Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

_dominika_

LEK DUPHASTON- POMÓŻCIE

Polecane posty

Witam. Chciałabym poradzić się w sprawie leku Duphaston. Dostałam go na zanik miesiączki (przez pracę po 14godz dziennie i zmianę trybu dnia przez 2 miesiące wakacji). Brałam lek przez 10dni po czym dostałam okres jednak przytyłam już jakieś 3-4kg a pani doktor nadal kazała mi brać lek przez ok pół roku.. w jakim celu??? Nie chcę więcej przytyć i nie wiem co mam robić. Czy można odstawić ten lek? A co jeśli bez niego nie dostanę okresu?? Proszę o pomoc

Gość tak sobie tłumacz
Staniesz się chłopczykiem z cipą.

też miałam ten sam problem ( zanik miesiączki) i brałam duphaston. ale lekarz kazał mi go odstawić kiedy miesiączka się pojawi. nie rozumiem dlaczego masz go dalej brać...przecież on jest wlanie na wywołanie miesiączki a ty już ją dostałaś. moze idz do innego gin

Gość Epicki Tham Telvahdrox
Co to jest w ogóle za nazwa?

Gość sikorka kosiarka
przerwij !!! I wywal ten lek i najlepiej zmień lekarza! Przez pół roku! Twoja lekarka jest chyba nienormalna, ze przepisuje Ci tak długie leczenie, gdzie Ty nawet chora nie jestes. Nie bierz go skoro wrocil Ci okres, jesli nie dostaniesz nastepnym razem, to idz do innego ginekologa przede wszystkim, i powiedz ze wzielas wczesniej ten, ale ze chcesz luteine jesli juz.

Właśnie też o tym myślałam. Tylko martwię się tym, że jak odstawie lek to okresu nie dostane. a Ty później już nie miałaś problemów z miesiączką? Dodam, że miałam jeszcze robione usg i wykazało jakieś pęcherzyki w prawym jajniku...

Gość sikorka kosiarka
pęcherzyki na jajniku na USG, oznaczają że nie pękły, czyli nie doszlo do jajeczkowania. Dlatego nie masz tez okresu. Może się stworzyć od tego torbiel na jajniku czy dojsc do zespołu policystycznych jajnikow,... no ale nie powinnas na pewno brac leku przez pol roku bo pecherzyk iczasami znikaja po prostu same, tak jak same sie robią. Idz za miesiac do lekarza. DO INNEGO lekarza, niech Ci zrobi USG i najwyzej postawi diagnoze i przepisze dalsze leczenie. A nie k..wa na pol roku :/

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Na pewno nie będę dalej brała tego leku a lekarza pewnie zmienię...

Gość sikorka kosiarka
zmień koniecznie, bo z pęcherzykami na jajniku jest tak, że musisz chodzic do kontroli, a gin musi sprawdzac co jakis czas czy one rosną i przemieniają się w torbiel np. Jesli nastepnym razem okresu nie dostaniesz to mozliwe ze znow przez pęcherzyki, a nie wiadomo czy one nie beda mialy charakteru przewlekłego. :)

Gość sluchajsikorki
Ale to ty poniesiesz konsekwencje. Ona jutro nawet nie będzie pamietała, co ci doradziła. Uważasz, że sikorka ma wiekszą wiedzę niż twój lekarz? Jeżeli masz wątpliwośći, to idź do innego doktora, ale nie odstwiaj leku na własną rekę. Jeżeli już drugi raz zgubiłaś miesiączke, to wcale nie jest takie chop-siup jak ci się wydaje. Hormony to nie wit. c. Ogarnij sie dziewzyno, żebyś nie płakała za kilka lat, jak zapragniesz byc matką.

Ja to wiem, rozumiem. ale co ma na celu branie przez pół roku hormonów? po których w dodatku tyje :(

Gość sluchajsikorki
Nie ma głupich pytań. Masz wątpliwości, zapytaj lekarza. Na pewno wszystko ci wyjaśni. Ja ci moge odpowiedzieć jakąś głupotę ale jaką wartość będzie to przedstawiać?