Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość regregre

DOSTAŁAM PISMO - KONTROLA SKARBOWA, allegro.

Polecane posty

Gość regregre

Słuchajcie czy Allegro ma obowiązek podania prywatnych danych allegrowiczów ? Kontrola nie dotyczy mnie, ale jednego z użytkowników od którego 2 lata temu coś tam kupiłam . Osoba ta nadal działa, prowadzi zarejestrowaną działalność. Ja co prawda wszystkie swoje dane podaję na stronę "o mnie" bo mam zarejestrowaną działalność gosp. , więc ze zdobyciem namiarów na mnie nie mieli problemu, choć nie mam założonego konta firmowego. A jak to się ma do osób, które nie prowadzą działalności - czy allegro na wniosek urzędu musi podać wszystkie dane osób kupujących ? Rozumiem jak w grę wchodzi np. sprzedaż bez założonej działalności gospodarczej, niepłacenie podatków itp itd to wiadomo, że żeby delikwenta namierzyć muszą uzyskać dane, ale tu sytuacja jest inna, bo urząd pisze do osób, które tu tego człowieka coś kupowały. Wiecie coś na ten temat ?

Gość poinformowana dziewica 92
Nie odpowiadajcie jej, to sylwusia od tarota niech cierpi za swój spam :classic_cool:

Gość Marcelllina81
do kontroli skarbowej kazdy ma obowiazek udostepniac dane.

Gość julka19x
allegro ma obowiazek podac wszystkie dane zlodziejom ze skarbowki.Mam nadzieje ze nie wsypiesz kontrahenta.Trzeba jakos walczyc z ryżym oszustem.

Gość regregre
Ale ja nie mam powodów, żeby kogoś wysypywać ;) . Ja tych dwóch transakcji właściwie nie pamiętam, to było 2 i 3 lata temu. Wszystko odbyło się ok, gość ma zarejestrowaną działalność, on sprzedaje aż w 3 miejscach stacjonarnie i dodatkowo ma sklep na allegro i sklep internetowy, więc pewnie dlatego się za niego wzięli .

Gość julka19x
no to mow ze nic nie wiesz i nic nie pamietasz

Gość alexandrawoaaa
Ale o co chodzi? jak cos sie sprzeduje to trzeba miec działanośc?!! nie mówcie :o

Gość krakow krakow krakow krakow kr
na allegro mozna sprzedawac tzw prywatnie do 1000 zl miesiecznie

tzn wtedy nie trza placic podatku pogooglujcie sobie jak to wyglada do kontroli skarbowej allegro musialo dac dane............

Gość Nie miesiecznie
tylko rocznie!!!

Gość pingwiny z madagaskarru
-Marcelllina81 weź siedź cicho bo ci mąż naleje -krakow krakow krakow krakow kr nie gadaj tylko leć do galerii krakowskiej bo ci zamkną

Gość alexandrawoaaa
Uff, bo przekroczyłam 700zł i myslałam ze mam przejebane ;D

Gość kole ją w oczy,ze kasa wypływa
no to miesięcznie czy rocznie?

[zgłoś do usunięcia] pingwiny z madagaskarru :D :D hej,serio bylo 1000 zl /mc.... cos takiego czytalam bo tez mnie to interesowalo :classic_cool:

"Kupując na aukcji od osoby fizycznej przedmiot droższy niż 1000 złotych, trzeba zapłacić podatek PCC"

Gość 2312312312
rocznie to są 3 tysiące wolne od podatku Kwota wolna miesięcznie od podatku: 46,33 zł Kwota wolna od podatku rocznie w 2012 r.: 556,02 zł , co jest rownoznaczne z dochodem wolnym od podatku w 2012r. w wysokości: 3 091,00 zł

Gość alexandrawoaaa
Kwota wolna miesięcznie od podatku: 46,33 zł Tzn jak np sprzedam kurtke za 80zł to musze mieć działalność???

Gość 2312312312
wymóg działanosci jest jak sprzedaz jest stała i zorganizowana ,nie zalezy od kwoty... głuptaki. chyba wiadomo, że niektórzy nawet domy sprzedają, i co, musza zakładac działanosc??

Gość regregre
Pismo dotyczyło transakcji zawartej 3 i 2,5 roku temu! Aż się zdziwiłam, pierwszy raz coś takiego dostałam, a na allegro kupuję od lat.