Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KatrzynaPormetilia

po co zbiera sie zakretki?

Polecane posty

Gość KatrzynaPormetilia

plastkiowe?

Gość do ................ ..
dla uzyskania dotacji na leczenie chorych dzieci (od firm)

Gość dfsgdhhhjy
środowisko na tym korzysta:D

Gość szczerbata Mariola
segregacja:)

Gość KatrzynaPormetilia
aha,a moze je oddac gdzies do skupu?

Gość KatrzynaPormetilia
można* zebym to ja odtrzymala kase dla siebie?

Gość KatrzynaPormetilia
podnoszę temat.

Gość KatrzynaPormetilia
ejno:P nikt mi nie powie? bo ja chce kase:P

Gość azu
"Zauważyłam w legendach miejskich tekst o zakrętkach. Coś w tym jest. Już wyjaśniam. Pracuję w zakładzie składowania odpadów. Butelki PET, które do nas trafiają przed sprzedażą do recyklera, muszą być posortowane i sprasowane. Ponieważ jesteśmy małym zakładem i nie mamy sortowni, jest to robione ręcznie. Proszę sobie wyobrazić pracownika stojącego przy stercie butelek, który schyla się, podnosi butelkę i wrzuca do odpowiedniego worka (a przedtem musi ją jeszcze odkręcić). Zdecydowanie, bez odkręcania idzie dużo szybciej. Kilka lat temu rozwiązaliśmy problem odkręcania butelek. Ogłosiliśmy konkurs zbierania zakrętek. Efekt jest taki, że nie trafiają do nas zakręcone butelki (mieszkańcy poodkręcają). Nagrody są z góry ustalone, ale gdy jest to większa ilość lub uczestnikiem nie jest osoba indywidualna, tylko na przykład szkoła lub klasa, to dogadujemy się w sprawie nagród. I tak na przykład szkoła, która zebrała około 1 tony zakrętek, miała do wydania troszkę ponad 3 tysiące. Nie do budżetu szkoły, tylko wydać na konkretne rzeczy. Tak więc były telewizory, DVD i radiomagnetofony. Inna szkoła kupiła wypasiaste mikroskopy, a świetlica wiejska artykuły papiernicze dla dzieci lub też słodycze na przyjęcie mikołajkowe. Tak więc gdybyście kiedyś zobaczyli worek na zakrętki z podpisem „zbieramy na, to może właśnie jest to taki konkurs (inne składowiska też to prowadzą). A co do samych zakrętek to nie są one wiele warte. Najcenniejszy jest czas i praca człowieka na składowisku. A zakrętki trafiają do recyklingu za grosze. I jeszcze jedno. Najważniejsze. Jeśli nie zbierasz zakrętek, to przed wyrzuceniem butelki NIE ZAKRĘCAJ JEJ." poczytaj sobie: http://atrapa.net/legendy/zbiorkasmieci.htm

Obecnie coraz popularniejsza staje się moda na dbanie o środowisko. Rożnego rodzaju pozwolenia http://www.ekodoradca.com/ , segregacje, recyklingi itp. Szkoda tylko, że nie każdy z nas umie zadbać i zmienić nawyki, które mogłyby przyczynić się do zmiany środowiska

Gość Gość

Zbieram i mam już dwa wory na śmieci pełne zakrętek, a zbieram bo słyszałam, że to dla dzieci idzie i w sumie tylko tyle, a że mąż chla napoje i mleko literami dziennie to stwierdziłam, że warto zbierać.