Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

_Cini_

Pród ze znieczuleniem

Polecane posty

chodzi mi o cewnik do kregosłupa, bo po cesarce to fakt że jest kolejny do pęcherza bo nie można się wysiusiać, ale ja mówię o tej rurce co szła z kregosłupa;)

Znieczulenie zewnątrzoponowe w porodzie Znieczulenie zewnątrzoponowe znieczula miejscowo dolną partię ciała. Najpierw lekarz anestezjolog założony cewnik przez, który będzie podawać leki. Na czym polega znieczulenie zewnątrzoponowe? Znieczulenie polega na wprowadzeniu do przestrzeni zewnątrzoponowej (znajduje się w środku kręgosłupa) cienkiego polietylenowego cewnika średnicy około 1 mm. Następnie podaje się przez niego leki znieczulające, które łagodzą dolegliwości bólowe towarzyszące porodowi. Podstawowym celem tego znieczulenia jest znaczne zmniejszenie dolegliwości bólowych podczas porodu, tj. do poziomu, który możesz zaakceptować. Znieczulenie, co jest istotne, całkowicie, nie eliminuje bólu. Gdy poród się zakończy cewnik, którym wprowadzono leki znieczulające, zostanie Ci usunięty. Pamiętaj o tym, że ból nie może być całkowicie wyeliminowany. Jest to podyktowane względami bezpieczeństwa dziecka.

suchaj może jakaś była ale ja jej niepamiętam jakoś mi podali to znieczulenie życzę miłego popołudnia ,idę zdziećmi na spacer :)

Gość erwewr
Ja mialam porod ze znieczuleniem i bardzo sobie je chwale. Zanim mi je podali myslalam, ze umre z bolu. SAmo podanie epiduralu mnie nic nie bolalo, a po kilku minutach przestalam czuc bol i potem caly porod przebiegal bezbolesnie, moglam sie nawet troche przespac. To bylo moje pierwsze dziecko, tylko, ze ja rodzilam w Stanach a nie w Polsce. Moja mama po tym jak naturalnie urodzila mojego brata miala taki uraz, ze dopiero 7 lat pozniej zdecydowala sie na drugie dziecko i bardzo sie cieszyla, ze zrobili jej cesarke i nie musiala rodzic naturalnie, ale 30 lat wstecz w Polsce porod to byla prawdziwa rzeznia, tak przynajmniej wspominaja moja mama, ciocie, tesciowa i inne kobiety w ich wieku, teraz na pewno musi byc lepiej, przynajmniej tak mi sie wydaje.

Gość TAKAZLA
UWAGA NA PODSZYWACZA!! osoba "takakaIa" odszywa sie pod "takakala" w wpisuje w swoim nicku zamiast " l " to duze " i " - " I " takakala - oryginał takakaIa - podszyw