Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość O_o 2525

książeczka sanitarni-epide ile ważna?

Polecane posty

Gość O_o 2525

Wie ktoś może ile jest ważna książeczka do celów sanitarno-epidemiologicznych? Spotkałam się z różnymi wersjami i nie wiem :/ Chodzi mi tylko i wyłącznie o książeczkę gdzie był badany kał na obecność salmonelii i czegoś tam jeszcze. Swoją zrobiłam w 2007 roku i zastanawiam się czy nadal jest ważna.

Gość ja tez mam
Ha, a mnie lek. med. pracy powiedziała, ze moja ksiazeczka jest wazna dozywotnio. Wyrabiałam ją jakieś 4 lata temu. I gdzie mam się upewnic, czy wazna czy nie?

Gość azu
trochę to bez sensu takie podbijanie bez badań bo przez ten czas wiele mogło się zmienić przecież.

Gość O_o 2525
a jeżeli nie pracuję a chciałabym podjąc pracę np w markecie albo na produkcji to czy pracodawca będzie ode mnie żądał nowych badań?

Gość O_o 2525
ja właśnie gdzieś wyczytałam, że ta książeczka jest ważna dożywotnio. w razie zarażenia salmonellą czy tam tą drugą bakterią należy powtórzyc badania.

Gość palalka
badania sie pdbija co rok, zerknij jak masz wypisane

Gość O_o 2525
no właśnie to chodzi tylko o książeczkę wydaną przez sanepid, nie tą pracowniczą.

Gość ja tez mam
Ja nie mam wpisanej zadnej daty kolenego podbicia. Tylko wpis o zdolnosci do pracy.

Gość O_o 2525
ja mam to samo 7 maj 2007 i tyle i że pałeczek salmonelli nie znaleziono

Gość O_o 2525
ja mam też 7 maj 2007 i że nie znaleziono pałeczek salmonelli

Gość palalka
musisz to miec bo nawet jest taka rubryka :o

Gość O_o 2525
rubryczka jest, ale nie ma wpisanej daty następnego badania :/

Gość ja tez mam
autorko, mnie się wydaje, że nasze sa wazne dozywotnio. Nie mamy wpisanej zadnej kolejnej daty podbicia. Pozniej chyba przepisy się zmieniły ze trzeba podbijac. Ja jak dzis pamietam słowa lekarki o tym, ze moja wazna do konca zycia jest.

Gość a takie coś.........
Badania do celów sanitarno-epidemiologicznych przeprowadza się: KAŻDORAZOWO przed podjęciem nowej pracy, przed rozpoczęciem nauki, przed ponownym rozpoczęciem pracy lub nauki oraz po przebyciu zakażenia czynnikiem chorobotwórczym. Przepisy regulujące kwestię badań do celów sanitarno-epidemiologicznych: ustawa z dnia 5 grudnia 2008 roku o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U., Nr 234, poz. 1570, z późn. zm.); rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2006r. w sprawie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych (Dz. U. Nr 25, poz. 191); rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 10 lipca 2006r. w sprawie wykazu prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby (Dz. U. Nr 133, poz. 939) ; rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 października 2007 roku w sprawie rodzaju biologicznych czynników chorobotwórczych podlegających zgłoszeniu, wzorów formularzy zgłoszeń dodatnich wyników badań laboratoryjnych w kierunku biologicznych czynników chorobotwórczych, okoliczności dokonywania zgłoszeń oraz trybu ich przekazywania (Dz. U. z 2007 r. Nr 203, poz. 1467) . Zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 roku o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. Nr 234, poz. 1570, z poźn. zm.) obowiązkiem pracodawcy jest skierowanie osób wykonujących prace, przy wykonywaniu, których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby, na badania sanitarno-epidemiologiczne i pokrycie kosztów tych badań.

Gość O_o 2525
ksiażeczkę "wyrabiałam sobie sama". w czasie studiów pracowałam w markecie. moze dlatego, że to nie pracodawca mnie wysyłał na badania nie ma daty następnego badania?

Gość O_o 2525
dzięki :)

Gość ja tez mam
Przepisy się zminiły, ok. Teraz mam odrobic praktyki w miejscu, gdzie ksiazeczka jest potrzebna. Tamta lekarka powiedziała, że dozywotnio. Czyli nie jest, tak? Czyli co ja mam zrobić?

Gość O_o 2525
jest ważna, bo te przepisy co ktoś tu wrzucił zleca lekarz medycyny pracy badania kału są ważne dożywotnio, chyba, że zachorowałaś na salmonelle, wtedy badania trzeba powtórzyć. Właśnie dzwoniłam do centrum u mnie w mieście i tak mi powiedzieli.

Gość ja tez mam
A, to super:) czyli nie musze nigdzie niczego podbijać?

Gość O_o 2525
nie :)

Gość ja tez mam
dzięki:)

Gość gość
No niestety trzeba ja podbijac ja teraz zmieniam prace i nowy pracodawca przyczepil sie ze w ksiazeczce nie ma daty nastepnego badania a co najlepsze to robilem badanie na nosicielstwo 2 miesiace temu i wszystko ok tyle ze nie jest opisana data nastepnego badania i lipa tylko ja musze latac wiecej i wyjasniac,dla mnie ten regulamin do poprawki bo to paradoks

Gość Marta22345
Wiem, że pytanie było już dawno, ale sama wczoraj szukałam na nie informacji i natknęłam się na wpis a blogu w którym jest wszystko opisane https://wspomagamy.pl/ksiazeczka-sanepidowska-czyli-orzeczenia-spraw-sanitarno-epidemiologiczne-dla-pracownikow/ jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości to może się zapoznać lub napisać do mnie na priv bo sama teraz walczę z orzeczeniem :)