Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oliwia2528

Antykoncepcja od 3 dnia miesiączki

Polecane posty

Gość oliwia2528

Witam! Mój ginekolog przepisał mi tabletki antykoncepcyjne Cilest. W ulotce jest napisane, że pierwszą tabletkę należy wziąć pierwszego dnia miesiączki. Ja obecnie mam trzeci dzień miesiączki, czy mogę zacząć brać tabletki dzisiaj (3 dnia miesiączki), czy muszę czekać do następnej miesiączki i wtedy wziąć pierwszą tabletkę pierwszego dnia? Pozdrawiam!

Gość oliwia2528
Ulotka jest po angielsku.. bardzo przepraszam..

Gość oliwia2528
Bardzo dziękuję ;) Znalazłam ulotkę. Co do zmniejszonej skuteczności.. "Zmniejszona skuteczność Skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych może być zmniejszona w przypadku pominięcia przyjęcia tabletek, wymiotów lub jednoczesnego stosowania innych leków. Leki ziołowe zawierające dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum) nie powinny być stosowane w skojarzeniu z lekiem Cilest ze względu na ryzyko zmniejszenia stężenia w surowicy i zmniejszenia działań klinicznych leku Cilest (patrz punkt Stosowanie leku Cilest z innymi lekami). " O stosowaniu .. "Pierwszy cykl stosowania: Należy przyjmować jedną tabletkę na dobę począwszy od pierwszego aż do dwudziestego pierwszego dnia cyklu. Tabletki należy przyjmować codziennie o tej samej porze, np. wieczorem. Kolejne cykle stosowania: Po przyjęciu pierwszych 21 tabletek, przez 7 dni nie należy przyjmować tabletek. Po 2 do 4 dniach od przyjęcia ostatniej tabletki można spodziewać się wystąpienia krwawienia. Po zakończeniu tego 7-dniowego okresu należy rozpocząć nowy cykl 21 dniowy cykl także w przypadku, gdyby krwawienie nie wystąpiło.".. Więc nadal nie wiem, kiedy będę zabezpieczona i, czy powinnam wziąć teraz pierwszą tabletkę, zrobić 7 dni przerwy i wtedy kontynuować, czy brać od dzisiaj codziennie i dopiero potem zrobić przerwę 7-dniową?

Gość W ogromnym przelocie
Skąd Ci przyszło do głowy, żeby po jednej tabletce przerywać? Zaczynasz, bierzesz wszystkie 21, po przyjęciu 7. jesteś zabezpieczona.

Gość oliwia2528
Dziękuję bardzo za odpowiedzi ;) Chyba jednak poczekam do następnego cyklu i zacznę 'normalnie' :) Pozdrawiam!