Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mariss

Efekt jo-jo to bzdura

Polecane posty

Gość mariss

Stosowałem zarówno dietę kapuścianą (3 kilogramy w tydzień), norweską (4 kg w 2 tyg) i nie wiem co to jest efekt jojo. Obecnie cały czas jem zdrowo i zazwyczaj niskokalorycznie czyli z przewagą warzyw, owoców i białka. Naczytałem się godzinami tych bredni, że po dietach (zwłaszcza restrykcyjnych) są efekty jo-jo, ale nikt nie napisze, że będzie efekt jo-jo jedynie wtedy jak po nisko kalorycznej diecie zaczniesz żreć jak świnia czyli nagle zamieniasz dzienne 1000 kcal na powiedzmy 2000 kcal lub 3000 kcal. I to nie raz w tygodniu, ale regularnie będziesz tak się obżerać. Wtedy efekt jo-jo faktycznie murowany. Jednak nikt rozsądny rozpoczynający dietę nie powinien sądzić, że po jej zakończeniu może znowu jeść 2-3 razy więcej i nie przytyje (bez względu na rodzaj diety). Ale podkreślam, że nawet jak sobie zrobisz raz w tygodniu dzień pełen gofrów (nawet z bitą śmietaną) czy innych kalorycznych produktów, a pozostałe 6 dni jesz niskokalorycznie to na pewno nie przytyjesz.

Gość olefka636
no ale po dietach restrykcyjnych właśnie bardzo trudno jest nie rzucić się na jedzenie. Fakt - efekt jojo nie wystąpi jeśli nie będzie się ktoś obżerał tylko to właśnie cholernie trudno zrobić jak się jest wygłodzonym. Więc diety głodówkowe są pośrednią a nie bezpośrednią przyczyną jojo :)

Gość olefka636
Aha! Tak samo jak bzdurą jest, że nie wolno jeść słodyczy na diecie. Wolno i to można przy tym schudnąć no ale oczywiście niezbyt wiele...a jak ktoś chce wiele to na pewno nie codziennie ale i takie dni pełnej wyżerki nie niwelują diety choć ją spowalniają dość znacznie (przynajmniej w moim przypadku. Ale koniec końców schudłam).

Gość mariss
Na pewno dzień wysokokaloryczny w jakimś stopniu ją spowolni bo jeśli przytyjesz 1-2 kg (oczywiście to nie sam tłuszcz, ale po prostu to całe jedzenie) w danym dniu to potem potrzebujesz z 3 dni niskokaloryczne żeby znowu wrócić do poprzedniej wagi. Ale jeśli to nie jest regularne to na pewno nie przytyjesz. O jakimś efekcie jo-jo już nawet nie wspominając.