Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Za duzy brzuszek w 30 tygodniu

Za duzy brzuszek w 30 tygodniu ciazy

Polecane posty

Witam, Mieszkam w angli i jak wiadomo tutaj opieka kobiety w ciazy jest inna niz w Polsce. Dwa tygodnie temu mialam mierzony brzuszek przez polozna, to byl 28 tydzien i 3 dni. Wyszlo 29cm. Geenralnie na kazdy tydzien ciazy przypada jeden centymetr, wiec wysunelam sie 1cm poza normy. Kazano mi przyjsc na powtorke mierzenia po dwoch tygodniach. Nie chcielismy jednak czekac i dzien pozniej bylismy na usg w polskiej klinice i rozmawialismy z polskim ginekologiem. Wg usg moje dziecko bylo faktycznie wieksze na 28 tydzien ciazy i 3 dni, ale generalnie lekarz nie stwierdzil zadnych prawidlowosci. Dzisiaj bylam na ponownym mierzeniu brzucha u poloznej w angielskiej przychodni Brzuszek znowu za duzy, tym razem na 30 tydzien i 3 dni wyszlo 33cm! Czyli 3cm ponad norme Dostalam skierowanie na badanie GTT test tolerancji glukozy Ale ten test mam dopiero za tydzien w czwartek Bardzo sie boje Czy ktoras z Was miala maluszka wiekszego niz powinna w danym tygodniu ciazy? Dorazdzcie cos, bo przez ten tydzien chyba zwariuje i bardzo sie martwie! Czytalam na necie o cukrzycy ciazowej, czesc objawow sie zgadza a czesc nie Dlaczego moje dziecko tak duzo rosnie? Nie wiem czy to ma jakies znaczenie, ja mam 178cm wzrostu a moj maz 184cm..

Gość a tak sobie siedze i mysle
Całe to mierzenie brzucha przypomina mi metody raczej XVII wieczne. Ja bym się tym absolutnie nie przejmowała. Ja miałam bardzo mały brzuch a urodziłam zdrowe dziecko. W 38 tygodniu wyglądałam jakbym dopiero w 7 miesiącu była.

no ale moj brzuch jest za duzy i wg usg ktore robil mi polski ginekolog dziecko jest duze jak na obecny tydzien ciazy. a przez ostatnie dwa tygodnie, od usg to brzuch mi wyskoczyl 3cm ponad norme :( nie wiem co myslec..

Gość przyszłamamuśka
Nic się nie martw, mój maluch też był zawsze powyżej normy wagowo ;) brzuch mam przeogromny, a przy mojej posturze wyglądam jakbym nosiła bliźniaki :)

Gość przyszłamamuśka
aa i mi żadnego mierzenia brzucha nikt nie robił, dziwna metoda. Możesz mieć bardzo dużo wód płodowych i brzuch jest większy niż teoretycznie powinien. Pamiętaj, że te normy są umowne.

wlasnie tak wyglada opieka ciezarnej w anglii, usg w 12 tygodniu i 20 a tak poza tym to ciaze prowadzi polozna ktora md do dyspozycji tylko centymetr i urzadzenie do wykrywania tetna dziecka.. ma ona normy, ktorych sie musi trzymac i jesli cos wychodzi ponad normy, to wtedy kieruje na konkretniejsze badania.. dzieki dziewczyny za odpowiedz, w dupie mam siebie, boje sie o dziecko...

a ten brzuch to nie jest tak ze sie mierzy obwod brzucha czy cos takiego, tylko wielkosc macicy od kosci lonowej do konca brzuszka pod piersiami...

autorko wiem jak jest w uk bo tu mieszkam . ale i tak uwazam ze skoro na usg wyszlo ze wszystko jest z dzieckiem ok to nie potrzebnie sie denerwujesz . bardziej stresami bedziesz szkodzic dziecku . moze po prostu dzidzia bedzie duza , moze ciaza jest ciut wczesniejsza niz wychodzi z wyliczen ... slonce zostalo ci okolo 10 tyg , nie stresuj sie . nawet gdyby nie daj boze cos sie dzialo to dziecko ma juz jakies wieksze szanse na przezycie . po prostu odpoczywaj , nie stresuj sie i uwazaj na was - powodzenia :)

Gość yyy6yyyyyyyyyyp
wysokosc dna macicy to sie nazywa

wiem ze nie powinnam sie denerwowac, ale martwi mnie taki duzy przyrost cm w ciagu dwoch tygodni...

no wlasnie, wysokosc dna macicy :) dzieki!

Gość krok po kroku :)
dla mnie tez jest dziwne to mierzenie brzucha... ja miałam malutki brzuch do tego stopnia, że jak kupowałam wózek, to facet w sklepie stwierdził, ze powinnam wybierac dużą gondolę, bo dziecko urodzi się pewnie na przełomie grudnia/stycznia. To był początek sierpnia, a urodziłam zaledwie tydzień później w 39 tyg. zdrowe dziecko o wadze 3200 :)

no bez sensu nie bez sensu tak tutaj roia i co moge na to poradzic brzuszki moze mialyscie male ale wysokosc dnia macicy w normie...

no tak tutaj roia i nic na to nie poradze moze brzuszki mialyscie male ale wysokosc dna macicy w normie...

Gość pełna-obaw
Nie denerwuj się na prawdę. Fakt, że w Polsce nikt tego nie mierzy, ale ja miałam koleżankę z tak ogromnym brzuchem (jadła za pięcioro), że lekarz powiedział jej, że jak przytyje jeszcze 2-3 kg to udusi własne dziecko, bo ma organizm niedotleniony, a była dopiero w 6 miesiącu!!!! Możesz sobie więc wyobrazić jak wyglądała. Jej brzuch był gigantyczny, ale wzięła się za siebie, przestała się objadać i urodziła piękną, zdrową córeczkę. Nie chodzi mi o to, że dużo jesz tylko, że 3 cm więcej to na prawdę nic wielkiego. Poza tym w tak później ciąży dzieci są już indywidualistami ;) i rosną sobie w swoim tempie, a z tego co czytam wy też do najniższych się nie zaliczacie:) Ciesz się, że lekarz stwierdził zdrowy płód i nie myśl o słowach położnej, która nawet prostego usg nie może zrobić tylko ma metody rodem z średniowiecza.

kurcze mam nadzieje, bede siedziec jak na spzilkach do tego przyszlego czwartku oby ten moj synek byl po prostu duzy!

jutro w koncu wizyta, test gtt i ciekawe co dalej...

Gość gość
i jak sie skonczyla przygoda z duzym brzuchem? mam podobna sytuacje i tez przed badaniem glukozy jestem i wykazali zwiekszony obwod. Duzo mysle i dumam przez to..a internet chyba nie pomaga.

Gość gość
A może to po prostu wielowodzie? Z tego co wiem to nie jest groźne, a dziecku jest wygodniej i bezpiczniej w brzuchu. Może platać fikolki do woli :) Nie martw się. Niektóre dzieci są większe, inne mniejsze. Może być jedynie problem z porodem naturalnym. Ja bym się tak nie przejmowała.

Gość gość
hej , jak bym czytala o sobie. W 26 tygodniu moj brzuch mierzyl 28 cm czyli o 2 cm za duzo a w 29 juz 33 .... wiec podobna sytuacja i tez duzy przyrost. Mialam test glukozy w 28 tygodniu i oprocz niedoboru zelaza wszystko wyszlo dobrze , brak cukrzycy , jednak w 29 tygodniu w moczu wykryto leukocyty i ketony co podobno swiadczy o tym ze sie glodze ( w 29 tyg mialam prawie 15 kg na plusie ) i jem normalnie , zdrowo , biore tabletki z zelazem i zupelnie nie mam pojecia dlaczego brzuch taki duzy a usg mam dopiero we wtorek. Na usg 3D w 28 tygodniu dziecko mierzylo 27 + 5 dni i pomiar wod tez byl w porzadku , jednak brzuch rosnie bardzo szybko i praktycznie codziennie czuje sie bardziej niekomfortowo.. jeszcze teraz sie martwie .. w pierwszej ciazy mialam malowodzie i corka przestala rosnac w ok 28 tyg na ok 4 tyg , wiec brzuch byl za maly mimo ze przybralam wiecej na wadze. juz sama nie wiem co o tym wszystkim myslec

Gość gość
Mam 19 lat też mieszkam w Anglii jestem w 36 tygodniu byłam na mierzeniu wczoraj dno mojej macicy ma już 46 cm ale byłam na USG dziecko jest dobrego rozmiaru więc lekarz stwierdził że za dużo przytyłam i to prawda powinnam przytyć do tej pory 9 kg a ja przytyłam już 17 kg bo się obżeram, jem za dwóch i nic nie robię, nie pracuje, nie sprzątam jedyne co robię to jeżdżę do lekarza albo na miasto coś zjeść wysoko kalorycznego.