze) + łyżka oliwy z oliwek do polania *4 POSIŁEK - 125g chudego białego sera bez soli + 250g kefiru Tak jestem typowa gruszka. Więcej o tej diecie dieta GACY LUBLIN!!!- SKUTECZNA ALE DRAKOŃSKA Robiłam badania w trakcie diety - wszystko ok.

Gość aloplla
a ja jestem typ- jabłko i nie wiem co jesc a reszta wrecz chuda moj brzuch jest wielki

Koros, dzięki:) Od jakiegoś czasu postawiłam na zdrowe odchudzanie i bardzo mi pomoże to co napisałeś, nie będę musiała się zbytnio zastanawiać:)