Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja tego nie.nierozumiem

Nierozumiem czekania z seksem do ślubu, to głupota

Polecane posty

Gość RaZR
To że dostaniecie rozgrzeszenie przed ślubem nic nie znaczy. Owszem, będzie wam to odpuszczone. Ale odpuszczenie grzechu nie równa się z odpuszczeniem kary za ten grzech. Jeśli sami nie poddamy się pokucie, jeśli mamy być zbawieni, będziemy musieli odpokutować. Czy tego chcemy czy nie. Dlatego wiele małżeństw przeżywa różne frustracje i problemy w małżeństwie. Jest to poniekąd kara za grzechy. Czasami grzechami rodziców obarczane są dzieci. Różnie bywa, czasami dopiero w czyśćcu doznamy bólu. Po co brać sobie to jarzmo. Życie wg prawa Bożego nie jest ciężkie, wymaga odrobinę wysiłku i dobrego chcenia.

Gość co za świat co za ludzie
Wszystkiemu winna indoktrynacja fałszywymi dogmatami religijnymi w wielu religiach. Większość z nich uczy, że seks jest grzechem, jest czymś, czego każdy człowiek powinien się wstydzić, jest to coś brudnego i nieczystego, a ludzie uprawiający seks to grzesznicy. Według wielu religii seks został stworzony jedynie w celu rozmnażania się i stosunki seksualne powinny się odbywać jedynie w celu prokreacji - tylko w małżeństwie. Dla mnie to conajmniej dziwne. I o ile zgadzam się z wielomakwestiami wiary to sprawa seksu przedmałżeńskiego to dla mnie kiepski żart. Walka z naturą i miłością. Wzbudzanie jakiejś winy nie wiem po co.

allium: Ale o czym Ty piszesz? Mało się czyta np. o kryzysie wieku średniego? Albo tematy z cyklu- zostawił mnie z dwójką dzieci... ? Poza tym piszemy o rozwodach, ale jaki masz procent małżonków, którzy nigdy nie zdradzili? Tylko zdrada np. nie wyszła na jaw. I nie robią tego bo: np. żona źle gotuje, źle wychowuje dzieci, jest niemiła albo nie dba o nich. Robią to bo ich pociąga inna kobieta, z którą jest lepiej w łóżku.

allium I pewnie są mega szczęsliwi że ich pożycie jest ŚREDNIE? Nie rozumiem dlaczego nie można zrobić wszystkiego by tak nie było? zrozumiesz jak bedizesz w związku z mężem więcej niż kilka lat :)

Gość RaZR
Niech każdy katolik odpowie sobie na pytanie Czy dla Boga seks przedmałżeński jest grzechem czy nie jest. Jeśli odpowiecie że nie wiecie to proponuje poczytać Biblie. Jeśli odpowiecie że nie a to robicie jesteście obłudnikami.

rozwiązłość jest takim samym grzechem jak inne , nie jest u usprawiedliwieniem . Czy w składanej przysięgędz jest tam jakieś " ale " ?

Cytat z jednej z katolickich stron. Pytanie: Co Biblia mówi na temat seksu przedmałżeńskiego? Odpowiedź: Nie ma żadnego słowa w języku hebrajskim czy greckim, które w Biblii dokładnie odnosiłoby się do seksu przedmałżeńskiego. Biblia bezsprzecznie potępia cudzołóstwo i rozwiązłość seksualną, ale czy seks przedmałżeński uznawany jest za rozwiązłość seksualną? Zgodnie z fragmentem z 1 Koryntian 7.2 odpowiedź brzmi„tak: „Jednak ze względu na niebezpieczeństwo wszeteczeństwa, niechaj każdy ma swoją żonę i każda niechaj ma własnego męża. W tym wersecie Paweł stwierdza, że „lekarstwem na rozwiązłość seksualną jest małżeństwo. 1 Koryntian 7.2 stwierdza przede wszystkim to, że ludzie nie potrafią kontrolować swoich zachowań przez co często popadają w grzech rozwiązłości seksualnej, dlatego powinni raczej zawierać związki małżeńskie. Wtedy będą mogli zaspokoić swoje potrzeby (pragnienia) w moralny sposób.

allium Jestem mężatką od 15 lat:) I mamy genialny seks. Nigdy nie był średni:)

Wszysko zależy zatem od osoby która tekst interpretuje. DOSADNYCH słów na temat seksu przedmałżeńskiego NIE MA. Jesli ktoś zazwał by mnie rozwiązłą seksualnie to bym go wyśmiała:D Bo miałam tylko jednego partnera.

co za świat co za ludzie: Ale masz grzech Ty nierządnico jedna ! :) allium: Serio pytam Cię teraz jako kobietę, nie wykładnię Biblii. Co jest w tym złego- w bliskości, czułości z partnerem, w tym też fizycznej? Nie piszę tu o seksie w kontekście uciech wieku młodzieńczego, wielu partnerów itp. Chodzi mi o życie z tą jedną osobą i to wieloletnie.

ALLIUM Dzięki:) Więć widzisz u mnie się wszystko dobrze skończyło. Uprawiałam seks przedmałżeński. Ale z miłości i dopiero wtedy gdy byłam pewna,że on bedzie moj do konca zycia,że zostanie moim męzem. I serio ale ciezko mi uwierzyc ze to był grzech.

a czemu ta czułość i bliskość , w tym fizyczna nie może być zaspakajana w małżeństwie tylko poza nim ?

Gość limarra
RAZR-chyb aamsz zryty beret

Gość buquile
Polly84 Odpowiedź na argumenty, proszę: 3)Zresztą nie wiem w czym seks ma przeszkadzać- 24 h na dobę go nie uprawiamy.CZYŻBYS SPADŁĄ Z MARASA NIE SŁYSZĄŁA O TOKSYCZNYCH ZWIĄZKACH GDZIE JAK TO KOBIETY MÓWIĄ, SEKS JEST SUPER A POZA ZTYM "ŻYĆ SIE NIE DA"? 4)Kto poczeka do ślubu, masz o wiele większe prawdopodobieństwo, że cię później nie zdradzi- argument z d..., co daję Ci niby to większe prawdopodobieństwo? Dodatkowo może wyjść przykra kwestia niedopasowania temperamentów... CZŁOWIEKA CHARAKTER POZNAJE SIE W SYTUACJACH WYMAGAJACYCH A NIE JAK MU WSZYTSKO DOBRZE NAOOKOLO. 5)Seks jest czynnikiem bardzo mocno wiążącym dwoje ludzi, ale niestety krótkotrwało. - Seks jest dopełnieniem miłości, więc o co chodzi z tą "krótkotrwałością"? DEBILE MYLA "KOCHAM KOGOŚ" Z "JESTEM ZAKOCHANA" SEKS BARDZO POMAGA W TYM DRUGIM. 6)Czekanie do ślubu sprawia, że NAPRAWDĘ ma się noc poślubną i NAPRAWDĘ ma się "miesiąc miodowy". Dzieki temu ślub staje się prawdziwym wydarzeniem a nie tylko formalnością bez wyrazu.- jeśli ślub przed Bogiem jest dla Ciebie formalnością bez wyrazu... JEŚLI KTOŚ WIERZY SZCZERZE W BOGA TO I TAK CZEKA DO ŚLUBU 7)Po ślubie zaczyna się prawdziwie nowy etap w relacji, co jest niezwykłym plusem bo kazda pozytywna nowość w relacji przedłuża ją, urozmaica i umacnia. - gorzej jak ten etap zawali nagła wiadomośc np. że partner jest ogromnym fanem np. seksu analnego, a partnerka go nie uznaje. I zaczynają się lamenty... NAGŁY FAN SEKSU ANALENEGO CZEKAJĄCY DO ŚLUBU? PROSZĘ... 8)Ludzie którzy czekają do ślubu z seksem statystycznie bardzo rzadko się rozwodzą - bo po prostu są ze sobą szczęśliwi.- a z jakich statystyk korzystasz? HAHAH WSZEDZIE PRÓCZ LEWICOWYCH PUBLIKACJI. 9) Seks po ślubie jest bardziej relaksujący, bo jesli zdarzy się nieplanowane dziecko to nie ma tragedi. - piszemy o dojrzałych relacjach, więc chyba metody antykoncepcji troszkę już znamy... a zdarzyć to się może katar, a nie dziecko. ANTYKONCEPCJA PO PIERWSZE NIe JEST 100% A PO DRUGIE LUDZIE CZĘSTO ŹLE JĄ STOSUJĄ Rozluźnienie jest szcególnie ważne dla kobiet mających kłopoty z orgazmem.- na każdym etapie związku- jak wrócisz z kościoła z papierem to rozumiem, że z automatu masz w pakiecie rozluźnienie? OCZYWIŚCIE, W KOŃCU LUDZIE PO COS BIORA TEN ŚLUB.

Gość seks przedmałżeński
z jednym partnerem po jakimś dłuższym byciu razem jeszcze ok ale nie jakieś walenie się z nie wiadomo iloma kolesiami albo jakieś ukł. typy ff itp. Jeśli oboje ludzi łączy miłość to co innego.

jeszcze nic się n ie skończyło , jeszcze długie życie przed wami , a grzech jest jak perz - myślisz ,ze go już wypleniłaś a on wyda owoc w najmniej oczekiwanym momencie . I tylko Jezus jest wtedy ratunkiem .

Teraz pracuję w gabinecie ginekologicznym jako połozna asystentka lekarza. I różne rzeczy widzę. Młode dziewczynki które już mają choroby weneryczne, starsze kobiety które cierpią z powodu nieudanego seksu - naprawdę skala przypadków jest różna. Nie wszystkie wiedzą co jest dla nich dobre i stąd takie a nie inne problemy. Wiara jest wyznacznikiem, pewną pomocą ale nie zawsze! Ja wierze w dobrego Boga ktory nie kara za miłość.

Gość buquile
"aha, czyli jak ja z moim sypiam przed ślubem, to znaczy, że po ślubie będę zdradzać? Dość dziwne to rozumowanie." Jasne, w końcu seks pozamałżeński nie jest ci w ten sposób obcy.

Łooomatkoo allium- bo miałam na głowie milion różnych spraw, a nigdy nie chciałam pakować się w małżeństwo po np. roku znajomości. Jestem z tego gatunku, że wszystkiego muszę być pewna i poznać coś na 100 % żeby podejmować decyzje.

Lecę robić obiadek:) Pozdrawiam wszystkich:)

skoro milion rożnych spraw jest dla ciebie ważniejsze od miłości i małżeństwa - to kiepskie świadectwo im wystawiasz .

Gość RACJA!!!
Mam 60 lat ale będę czekał do ślubu.

dziewczyny. ja z moim facetem kochałam się po pierwszej randce- a jesteśmy razem 10lat:) Do tego doczekaliśmy dziecka, więc sprawdzilismy się na kazdej płaszczyźnie. Seks jest dla ludzi, a niektórzy z Was upatrują jego brak jako gwarancję na udany związek. Tak nie jest. Zajebisty seks potrafi lepiej zcementować zwiazek niż długie rozmowy o przemijaniu :)

Gość buquile
"a wierze w dobrego Boga ktory nie kara za miłość." A stosujesz Jego definicję miłości czy swoją? Bo to dziwne mówic o jakimś Bogu i jeszcze deklarowac że się w niego Wierzy a jednoczesnie robić wszystko po swojemu. To po chooj taka wiara. Po chooj np gadac do współmałżonka że go się kocha itp i chodzic na inne doopy jednocześnie?

Gość te cnotki
co to dopiero po slubie, najczęściej potem zdradzaja swoich mężów, bo dręczy je pytanie, JAK BY TO BYŁO Z INNYM? Wstrzemięźliwość przed ślubem nie jest ŻADNĄ gwarancją wierności.

no proszę - uprawiasz seks na pierwszej randce raz piszesz , ze to mąż , raz ze ślubu nie macie i ciekawe czemu chłop sie ożenić nie chce ? domyślasz sie może ?:D

Gość limarra
sa pary monogamiczne wierne - co s e biora slub nawet koscielny po 20 latach -i zyja lepiej niz wielu malzonkow

Wstrzemięźliwość przed ślubem nie jest ŻADNĄ gwarancją wierności. za to rozpusta - jest gwearnacją niczym u Boscha :D

Gość to nie kwestia śluby tylko
tego jakich partnerów się wybiera.