Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiloyhnj77

tabletki antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość kiloyhnj77

Od 5 dni biore tabletki antykoncepcyjne, zaczelam od pierwszego dnia okresu tak jak polecil lekarz, powiedzial tez ze dzialaja od razu ale mimo wszystko lepiej zaczekac tydzien. Ostatniego dnia okresu kochalam sie bez zabezpieczenia czy mimo to moglam zajsc w ciaze? Prosze o pomoc

Gość Water Lily
Ale jak to: kochałaś się bez zabezpieczenia czy zabezpieczałaś się tabletkami?

Gość kiloyhnj77
tylko tabletki i zastanawiam sie czy one juz dzialaja czy sie pospieszylismy troche?

Gość kiloyhnj77
chcę też lojalnie uprzedzić o przebytej niedawno grzybicy stóp

Gość Renkaaa
Spokojnie, nie masz o co się martwić :) wątpie, żebyś mogła być w ciąży :)

Gość Water Lily
Jeżeli: - wzięłaś tabletkę w pierwszym dniu miesiączki - przyjmowałaś tabletki o tej samej porze (tzn. nie spóźniłaś się z żadną powyżej 12 godzin) - nie połykałaś tabletek, popijając sokiem z grejpfruta - po przyjęciu żadnej z tabletek nie miałaś wymiotów/biegunki - nie przyjmujesz antybiotyków czy preparatów dziurawca, możesz być spokojna :).

Gość kiloyhnj77
no mam nadzieje, lekarz wyjasnilze jak zaczyna sie brac w pierwszym dniu okresu to dziala od razu a jezeli w jakims innym dniu to trzeba tydzien czekac ale ja mimo wszystko mam watpliwosci,mial ktos podobny problem?

spokojnie nie masz się czego obawiać. Ja czekałam tylko 2 dni.

Gość kiloyhnj77
dziekuje za pomoc ;) to moje pierwsze tabletki i dlatego ;) czyli podczas stosowania tych tabletek nie jest potrzebna zadna unna forma zabezpieczenia?

Gość Water Lily
Ja podczas przyjmowania tabletek nigdy nie używałam dodatkowego zabezpieczenia i w ciąży nie jestem. Co nie znaczy, że nie trzeba się dodatkowo zabezpieczać, gdy jest się np. w trakcie terapii antybiotykowej. A zaczęłam kochać się z moim ówczesnym chłopakiem (dziś narzeczonym :)), jak tylko skończył mi się okres, czyli pewnie niecały tydzień od wzięcia pierwszej tabletki z pierwszego opakowania. A tabletki miałam z najniższą skuteczną dawką hormonów.

Gość kiloyhnj77
a czy midcorynon tez jest z mala dawka hormonow?

Gość kiloyhnj77
microgynon **

Gość Water Lily
A istnieją takie tabletki? :) Bo ja szczerze mówiąc o takich nie słyszałam :). Może chodziło Ci o Microgynon?

Gość kiloyhnj77
tak, wlasnie o microgynon ;) skuteczne sa?

Gość Water Lily
Tak, wszystkie tabletki antykoncepcyjne są skuteczne, pod warunkiem prawidłowego stosowania :). A co do dawki hormonów, to ja bym powiedziała, że jest średnia :). Jedna tabletka zawiera 0,15 mg lewonorgestrelu i 0,03 mg etynylestradiolu. Nie jest to tak mało, jak w przypadku Harmonetu, Logestu czy Kontraceptu (ja brałam Kontracept), czyli 0,075/0,02, ale znowu nie aż tak dużo, jak np. w przypadku Cilestu: 0,25/0,035.

Gość kiloyhnj77
czyli jezeli bede brala codziennie o tej samej porze to beda skuteczne? lekarz powiedzial ze mam zrobic 7 dniowa przerwe i powinnam miec okres. a czy jest mozliwosc ze ten okres nie wystapi? i co wtedy?

Gość Water Lily
Tak, powinnaś brać tabletki o tej samej porze. Najlepiej o tej samej godzinie, ale jeśli spóźnisz się nawet godzinę czy dwie, to w dalszym ciągu jest to ta sama pora :). Mnie się zdarzyło spóźnić nawet 4h, ważne, żeby nie przekroczyć dwunastu. Po skończeniu pierwszego opakowania powinno wystąpić krwawienie (to nie jest okres, tylko krwawienie z odstawienia), które jednak może nie wystąpić, zwłaszcza po pierwszym opakowaniu. Organizm musi się przystosować do hormonów. To nic nie znaczy i nie warto się tym zbytnio martwić, jednak dla świętego spokoju możesz zrobić test. Jeśli dwa razy z rzędu nie wystąpi krwawienie, powinnaś udać się do ginekologa i wykluczyć ciążę. Ale nie martw się. Ja też przy pierwszym opakowaniu przeżywałam, że u mnie na pewno będzie coś nie tak, że nie dostanę krwawienia albo pod koniec opakowania pojawi się plamienie (bo i tak się czasami zdarza), jednym słowem, że na pewno coś będzie odbiegać od normy, a okazałam się podręcznikowym przykładem: zawsze miałam krwawienie, na początku prawie że co do godziny, potem zdarzało się, że dostawałam je dzień wcześniej, innym razem kilka godzin później niż zwykle. Na razie nie ma się co przejmować, sama zobaczysz, jak to będzie u Ciebie.

Gość kiloyhnj77
dzieki za rady ;) mam nadzieje ze bedzie ok, pierwsze tabletki w mym zyciu i dlatego tak przezywam

Gość Water Lily
Hehe, jeśli Cię to pocieszy, to ja też tak przeżywałam, nawet mimo tego, że studiuję (i wtedy też już studiowałam)... farmację! :)