Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kjdjflkdsj

cesarka na żądanie

Polecane posty

Gość to może ja a może nie
Ja miałam ze wskazań lekarskich-zespół LGL i stan po operacji serca. U mnie nie było nawet opcji SN. Może powiem jak u mnie wyglądało CC. Podali znieczulenie ZZO,zrobili małe nacięcie,wyjęli dziecko, położyli na piersi. Potem zważyli,zmierzyli i podali mi pkt w skali Apgar-10 :) potem mąż zawiózł dziecko na szczepienie,a mnie w tym czasie szyli. Po ok. 30minutach byłam z dzieckiem i mężem na sali pooperacyjnej pod opieką położnej. To była godzina 11rano. Do 22 dziecko było ze mną. Na pierwszą noc trafiło na noworodki-i Bogu dzięki,bo mogłam odpocząć,a o 6 rano byłam już z dzieckiem na normalnej sali i już do wyjścia dziecko było ze mną. Blizny nie widać pod bikini,ładnie się goiła. Czy warto robić na żądanie? Nie wiem,jakbym miała wybór to bym chciała spróbować urodzić SN,ale mnie akurat o zdanie nie pytał.

jolantas-ogólnie niedomykalność zastawek sama w sobie nie jest gwarantowanym wskazaniem do CC. O tym decyduje jeszcze lekarz ze szpitala gdzie będziesz rodzic,jeśli nie masz fali zwrotnej powyżej II stopnia to nie chcę Cię straszyć,ale jest to kwestia uznania lekarzy. Dobrze by było gdybyś "miała coś" jeszcze.

Gość jolantas
mam niedomykalność zastawki mitralnej III stopnia.

Gość a jest tu ktoras z warszawy?
w jakim szpitalu nie czepiaja sie jesli jest skierowanie na cc?

Na Orłowskiego weryfikują ponownie-nie to,że się czepiają,po prostu robią jeszcze raz badania. Jako tako kardiologii tam nie ma ale jest oddział wewnętrzny. Jolantas ja mam niedomykalność wszystkich zastawek z falą zwrotną II/III stopnia,zwężenie pnia płucnego, zespół LGL, więc jest zagrożenie kardiomiopatią poporodową i mały ubytek przedsionkowy, jestem po operacji VSD. U mnie nawet nie pisnęli,ale i tak zrobili badania.

Gość d.z.iunia
Autorko, są dwie opcje: albo prywatna klinika, albo umawiasz sie z lekarzem prowadzącym ciaze w szpitalu (nieważne czy ma dyżur czy nie, przyjeżdża do Ciebie,kiedy rodzisz) i robi Ci cc, za co płacisz pod stołem dodatkowo.

Gość a jest tu ktoras z warszawy?
hmm a jesli we wskazaniach jest tylko wpisane stan po cięciu cesarskim?

Gość iiiiiiiiiiiiiizoldaa
podbijam

Ja też rodziłam w Orłowskiego. I tam jest tak,że jak nie minęło więcej jak 2lata,to robią kolejną cesarkę-zazwyczaj. Dobrze mieć tam swoją położną. Bo wtedy jak akcja nie postępuje to po 2h robią cc. A jak się nie ma swojej położnej to jednak trochę czasu mija nim zapadnie decyzja.

monika, ja tam mialam cc i teraz do kolejnego porodu bedzie roznica 22 miesiace, czy myslisz ze to wystarczy, by zrobili cc?

acha - ciaze prowadzi mi lekarz, nie pracujacy w szpitalu

A ja mam wskazania do cesarki a i tak w szpitalu mi mówią, że to zależy od lekarza, który akurat będzie na dyżurze. Chory kraj!

Gość zofia kowalska dot
niestety znam to - czub na dyzurze moze zmusic do sn...

Gość wazka a jakie masz wskazania?
?

iiizolda-To na granicy jest. Różnie może być... moja rada- jeśli jeszcze trochę Ci zostało idź na kilka prywatnych wizyt do kogoś od nich-ja chodziłam do dr Zachwiej-ona osobiście mi robiła cc i wszystko było ok. Zależy też z jakiego powodu miałaś poprzednio cc.

Ja mam ze względu na wąską miednice a duże dziecko. Z tego samego powodu miałam pierwszą cesarkę. I teraz też dziecko jest duże więc szansy nie ma raczej, bo kosci się nie rozeszły

mialam pierwsze cc z powodu polozenia poprzecznego... 22 miesiace to prawie 2 lata, sama nie wiem co to bedzie, nie chce sn... moze znasz jakis inny szpital w wawie, gdzie nie upieraja sie na sn po takim czasie?

czytam opinie o tej dr zachwiej i niezbyt sa one pochlebne, boje sie troche...

Izolda ale jest coś takiego że na poród sn po cesarce musisz wyrazić zgode, jakaś ustawa czy rozporządzenie. Ja w ostateczności się na to powołam ( jeśli lekarz dyżurny będzie miał wąty)

Ja na nią nie narzekam. CC zrobiła książkowo. Po porodzie przyszła do mnie i dziecka. Może czasem trochę zarozumiała,ale dobry lekarz.

Z tego co na patologii zaobserwowałam-a trochę tam leżałam-to jak ktoś miał lekarza z tego szpitala to nikt nie naciskał na sn. Poza tym jak dziewczyny brały położną,to jak w miarę szybko nie było postępów,to zazwyczaj położna szybko organizowała cc,aby nie było najmniejszego ryzyka.

A ja właśnie chciałabym rodzić w innym szpitalu niż w tym w którym pracuje moj apani ginekolog, stąd całe zamieszanie:) Ale jak nie będzie wyjścia będę miała cesarkę tam gdzie mi to zapewnią.

Ważka z tego co sobie wygooglałam w telefonie to nie masz się na co powołać,bo to jest jedynie ZALECENIE PTG z 2007roku,a nie żaden przepis,więc nie jest to obowiązujące dla nikogo.

Wskazania do cięcia cesarskiego ze strony matki to m. in. wady anatomiczne miednicy, niektóre schorzenia internistyczne, przebyte operacje dróg rodnych, wysoka krótkowzroczność, guzy w miednicy małej, a także stan po cesarskim cięciu. Wskazania te przypuszczalnie istnieją nadal, jeśli miały miejsce podczas pierwszej ciąży. Z drugiej strony rozwiązanie pierwszej ciąży przez cesarskie cięcie mogło nastąpić również z niewymienionych wyżej wskazań ze strony płodu, które mogą obecnie nie występować. Przebyty poród zabiegowy jest tylko wskazaniem prewencyjnym do cesarskiego cięcia, mającym na celu zapobieżenie ewentualnym komplikacjom. Przy podejmowaniu decyzji w tej sprawie należy także wziąć pod uwagę m. in. ogólny Pani stan zdrowia, wielkość, ułożenie i stan zdrowia płodu, wielkość miednicy, zagrożenie pęknięciem macicy lub rozejściem się blizny po poprzedniej operacji oraz wyniki aktualnych badań. Dlatego też decyzję w tej sprawie proszę zostawić lekarzowi prowadzącemu, który będzie dysponował większą ilością informacji na temat Pani stanu. Takie cos znalazłam

No właśnie nie musisz wyrażać zgody-zalecane jest byś wyraziła,ale zgoda do sn konieczna niestety nie jest. Na stronach rodzic po ludzku jest pdf z tym zaleceniem. Ale to tylko zalecenie,więc jest fakultatywne-niestety.

No ale moja ginekolog stwierdziła, że powód pierwszej cesarki się nie zmienił (niewspółmierność miednicowa) więc cesarka powinna być. Ja się tylko boję że jakiś inny lekarz ( dyżurny) będzie miał inne zdanie na ten temat:(

dziewczyny, moze znacie lekarzy z orłowskiego, do kogo by sie tu zapisac... i czy to, ze gdzie indziej prowadzilam ciąze do tej pory (8mc) nie bedzie zle widziane? ze tylko cięcie przyszlam zalatwic, zamiast od poczatku prowadzic ciaze u lekarza ze szpitala

Gość hmmmmmmm......
izolda a twoj ginekolog ci nie zrobi?

nie, bo on nie pracuje w zadnym szpitalu, tylko prywatnie. :(