Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Religia

Czy mogę wypisać się z religii?

Polecane posty

Gość Religia

Czy jeżeli wypiszę się z religii to będę mógł iść do domu zamiast na nią (mam ostatnią)? Nie mamy lekcji etyki w szkolę.

Gość Karolina_211
Takk ;)

Gość aaaaaaaaakl
U nas jak ktoś nie chodzi na religię/ nie ćwiczy na wfie i ma zwolnienie to absoutnie nie może iść do domu, musi wtedy siedzieć w bibliotece do dzwonka, kto idzie do domu ten ma nieuspraiedliwione 🖐️

Gość zawiedziony1410
aaaaaaaaaakl to najgłupszy przepis o jakim słyszałem od dawna

Gość rodzice mogą cie wypisać
:P ale wtedy szkoła ma obowiązek zorganizować ci etykę :P

Jeśli ukończyłeś 16 lat to zgodnie z obowiązującym prawem (Konwencja Praw Dziecka) możesz to zrobić sam. Jak szkoła będzie się stawiać to się spruj że łamią twoje prawa i tyle. Wiesz, kuratorium itd. Jeśli nie masz jeszcze 16-tu lat, to zależy od Twoich rodziców.

Gość Religia
ale wtedy szkoła ma obowiązek zorganizować ci etykę Dla jednej osoby?

Gość Religia
niphie Mam 16 lat, ale czy to nie jest tak, że trzeba mieć 18, żeby się wypisać?

Ja jak o to walczyłam w LO to właśnie ten argument podałam. Że zgodnie z obowiązującą w Polsce Konwencją Praw Dziecka osoba 16-letnia ma gwarantowaną wolność wyznania i sumienia. Więc szkoła nie może mi kazać chodzić na religię. Jak się wystarczająco długo kłóciłam to odpuścili i tyle. Moje wnioskowanie jest takie, że gdyby musieli jakoś kwestię uzasadnić formalnie, włączyliby w to moich rodziców. Skoro dało się załatwić to jedną długą i denerwującą gadką, znaczy że takie było ich zwyczajnie widzimisie i nie mają podstaw formalnych do wymagania o ciebie chodzenia na religię. Zawsze możesz iść do nauczyciela/nauczycielki od WOSu i poprosić żeby uświadomił Cię w tej kwestii od strony formalnej, przejść się do biblioteki i przeczytać statut i regulamin szkoły, zajrzeć do odpowiedniej ustawy i potem im powiedzieć że nie ma takiego prawa które zmusza Cię do chodzenia na religię. Bo nie ma. W sytuacji skrajnej możesz udać się do kuratorium i zwyczajnie zapytać, nie mają prawa odmówić Ci informacji, zadzwonić na telefon zaufania zajmujący się prawami dziecka, albo odezwać się na jakimś forum dla ludzi nieogłupionych religią, tam też mogą Ci coś sensownego poradzić, racjonalista.pl na przykład.

Gość tak. nawet dla 1 osoby
a zreszta zgodnie z ustawą, O ile pamiętam, to lekcje religi sa niby organizowane na życzenie rodziców. Więc kartkę ma przynosić ten co chce chodzić :classic_cool: ale poszukaj sobie w ustawie i rozporządzeniach ministra edukacji

Jeśli nie mają wystarczającej liczby chętnych na etykę a Ty chciałbyś chodzić, mają obowiązek skierować Cię na te zajęcia do innej szkoły.