OnaE.22 0 Napisano Wrzesień 12, 2012 Zrobiłam dziś wyniki badań na tarczyce. TSH 7,020 Norma: 0.270- 4.200 FT4 1.00 Norma: 0.80- 1.70 FT3 5.40 Norma: 2.37- 4.43 Może ktoś z Państwa ma pojęcie co mogą oznaczać te wyniki badań. I czy to może być powód tego, że nie mogę zajść w ciążę? Proszę o poważne odpowiedzi. Dziękuje i pozdrawiam :) Miłego wieczoru. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Perw mobilna Napisano Wrzesień 12, 2012 Żeby zajść w ciążę TSH powinnaś mieć ok. 1,5. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość niedoczynność tarczycy masz Napisano Wrzesień 12, 2012 subkliniczną bo jakoś badzo duzo nie jest podwyższone a co do ft3 jesteś przykładem ze niedoczynnośc jest z braku jodu W niedoczynności tarczycy FT3 często jest prawidłowe a w niedoczynności z niedoboru jodu może być wysokie lub podwyższone Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
OnaE.22 0 Napisano Wrzesień 12, 2012 Czy leczenie twa długo? Jakie leki najczęściej przepisują lekarze? I czy ciąża w moim przypadku jest możliwa? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wredniejsza 0 Napisano Wrzesień 12, 2012 Jasne, że możesz zajść w ciążę. Ja też miałam zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy, potem starałam się o dziecko - udało się :). Moja lekarka powiedziała, że najlepiej aby najpierw trochę "wyregulować" hormony tarczycy, żeby był długi okres prawidłowych wyników. U mnie regulowanie trwało 1,5 roku - najpierw mała dawka, po niej ok, potem znów wizyta i bardzo podniesione tsh. Najlepiej przez całą ciążę, aby hormony tarczycy utrzymywały się na poziomie niższym niż 2,5, jednak w trzecim trymestrze miałam jedno "wahnięcie" i tsh wyszło ponad 3, jednak wtedy nie ma już takiego zagrożenia, ponieważ dziecko ma już własny gruczoł i produkuje swoje hormony. Ja dostałam Euthyrox, w ciąży brałam 100mg codziennie, teraz po porodzie biorę 25mg codziennie :). Jeśli chodzi o długość leczenia, hmm najlepiej popytaj lekarza, jednak ja wiem, że ten hormon będę musiała przyjmować do końca życia - ale idzie się przyzwyczaić ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
OnaE.22 0 Napisano Wrzesień 12, 2012 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Proszę jeszcze na temat badań. Czy te 3 badania wystarczą,a by lekarz już przepisał odpowiednie leki. Czy jeszcze zleci jakieś dodatkowe badania ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość autorka nie bedzie musiała Napisano Wrzesień 12, 2012 brać hormonów do konca zycia bo ma ft3 podwyższone,wiec jej nie straszcie! Euthyrox do wyregulowania + jod w tabletkach, potem w duzej dawce w ciąży jod także a po rozwiazaniu kto wie-moze nie bedzie to potrzebne-idz do dobrego lekarza! skad jestes? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
OnaE.22 0 Napisano Wrzesień 12, 2012 Jastrzębie-Zdrój. Jutro mam wizytę i strasznie się obawiam tej wizyty. Szczerze to nawet nie znam nazwiska lekarza. Jest to jedyny lekarz w mieście, który leczy tarczycę. Jutro się przekonam jakie ma podejście. I poszukam dodatkowo w okolicach dobrego lekarza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość autorka nie bedzie musiała Napisano Wrzesień 12, 2012 jak coś to w katowicach mam zajefajną endo-sama sie u niej lecze na to co ty, ona także pracuje w gliwicach w centrum leczenia izotopami -do gliwic nie masz dalego z jastrzebia co nie ? moge ci podać gg do mnie jakbys była zainteresowana dokładymi namiarami na nią a lekarz jutro powinien ci zrobic usg jeszcze i musisz mieć antTG Ab,i antyTPO zeby wykluczyć zapalenie tarczycy(hashimoto) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
OnaE.22 0 Napisano Wrzesień 12, 2012 Bardzo bym prosiła o nr gg. Bo już teraz nie jestem przekonana co do tego lekarza mojego. Słyszałam, że nie ma On zbyt dobrej opinii. O wszystko trzeba pytać bo sam nić nie powie. A ja chce konkretnego lekarza, więc bardzo proszę o namiary. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość autorka nie bedzie musiała Napisano Wrzesień 12, 2012 odezwij sie :) 44570398 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
OnaE.22 0 Napisano Wrzesień 12, 2012 Dziękuje. Już napisałam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość to raczej Napisano Wrzesień 13, 2012 chciałam Was zapytać kiedy najlepiej robić tzn. w którym dniu cyklu badania większości hormonów płciowych o oraz tarczycy (TSH, antyTPO)? Chodzi mi o hormony: AMH, Inhibina B, SHBG, Estradiol, FSH, LH, Prolaktyna, DHEA-SO4, Testosteron, progesteron) na niektórych stronach jest napisane ze pomiędzy 1-5 dc a na niektórych , że FSH, Estradiol, Progesteron, Prolaktyna należy robić pomiędzy 21-25dc cyklu i co do tych czterech nie trzeba być na czczo. Czy mozecie mi poradzić jak to w koncu jest z tymi dniach kiedy nalezy pobierać krew? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość to raczej Napisano Wrzesień 13, 2012 ktos odpowie???? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach