Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość boje sie strasznie

wodoglowie czy jednak nie

Polecane posty

Gość boje sie strasznie

Witam Mam taki problem, moja 6 miesieczna coreczka ma glowke wieksza od kaltki piersiowej o 4 cm i dlatego pediatra skierowal nas na usg glowki. wyniki usg Komory boczne symetryczne, o glebokosci po ok 5mm sploty naczynkowe komor bocznych prawidlowe. Uwidocznione struktury mozgowia bez zmian. Przestrzen podtwardowkowa o szer. prawa ok 3-4,5 lewa 3-4mm szczelina posrodkowa szer. 6mm wskaznik evansa0,33 Wlasnie o ten wskaznik mi chodzi bo wyzszy niz 0,3 oznacza wodoglowie. lekarz ktory wykonywal usg twierdzil ze na razie jest wszystko ok ale kontrolowac co meisiac bo to jednak gorne granice norm, ale wg tego wskaznika evansa to jednak wodoglowie choc przy badaniu nie stwierdzono obecnoci plynow zadnych. Wiec sugerowac sie tym skaznikiem i czy jest on istotny przy stawianiu diagnozy czy tylko taki pomocnik Przepraszam ze troche pomieszane ale z nerwow nie moge skladnie myslec.

My mieliśmy regularnie robione (co miesiąc) usg główki ze względu na poszerzające się komory boczne. W sumie to z badania na badanie troszkę się powiekszały. Główka tez była spora. powyżej 97centyla. Neurolog kazał nam regularnie mierzyc obwód by wychwycic jakby zaczął nagle sie szybko zwiekszać. Na szczescie wszytsko skńczyło się dobrze. W wieku 15 miesiecy mielismy tomografie komputerową główki bo juz ciemiączko zaroslo i nie mozna bylo zrobic usg i wykluczyli wszelkie nie prawidłowosci. A powiekszone komory uznali za skutek wczesniactwa

aha i nam neurolog tłumaczył że ważniejsze od wskaznika Evansa jest to jak obwód główki przyrasta, tzn czy np nie ma sytuacji ze w dwa tyg urosnie z 2-3 cm. a co do wskaznika to nam wychodzil inny na kazdym bdaniu.

Gość boje sie strasznie
Dziekuje Ci bardzo u nas glowka ma 46 cm a klatka 42 w ciagu sotatnich 6 tyg urosla 1 cm wczesniej rosla po ok 2 czasami 3 wiec mam nadzieje ze bedzie dobrze. Poza tym nasze dziecko rozwija sie normalnie. Jeszcze raz dzieki troche sie uspokoilam bo myslalam ze ten wskaznik to jednak decyduje pomimo wszytsko.

Gość uupppp uuuupp
podnosze

Gość khjkjhk
Jaki był obwód główki po urodzeniu i aktualnie?

Gość boje sie strasznie
przy ur. 36cm teraz ma 46 a klatki piersiowej obecnie 42cm

Gość uuupppp
moze jeszcze ktos