Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wisienka0809

Badania w ciąży - duuużo pytań.

Polecane posty

Gość Wisienka0809

Witam :) Czytałam już 500 wątków o badaniach koniecznych w ciąży, ale tak to wszystko mi się pomieszało, że chciałabym wszystko pozbierać w jednym miejscu. Czekam na pierwszego bobasa, więc jestem w tych kwestiach "zielona". Oto lista moich pytań, jeśli którakolwiek z Was zna na nie odpowiedź i będzie się Wam chciało odpowiedzieć, to dziękuję Wam bardzo :) (Chodzę do państwowej przychodni) Mam 3 skierowania na badania: a) USG b) TSH, aldosteron, TPS c) morfologia krwi pełna, ogólne badanie moczu, glukoza. I tak: a) mam podbite pieczątką przychodni i będę je tam wykonywać, więc za to nie będę musiała płacić? b) skierowanie również z przychodni, ale jest też pieczęć pani ginekolog, jednak badała mnie w przychodni, więc te badania również są darmowe? c) jest tylko pieczątka ginekolożki, ale jest też nazwa przychodni (mam wykonać badania w laboratorium), w której się badam, więc za te badania płacę czy nie? Ogólnie, jeśli chodzę do ginekologa państwowego, a on wypisuje mi skierowania na badania, to za czy za jakiekolwiek muszę płacić, czy wszystkie mam fundowane z NFZ? Oprócz tych badań, które mam wykonać w laboratorium i badania USG, czy któreś może przeprowadzić zwykły lekarz internista? Mam nadzieję, że którejś z Was będzie chciało się to przeczytać i cokolwiek mi poradzić, będę bardzo wdzięczna :)

Gość azu
Internista nie robi żadnych badań w czasie ciąży. Wszystkie badania robi ginekolog albo w lab. robią. Jeśli chodzisz na NFZ to masz darmowe badania ze skierowaniem. Chorujesz na coś że lekarz zlecił ten aldosteron? A co to ten TPS? Nawet google nic nie podało.

Gość azu
Tak pytam o ten aldosteron i tps bo nie spotkałam się jeszcze z takimi badaniami w ciąży.

Gość Wisienka0809
TPS to jest badanie na obecność komórek nowotworowych, a aldosteron to chyba dlatego, że jestem niskociśnieniowcem i mam tendencję do zasłabnięć.

Gość Perw w przelocie XV
Tu nie masz żadnych badań do "przeprowadzania", poza usg wszystko to badania laboratoryjne z krwi lub moczu. Kobieta ciężarna ma zawsze darmową opiekę medyczną w przychodniach, która mają konktrakt z NFZ i wszystkie badania, które są konieczne do wykonania w ciąży są bezpłatne. Jedynie za fanaberie, które sama sobie wymyślisz, np. USG 3D, płacisz.

Gość Wisienka0809
Uff, bardzo Ci dziękuję za info. Wiem, że niektóre pytania mogą się wydawać śmieszne, ale po prostu pierwszy raz to wszystko mam przed sobą i chciałam być pewna.

Gość Wisienka0809
To jeszcze jedno: mocz najlepiej żeby był pierwszy po przebudzeniu, tak? A morfologia musi być na czczo?

Gość Perw w przelocie XV
Dwa razy tak.

Gość Wisienka0809
Dziękuję :)

Gość Perw w przelocie XV
Nie ma za co. Oby zdrowe się urodziło! :)