Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość capiroska

tv licence - problem

Polecane posty

Gość capiroska

Hej ostatnio zglosilam do tv licence ze nie ogladam telewizji i nie chce placic. Wszystko zgodne z prawda, bo telewizora nie posiadam, telewizja online tez mnie nie interesuje. Teraz otrzymuje telefony ze bede miala jakas kontrole zeby sprawdzic czy aby na pewno nie musze placic. Czy ktos z was mial kiedys taka kontrole i moze mi powiedziec jak to wyglada? Jak oni sprwadza ze nie ogladam nic online, beda mi grzebac na kompie czy cus?

Gość kartonowe pudelka na jajka
Zrobia ci kontrole, mnie akurat nie bylo, byl maz. Mamy 2 laptopy, ale nie ogladamy na nich TV, zreszta jesli tutaj wejdziesz na TV na zywo - np. BBC czy ITV to od razu wyskakuje pytanie czy masz TV licence i przekierowuje Cie na ich strone wiec gdybys ogladala z komputera bez licencji to namierzyliby Cie. Od kilku lat po tej kontroli mamy spokoj z listami, itp. Sama chcialam zeby skrzynka przestala mi sie w koncu zapelniac :)

Gość capiroska
ale nie wertowali Waszych laptopow, historii przegladania, co jest na dysku itd? no i ile to wszystko trwalo? Z gory dziekuje za odp :)

Z tego co mi maz mowil wtedy to tylko potwierdzili ze nie mamy telewizora, ze mamy laptopy i tyle. Wizyta byla krotka i bezbolesna. Ja pisalam, gdybys cos ogladala to pewnie po IP mozna by Cie bylo namierzyc.

Aha, oni przychodza bez uprzedzenia. Po prostu wpadna ktoregos dnia ;)

Gość paaaaaapaaaaap
ale co wy placicie ze tak powiem?

Gość 096
ale czy to nie jest tak, ze nie płaci się tylko za tv? Ale również właśnie laptopy, radio czy telefon? Bo ja w zasadzi telewizor mam tylko u dziecka w pokoju, służy mu do grania w gry. Nie ma tam żadnego gniazdka, do którego można byłoby podpiąć kabel z anteny, więc tv nie oglądamy. Ale licencję płacę :o

Gość 096
płacimy to, co w Polsce chcą Wam wprowadzić, a nie wiedzą jak się za to zabrać ;)

Nie, nie placisz jesli nie ogladasz telewizji na zywo. Ty nie masz telewizora, a wlasciwie tylko...monitor. Jesli odtwarzalabys lub nagrywala programy z TV w czasie transmisji to wtedy oplacasz licencje. Mozesz ogladac BBC czy ITV przez internet,ale tylko po zakonczeniu ich emisji i to jest bezplatne. Zreszta, jak juz wczesniej pisalam kiedy sprobujesz odtwarzac cos na zywo to na ekranie wyskakuje zapytanie czy masz tv licence bo raz chcialam wlaczyc koncert z okazji jubileuszu krolowej i wyskoczyl mi taki ostrzegawczy zonk wiec obejrzalam nastepnego dnia po emisji. Za to sie nie placi :) You need a valid TV Licence if you use TV receiving equipment to watch or record television programmes as theyre being shown on TV. TV receiving equipment means any equipment which is used to watch or record television programmes as they're being shown on TV. This includes a TV, computer, mobile phone, games console, digital box, DVD/VHS recorder or any other device.

Wyrzucasz kase skoro placisz licencje a TV i tak nie ogladasz. Propros o kontrole i juz nie plac.

Gość capiroska
@kartonowe pudelka na jajka widze ze jestes znawczynia tematu :) ja obawialam sie tej kontroli tylko dlatego, ze czasami ogladam seriale online na wloskich kanalach (szlifuje jezyk) i nie chcialabym zeby mi to jakos wynalezli, no ale skoro ich "broszka" to tylko angielska telewizja live, to chyba nie mam sie czego obawiac :)

my mamy telewizor ale taki stary, nie mamy freeview ani digibox wiec ogolnie zadne programy nie odbieraja, mamy go tylko jesli chcemy ogladac filmy na dvd, w razie kontroli mozemy miec jakies problemy?

hmmm...no nie wiem czy az taka znawczynia jestem bo byc moze jesli te seriale sa na zywo to tez moga podchodzic pod licencje. Jakkolwiek pewnie ogladasz je z jakiejs biblioteki internetowej podejrzewam wiec nie ma obaw. Ja ogladam CSI online czasami jak mi sie nudzi, to tez odcinki archiwalne.

do milka 111 0 najlepiej napisac do nich maila ze masz odbiornik, ktorego nie uzywasz do w/w celow i niech Cie sprawdza. W tym cytacie powyzej ze strony TV licence wyraznie jest napisane za co trzeba placic

Gość capiroska
nie ogladam na zywo. tylko na wloskich stonach z serialami, ewentualnie wloska telewizje (ale tez tylko powtorki). W kazdym razie dziekuje za odpowiedzi. Dobranoc :)

Gość wystarczy ze masz
komórkę, korzystasz z internetu , masz komputer czy laptopa MUSISZ PŁACIĆ TV LICENCE , przychodza na kontrole, spóźniłam sie z opłatami tydzień i zapukał mi Pan do drzwi na kontrolę!Zostawił mi tez karteczką i tam własnie napisane było to co powyzej

co za bzdura mam dwa wielkie nowe telewizory żaden nie służy do oglądania tv na zywo po zakupie każdego dostawałam listy z przypomnieniem o licence zadzwoniłam do nich i wyjaśniłam że nie używam ich do oglądania tego angielskiego chłamu;) i jest spokój, zostałam poinformowana że ktos może przyjść to sprawdzić, powiedziałam proszę bardzo, antena nie jest nawet podłączona, póki co nikt nie przyszedł (3 lata)

do wystarczy ze masz - wystarczy ze przeczytasz cytat z ich strony definiujacy kiedy trzeba placic TV licence - zamiescilam kilka postow wyzej :P Nie chodzi o samo posiadanie sprzetu,ale o to w jaki sposob z niego korzystasz.

Gość do kartonowe pudełko
czyli jak mam ps3, i podłączoną antene satelitarna pod dekoder to musze płacic? Nie oglądam filmów na żywo , nie mam nagrywarki nawet wiec jak to rozumiec?

Gość wystarczy ze masz
kartonowe i makrela wprowadzacie w bład ludzi i nie czytacie dokładnie ze zrozumieniem oczywiscie haha! owszem pisze ale coś takiego You need a valid TV Licence if you use TV receiving equipment to watch or record television programmes as theyre being shown on TV. watch OR record= oglądac LUB nagrywać !! czyli jak oglądasz tv nie ważne czy na zywo czy nie i czy angielską czy polską TV MUSISZ zapłacić. i to "TV receiving equipment means any equipment which is used to watch or record television programmes as they're being shown on TV" znowu to samo oglądac LUB nagrywać !! Mądralinskie nie róbcie z siebie pośmiewiska .... Tak to jest jak ktoś języka nie zna i czyta z domysłami....a potem innych w bład wprowadza...ciekawe czy potem za tych ludzi zapłacicie kare hahaha. Mam nadziej ze w końcu traficie na kumatego angola co wam każe zapłacić i sie wasza polska mentalność ukróci !!

Nie wprowadzam nikogo w blad bo chyba jasne jest ze nagrywanie to tak jak ogladanie na zywo bo przeciez sciagasz program w momencie jego emisji. Po to zamiescilam cytat zeby kazdy sobie przeczytal. Ciesze sie ze umiesz czytac ze zrozumieniem :D :D Jak ogladasz online programy archiwalne z ITV, BBC czy jakiejkolwiek stacji to nie placisz i to wlasnie podkreslalam.

Gość laptopowa dziunia
Ja mialam kiedys telewizor tylko do ogladania DVD, jak zadzwonilysmy zaplacic TV licence to facet nam powiedzial, ze nie musimy placic jesli nie ogladamy TV. Nie mielismy zadnej kontroli.

Gość ksldfhgdsfgsdf
a jak sie oglada te archiwalne programy??

Gość wystarczy ze masz
SAMO oglądanie bez nagrywań TEŻ PŁACISZ

Gość ksldfhgdsfgthtyyuythr
placisz jak korzystasz z anteny lub dekodera jak nie jest podpiety do anteny nie placisz!!

wystarczy że masz weź kobieto przeczytaj jeszcze raz zdanie które wkleiłaś i przetłumacz sobie słowo po słowie i powiedz mi gdzie wprowadzam ludzi w błąd? napisałam że mam 2tv, (jeden służy w sypialni do filmów dvd i internetu, drugi w salonie do filmów i gier) NIE NAPISAŁAM ZE OGLĄDAM CZY NAGRYWAM telewizję, wręcz przeciwnie, antena nie jest nawet podłączona więc czytanie ze zrozumieniem sie kłania "mądralińska" za samo posiadanie telewizora sie nie płaci! i to jest bład którzy ludzie popełnają mówię że zadzwoniłam do nich i wyjaśniłam a ta mi pisze że języka nie znam:D