Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PrzyszłaMamaWstydnisia

niezmierzone NT

Polecane posty

Witam. Nie ma możliwości zmierzyć NT ponieważ moje maleństwo jest źle ułożone. Lekarz powiedział że w podstawowym USG nie widzi zadnych nieprawidłowosci i że jest dobrze. Jednak mam pytanie. Jestem obecnie w 16 tygodniu. Nie mam zadnych chorób genetycznych w rodzinie itd. Czy powinnam sie martwić niezmierzonym NT?

Gość Ten lekarz to konował lub leń
Dziecko w 12-14 tc ma tyle miejsca, że obraca się i fika koziołki. Nie ma czegoś takiego jak źle ułożone dziecko i nie można z tego powodu zmierzyć NT. Niemniej, nie raz trzeba poświęcić więcej czasu na badanie, poczekać, aż dziecko się ruszy. Podjąć kilka prób pomiarów (wiem bo mam dwójkę dzieci i dwa razy te wszystkie badania przerabiałam). Na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza. Nie martw się, bo nie masz powodów, ale lekarza zmień.

Właśnie też mi się wydaje ze nie ma takiej opcji.. chodzę prywatnie. Pierwsza wizyta na której miałam mieć zmierzone NT to był 13 tydzień. Dziecko niby leżało przodem bo było widać ładnie ręce i nogi. Równie dobrze mogło leżeć na brzuszku prawda. Druga wizyta w 15 tygodniu. dziecko leżało już główką w drugą strone ale też leżało przodem. Oba badania miałam przez pochwę. USG trwa jedną minutę mniej więcej. W piatek umówiłam się do lepszego lekarza. Polecają mi go wszystkie koleżanki i znajome.. jest droższy ale chyba wart swojej ceny. Boje się, że coś może być nie tak. mam dopiero 20 lat ale wiem, że temu lekarzowi chyba sie nie chcialo tego USG robic.. nie wiem czy dzidzia ma wszystkie palce, narządy.. czy jest zdrowa. Inne moje koleżanki w tym tygodniu znają juz płeć a jeśli jeszcze nie to mają przynajmniej pomierzone wszystkie narządy, policzone paluszki itd. Chyba faktycznie lekarz nie taki.

Gość pełna-obaw
Z tego co mówił mój ginekolog i czytałam badanie przezierności karkowej wykonuje się pomiędzy 11 a 14 tygodniem ciąży, gdyż po tym terminie fałd na karku zaczyna zanikać i badania nie ma sensu robić.

Gość kalafiorowa
dokładne badanie wykonuje sie pomiędzy 11-14 tyg, póżniej jest coraz trudniej, bo dziecko jest coraz wieksze. dziwne że lekarz nie wykazał sie na tyle cierpliowscia by to sprawdzic dokładnie, albo sprzet ma do du...y i niechciał sie przyznac. ja bym zmianiła lekarza.

Gość pełna-obaw
ja właśnie byłam u gina, a jestem w 11 tc i zaczął nawet mierzyć NT jednak jeszcze dzidziuś za mały:) i dosłownie trwa to chwilkę pod warunkiem, że lekarz jest doświadczony i wie jak to zrobić. Myślę, że gin, do którego chodzisz nie umiał wykonać prawidłowo badania. Nie denerwuj się. Zmień lekarza szybciutko wtedy będziesz mieć wszystkie badania robione dokładnie, a na to nie wydawaj już dodatkowych pieniędzy, bo jest niestety za późno.

Gość Ten lekarz to konował lub leń
Ja miałam to badanie już nie transwaginalnie, tylko przez powłoki brzuszne. Przy okazji lekarz badał serce dziecka, oglądał mózg i jego części, szukał i mierzył kość nosową NB, oglądał żołądek, pęcherz moczowy i kręgosłup. Niestety autorko,poprostu lekarz, który Cię zbył, albo w ogóle nie umie robić usg. Teraz ok. 20 tygodnia czeka Cię tzw. usg połówkowe, to już trwa zacznie dłużej, oceniane są faktycznie różne narządy,w tym bardzo dokładnie serce i główne żyły z przepływami, mózg, jego budowa, twarzoczaszka, wargi, pępowina (czy trójnaczyniowa), kręgosłup, nerki, żołądek, pęcherz moczowy, liczone są paluszki (choć to mniej diagnostycznie) i jest duże prawdopodobieństwo określenia płci. Porządny lekarz to wszystko oceni i da Ci wydruk i najlepiej opis. Pozdrawiam

Gość Hmmmmmmmmmmm
...