Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nataliee

Nieskromnie się dzisiaj chwalę!

Polecane posty

Zapisałam się na kurs esol i jestem z siebie mega dumna! :D Mimo wszystkich kłód rzucanych mi pod nogi, idę do przodu. Ja im wszystkim pokaże! Co za piękny dzień! :D

Gość nie potrzebny mi czarny nick
mala rzecz a cieszy. No to powodzenia zycze:)

Gość głąb nadaje
a co to?

Gość edabrowsa1983
gratulacje, pnij do przodu! tutaj naprawde można wiele osiągnąć

Mam zamiar trochę w siebie zainwestować i mam nadzieję, że w przyszłości to zaprocentuje. Bez bardzo dobrej znajomości języka skończę w jakimś podrzędnym hotelu na stanowisku pomywacz garów, bez żadnych perspektyw. Widuję to na co dzień i dla siebie takiej przyszłości nie chcę. Poza tym sporo osób mi dopinguje, więc nie ma już odwrotu.

Gość edabrowsa1983
bardzo dobrze:) tylko dojdz do levelu 3:)

W sumie, to jakoś nikt nie określił mojego poziomu angielskiego, ale może na pierwszych zajęciach dowiem się czegoś więcej. Bo taka całkiem zielona nie jestem, umiem się wszędzie dogadać, iść coś załatwić. Problem natomiast mam z prowadzeniem takich swobodnych rozmów o niczym. Włącza mi się blokada i analizowanie każdego zdania czy aby jest poprawne, czy nie palnę jakiejś głupoty i w rezultacie wolę się nie odzywać. W najbliższym czasie planuję jeszcze odwiedzić job center. Na pracę raczej nie liczę w moim małym miasteczku, bo godziny mam ograniczone. Ale może jakiś wolontariat? Albo kurs, jeśli takowe można zrobić?

Gość real diva
Gratuluję, a jaki poziom? Ja zaczynalam od 3ego bo gramatyke umialam trochę. Teraz po kilku latach ciężkiej pracy kończę studia i mam super pracę :)

No właśnie nikt nie sprawdził na jakim poziomie jest mój angielski. Myślę, że na pierwszych zajęciach (zaczynam za 2 tygodnie) dowiem się czegoś więcej. Jakie studia kończysz?

Gość simaaa
nie ma level 3.. entry1 entry2 entry3 level1 level2 FCE. CAE CPE

Gość simaaa
Nataliee ty w pl jestes?

Gość edabrowsa1983
w sumie Level 2:) ja zdawałam tylko IELTS ale udało sie wysoko:)

Gość simaaa
czyli w uk? pytam bo moge ci pare rzeczy powiedziec na temat kursow i wolontariatu.

Gość simaaa
wolontariat info o tym znajdziesz councilu-(twojego miasta nablizszego miejscu zamieszkania) do wyboru do koloru-raz ze twoj ang sir podciagnie-dwa ze zdobedziesz doswiadcznie w branzy w ktorej chcialabys pracowac kursy..busisness link tu sprawdz urzad miasta i wiele firm prowadzi spotkania na temat tobie dogodny. (ja uczeszczam obecnie) biblioteka najblizsza-tamotrzymasz info jaki kurs ,gdzie i jaka cena -po ukonczeniu otrzymasz .certyfikat.,warunkiem jest wyrobienie tzw passport leisure-kosztuje ok 5f-on cie upowaznia do znizek nawet do 70proc-osoby bezrobotne maja te kursy free. ceny sa dosc niskie, sprawdz w necie i dzialaj.;)

Staram się rozmawiać i wiem, że na takie swobodne rozmowy trzeba jeszcze czasu, ale chciałabym jeszcze ogarnąć ortografię i wszystkie czasy, bo czasem mówię "kali być, kali mieć".

Gość real diva
No rzeczywiście. Ja robiłam entry 3 zaraz po przyjeździe do UK. Kilka lat później IELTS. W sumie bardzo podobne egzaminy i łatwe.

simaaa --> dzięki wielkie! Akurat bibliotekę mam zaraz koło siebie, nawet nie pomyślałam, że tam mogłabym uzyskać jakiekolwiek informacje! Jutro tam pójdę! Na prawdę jeszcze raz dziękuję! A czy muszę być zarejestrowana w job center?

Gość ikhouwvanjouw
Ja jestem na kursie flamandzkiego ( holenderski z Belgii) w najszybszej grupie. Idzie mi bardzo dobrze. Dzisiaj przerabialismy liczebniki oraz zaimki dzierzawne. Jest fajowo. Chce zaliczyc wszystkie mozliwe pozimy. Autorko! Trzymam za Ciebie kciuki a Ty trzymaj za mnie!

Gość simaaa
real diva..gratulacje..entry 3 na starcie w uk to niezle. powiem wam ze FCE to lux-zwlaszcza kiedy uzyskany certyfikat jest z university lub z collegu w cambridge-to b dobra inwestycja na przyszlosc-ten dokument jest uznawany na calym swiecie -na rowni z matura ang.

Gość simaaa
Nataliee tzn ..pracujesz czy nie?

nie, przed wakacjami zrezygnowałam z pracy, bo szef był, że tak powiem niewypłacalny :o więc myślałam, żeby zapisać się do job center i tam na początku chciałam pytać o kursy.

ikhouwvanjouw -> Trzymam kciuki i podziwiam! Angielski przy Twoim flamandzkim, to pikuś!

Gość simaaa
mala uwaga jesli ktos z was chce miec ten FCE -to trzeba szukac w collegu jakimkolwiek..tam fachowo i z kokretnym dokumentem sie konczy testy i nauke.. esol jest dostepny wszedzie i za darmo..to jest calkiem ok-jednak ptwierdzenie na papierze czyli tzw certyficate tymbardziej odgrywa duza role kiedy szukamy pracy,zakladamy swoj biznes czy ogolem zagranice chcemy wyjechac..czy tez do pl wrocic. juz taki przewodnik wycieczek,tlumacz czy tez podst nauczyciel ang w pl szkole podst -szansa na etat spora. polecam.

Gość simaaa
Nataliee.. wiec musisz byc zarejestrowana w job centre by miec darmowe kursy-z tym passport leisure.oni wymagaja potwierdzenia dokumentu statusu-jako pracujacy lub nie..wtedy kursy sa za darmo. reszta jw wspomnialam jest free..ale dowiedz sie dokladniej w councilu najblizszym.

No to jutro idę jeszcze do job center. Człowiek taki nieogarnięty jest, no nie mam się od kogo dowiedzieć. O ten esol jak pytałam, to wszyscy mi mówili, że nie, skąd! Tu nie ma i w ogóle to zapomnij :o

Gość simaaa
Nataliee.. councile-urzedy miasta-tam sie trzeba dowiedziec. poza tym-jesli jw masz status osoby bezrobotnej to juz cie upowaznia do free. tu panstwo dba by w koncu miec prace i podnosic kwalifikacje. z job centre tez wysylaja na kursy-tylko ze trzeba uczeszczac regularnie bo wtedy skresl;aja z listy bezrobotnego- smigaj do JC i bedzie ok.

simaa -> dziękuje Ci za te wszystkie informacje, bo tak pewnie dalej byłabym w tym temacie zupełnie zielona. A teraz już wiem gdzie iść i o co konkretnie pytać. O rany, ale się cieszę! Na reszcie jakieś pozytywne zmiany i śmiałe plany na przyszłość.