Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bleh bleh bleh

chcę wyjechać z chłopakiem do Niemiec- nie znam języka

Polecane posty

Gość bleh bleh bleh

Witajcie, jak w temacie, chcemy wyjechać do Niemiec. Chłopak ma wykształcenie techniczne, jest bardzo dużo ogłoszeń dla niego. Także znajdzie pracę bez problemu. Chcemy jechać razem, ja mam wykształcenie pedagogiczne, ale ni w ząb nie umiem niemieckiego. Jedynie angielski. I tu moje pytanie, czy dostanę gdzieś pracę bez znajomości języka? Chcę zrobić kurs niemieckiego, ale to już na miejscu. Na opiekunkę do osób starszych też nie mogę iść, bo się nie dogadam. Ech, u nas nic nas nie trzyma, chcemy spróbować szczęścia tam.

Gość kuki123
siedz w domu na doopie:)

Gość szanse oczywiście są.
popytaj raczej na innych forach, choćby http://www.mypolacy.de/ Jeśli chcecie być małżeństwem, to może opłaci się wam on na trzeciej grupie zarabia, a ty na "Basis 400" smarujesz bułki w w firmie dostarczającej śniadania. Taką pracę znajdziesz w Leihfirmach, a tam nawet po angielsku się dogadasz. Aha, Leihfirmy rzadko odpowiadają na maile i stawki u nich są niewysokie, ale na początek. Ważne, żeby twój partner mógł cię ubezpieczyć, bo bez ubezpieczenia w Niemczech mieszkać nie możesz, a nie sądzę, żebyś chciała płacić ubezpieczenie za siebie. Może więc najpierw ślub? Wtedy masz szansę na ubezpieczenie rodzinne, tzn. twój partner cię może dopisać do siebie, oczywiście jeśli sam ma pracę a nie na założonej w Polsce jednoosobowej działalności tyra na półczarno u kolejnego Polaka. Jeszcze raz polecam mypolacy.de, poczytaj trochę o podatkach, ubezpieczeniach itp. Bo problemy będą, pierwsze przy wynajmowaniu mieszkania, ale to już możesz doczytać gdzie indziej.

Gość no to ja odpowiem
jaki bezsens wychodzic za maz, zeby moc pracowac :O na tym forum czasami nie radz sie nikogo, bo tam jeden "madrzejszy" od drugiego. skoro znasz angielski, to zawsze to lepiej niz nie znac zadnego jezyka. moze zanim wyjedziesz sprobuj podowiadywac sie w Polsce czy nie ma jakiejkolwiek mozliwosci, aby zostac w Polsce ubezpieczonym. chyba jezeli nie skonczylas jeszcze 26 lat mozesz byc u rodzicow ubezpieczona, ale niestety nie wiem dokladnie. jak sie nie uda, to szukaj pracy, jak zalozysz gewerbe, to samo ubezpieczenie bedzie cie kosztowac co najmniej 220euro (panstwowe). Dlatego lepiej tez by ktos cie zatrudnij na wiecej niz 401euro, to wtedy mialabys ubezpieczenie od pracodawcy. niestety nie znam za bardzo szczegolow,musialabys sie dowiedziec. ale na 400 basis jako osoba samotna nie masz ubezpieczenia zdrowotnego