Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiii

nietypowe przepisy na SPAGHETTI

Polecane posty

Dziewczyny, czy macie jakieś nietypowe przepisy na spaghetti? ja w sobote robiłam spaghetti marchewkowe - bardzo fajne wyszło. jutro będę robiła spaghetti z bakłażanem - wydawało mi się normalne dopóki koleżanka nie zobaczyła bakłażana i ze zdzwioną miną nie zapytała co to jest i co się z tym robi, po czy zbulwersowana stwierdziła że wymyślam cuda i jem samą zieleninę ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spagetti co to jest
Masz an myśli przepisy na makaron czy konkretenie o typ spagetti? Przesadzasz z tymi specjalnościami - to oczywiste, że makaron można jeść na różne sposoby praktycznie ze wszystkim co wpadnie pod rękę. Tylko zależy co lubisz. Dla mnie połaczenie makarony (węglowodanów z mąki) i warzyw nie jest ciekawym dietetycznie ani smakowo daniem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurdeczko
chodzi ci o przepis na zrobienie makaronu nitki (to polski odpowiednik spaghetti, jakbys nie wiedziala) dodajac do ciasta np. marchewke, szpinak czy o sosy do makaronu? no bo dokladnie tak jest jak napisala poprzedniczka - z wszyskim mozna jesc makaron, a sos zrobic z obojetnie jakich warzyw jakie sie lubi, z dodatkiem lub nie miesa. i jesli pytasz o nietypowie, to napisz co jest dla ciebie typowe. bo skad ktos ma zgadnac. np. dla mnie nietypowe bedzie spaghetti z cebulka i twarogiem, a niektorzy jedza to na codzien.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość vitrinka
Nie ma polskiego odpowiednika makaronu spaghetti, spaghetti to spaghetti. A nitki będą najwyżej polskim odpowiednikiem (i vice versa) włoskich capellini (nitki długie) albo filini (nitki cięte).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość vitrinka
P.S. jakbyś nie wiedziała :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurdeczko
te nitki i te nitki (capellini i spaghetti) jedne ciensze, drugie grunbsze. ale to sie chyba rozumie samo przez sie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurdeczko
bardzo estetycznie zaprezentowalas do danie :) wspominasz w przepisie, ze lepiej dac serek lepszej jakosci. no wlasnie tez bym tak rzekla. np. fete, czy jakikolwiek naturalny ser, bo topione to wlasciwie bardziej olej lub margaryna, niz ser. powodzenia z nowym blogiem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurdeczko
ps. chcialam jeszcze napisac, ze na pewno jest dobre, bo probowalam podobny szpinakowy sos, tez z czosnkiem i cebula, tylko feta. mozna sie najesc ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchnia Natki
Dziękuję za miły komentarz :) Tak zgadzam się, można robić z serem fetą. Robiłam kiedyś takie nadzienie, ale do krokietów (można też do pierogów). Natomiast moja mama dzisiaj, zrobiła sobie wersję z fetą, odjęła szpinaku z patelni i sobie, z fetą, zmieszała. Robiłam też kiedyś takie danie tureckie BOREK, takie placki cienkie z nadzieniem zapieczone i tam robiłam nadzienie w postaci szpinaku + zwykłego twarogu. Też dobre były :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurdeczko
tez gdzies slyszalam o tym .... borek/burek .... brzmi przyjemnie :) hej, zrob i wrzuc na bloga, co?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchnia Natki
Dobrze, postaram się niedługo zrobić :) Z tego co wiem BOREK to pojęcie szerokie. Może oznaczać jedzonko w różnych postaciach, ale jego podstawą są tak jakby takie cienkie placki. One się nazywają yufka (czyta się jufka). Ja robiłam takie placki, a potem smarowałam tym nadzieniem szpinakowym, zawijałam jak naleśniki, układałam w naczyniu żaroodpornym i polewałam śmietaną z czymś tam. I to się zapiekało. Niestety, trochę mi te ciasto za grube wyszło, poza tym wyrosło. Mimo, że starałam się zrobić cienkie, ale ogólnie w smaku były dobre. Mam gdzieś zdjęcia, ale słabe. Ponieważ lubię kuchnię turecką, postaram się w najbliższym czasie coś przyrządzić. Albo właśnie ten borek, albo pide (turecka pizza), albo jeszcze coś innego. Pide też już robiłam, ale też zdjęcie nie za super mam, więc zrobię na nowo i ładniejsze zdjęcia :) Dziękuję za natchnienie :)))))))))))))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchnia Natki
Borek się pisze, a czyta chyba burek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chodziło mi o nietypowe sosy do klusków (wszystko jedno czy nitek, rurek, świderków czy czego tam jeszcze) a nie o doktoryzowanie się nad nazwą spaghetti.... dla mnie własnie sos z z marchewki był netypowy - pierwszy raz o takim przeczytała i od razu musiałam wypróbować. nie słyszałam po prostu żeby ktoś wcześniej coś takiego robił. a typowe to typu carbonara, bolonese, jakieś szpinakowe, pomidorowe itd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ghjklfghjk
Jeszcze jest np. wersja primavera ( z zielonymi warzywami) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurdeczko
Natka :) kuchnia turecka! a to dawaj, byle szybko :) super, bo malo sie ogoleni widuje tureckich przpisow i rozmow na ten temat :) do autorki: nikt nie doktoryzuje na temat co to jest spaghetti, tylko wrecz odwortnie, mowa o najprostszej sprawie. poza tym teraz widzisz, ze lepiej sie od razu precyzyjnie wyrazic :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no i te moje pomysły to raczej plagiaty wcześniejszych pomysłów :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podsmazyc cebulke dodac pokrojony losos wedzony do tego zaciagnac smietana, i lyzeczka przecieru dla koloru, i podawacv z ugotowanym makarobnem ,pycha, albo tak samo z tunczykiem z puszki bez oleju,potem posypac serem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchnia Natki
Masz fajne przepisy :) Podoba mi się ten makaron z krewetkami :) Wypróbuję kiedyś :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marzenkaaav
żab-X, bez przesady - plagiat w kuchni jest nawet wskazany, grunt aby dobrze smakowalo :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kest
zaczynam od podsmażenia kiełbaski pokrojonej w plasterki i później w prążki- paseczki, potem dodaje słoiczek koncentratu i uwaga- gwóźdź programu to pokrojony tak jak kiełbaska ogóras kiszony. Do tego włoska przyprawa z kamis (kiedys była do kupienia specjalna do spaghetti, ale już jej nie widuję w sklepach) sosik fajny, troche kwaśny, bossski. Spróbujcie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja generalnie wolę bardziej klasyczne bolognese z dobrym mięsem wołowym od http://cezan-ubojnia.pl/ i dużą ilością sera :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Powiem szczerze, że ja jak gotuję to nie robię tego zbyt często i zbyt długo, najczęściej zamawiamy w pracy jedzenie z Margaret we Wrocławiu. Jedzenie jest w dobrych cenach i zawsze dobrze doprawione.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja powiem szczerze, ze najczęściej jem krewetki z Hurry Up Shrimp w Krakowie, są pyszne bardzo mi smakują. Mają też bardzo fajną zupę kokosową!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pannadomowa
A próbowałyście kiedyś makaronu z warzyw? Np. z cukinii albo z marchewki? Ja ostatnio dostałam w prezencie taką krajalnicę https://zlotywidelec.pl/pl/p/WMF-elektryczna-szatkownica-do-warzyw,-krajalnica-spiralna,-temperowka-Kult-X/3052 i zaczęłam robić taki makaron. Powiem, wam że jako ogormna fanka włoskiej kuchni jestem zachwycona, bo w końcu bez wyrzutów sumienia mogę pałaszować takie kluski :D A przepisy biorę z różnych blogów ;D Polecam gorąco! Syci jak zwykły makaron, ale jest zdrowszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×