Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciek

początki w Uk

Polecane posty

Gość ciek

jakie były wasze początki? jak znaleźliście prace, ile kasy mieliście ze sobą? itp, itd

Gość a dlaczego o to
pytasz? jesteś w uk czy chcesz wyjechac?

Gość ciek
chciałabym wyjechac do Uk, a Ty jesteś tam? czy też masz taki zamiar?

Gość ANGLICZKA PICZKA
OHO KOLEJNA DO UK CHCE JECHAĆ - NIE MA PRACY JUŻ NIE PRZYJEŻDZAJCIE TUTAJ !!! I NIE POMOŻEMY NIKOMU !!! SIEDZIEĆ W POLSCE !!!

Gość ciek
cicho nie marudź

Gość sekxi
mialam 50funtów (300zl!) i od razu poszlam szukac pracy w klubach ze striptizem, mają spore wymagania, ale załapałam sie :)

Gość JAZDA BEZ TRZYMANKI
I tak Ci nie pomożemy z pracą, a jak poprosisz to pożałujesz - zobaczysz sama jak doświadczysz...hahaha :-)

Gość a dlaczego o to
jestem tutaj ....tak jak wyżej nie ma po co przyjezdzać ! pracy nie ma marne wynagrodzenia są jak zaczynasz.. a teraz jest inna tania siła robocza- litwoki ciumoki sie tu zjawiły ! Trzeba było przyjechać 5 lat temu a nie teraz jak pół polski tu siedzi

Gość ciek
ale ja nie chce od was żadnej pomocy, tylko pytam jak to wygląda, mam tam znajomych i napewno nie chciałabym pomocy od kogoś z neta, aż taka głupia nie jestem

Gość ciek
to jak wam tak wszystkim źle to po co tam siedzicie, 5lat temu to mieszkałam na południu Europy miałam załatwioną 1 prace, ale musiałam na szybko decydowac, i z dnia na dzień przyjeżdżac

Gość a dlaczego o to
no musisz mieć przynajmniej z 300 ł na "dzien dobry" w jakie rejony byś sie chciała wybrać? My wyjechaliśmy 5 lat temu i jest nam dobrze bo mamy stałą prace, ale jak świeży ktoś przyjeżdża to nie ma lekko !

Gość ciek
okolice Londynu, koleżanka tam mieszka i powiedziała, że praca jest, że jest mnódtwo pracy, i jeśli ktoś chce pracowac to znajdzie

Gość a dlaczego o to
no tak , ale to ze ona tak mówi to nie znaczy ze tak jest ! Powinna Ci coś nagrać bo ja o londynie co innego słyszałam no ale ok, a jak znasz jezyk?

Gość mlody92
heh szczerze to zebys sie nie zdziwila bo nie jest lekko prawde ci pisze

Gość mlody92
aha a co to znaczy okolice londynu ??

Gość ciek
znam angielski swietnie, szkocki i walijski tez, mowie z akcentem british, oprocz tego niemiecki, dunski, szwedzki i niderlandzki

Gość mlody92
aha to spoko :D a w jakim wieku jestes ?? ile lat spedzilas poza granicami PL ??

Gość to podszyw jest :D
to wyzej a ty młody sie nie pokapowałes:d

Gość ciek
mam 22 lata, urodzilam sie w niemczech, 5lat pozniej polska, ale szkoly szlam juz w ameryce, po primary poszlam do gimnazjum znowu w polsce i sie nie zaklimatyzowalam wyjechalam do brytysjkiegohigh school w szwecji i tam zdalam i konczylam studia tez nabralam brysytksjkiego akcentu uczyli nas rodowici brytyjczycy

Gość ciek
rok temu skonczylam studia i pojechalam na praktyki do dania i sie nauczylam dunskiego to nie sciema, chcialabym jeszcze studiowac situacja zmusza mnie do pracy chce w brytanii bo podobaja mi sie byrytyjscy policjanci w czerwonych surdutów i czarne czapki mają wysokie

Gość taaaa a muchy wyglądają
jak ludzie :D

Gość ciek
nudne macie te podszywy

Gość ciek
bede pracowac w banku, moje pytanie brzmi, czy jak mam malo pieniedzy moge narobic sobie kanapek w Polsce i wywieźć je do UK ?

Gość ciek
idź dziecko poucz się lepiej, a nie zajmuj się rozmową dla dorosłych

Gość mlody92
hehe no niezle to ja napisze Ci tylko good luck !!

Gość mlody92
huehuehe mozesz narobic sobie kanapek a pozniej wloz je do zamrazalnika :D beda dluzej zdatne do spozycia :D

Gość ciek
pytam poważnie, nie zwracajcie uwagi na durne podszywy, chodzi o zwykłą pracę, od czegoś zacząc trzeba

Gość mlody92
wiec jezeli chcesz zaczynac od 'czegos' to powaznie moze byc ci na poczatku ciezko

Gość kukiereczka
ja wziełam z sobą 500F 100F płaciłam przez pierwsze 3 mies za pokój+media, potem już 260F z mediami zarobek, najniższa krajowa (+ -) 100F poszło na zarejestrowanie się w UK aby móc tam pracować legalnie aleee Obowiązek rejestracji w Home Office został zniesiony w maju 2011 roku. Nie ma już konieczności rejestrowania się w Home Office. W ramach Programu Rejestracji Pracowników WRS ( Worker Registration Scheme ), Polacy, którzy chcieli pracować na terenie Wielkiej Brytanii dłużej niż 1 miesiąc mieli obowiązek rejestrowania się w Home Office . Konieczność rejestracji w WRS została jednak zniesiona i Polacy chcący podjąć pracę w Wielkiej Brytanii nie muszą już rejestrować się w Home Office. na wstępie trzeba się zarejestrować w job center

Gość kukiereczka
Jeśli zamierzasz podjąć lub podjąłeś właśnie pracę w Wielkiej Brytanii, lub zarejestrowałeś działalność gospodarczą, lub starasz się o zasiłki socjalne, musisz ubiegać się o National Insurance Number, czyli numer ubezpieczenia społecznego polski odpowiednik NIPu i PESELu w jednym. To przyznawany każdemu indywidualnie numer niezbędny do identyfikacji składek płaconych na ubezpieczenie zdrowotne i fundusz emerytalny. O nadanie NIN możesz ubiegać się w lokalnym Job Centre lub pod numerem telefonu 0845 600 0643, od poniedziałku do piątku w godzinach 8 18. Formalności związane z nadaniem NIN będą przebiegać w następujący sposób: - najpierw urzędnik Job Centre potwierdzi twoja tożsamość, upewni się, że nie posiadasz już numeru ubezpieczenia i sprawdzi, czy jesteś uprawniony do jego posiadania. Dzwoniąc do JobCentre przygotuj sobie odpowiedzi na pytania o dane osobowe, adres, kiedy przyjechałeś do UK, gdzie pracujesz, jak się z tobą skontaktować - następnie otrzymasz pocztą list wraz z informacją o terminie spotkania z urzędnikiem oraz listą dokumentów, które musisz ze sobą zabrać. Najczęściej są to paszport lub dowód osobisty, list od pracodawcy potwierdzający zatrudnienie (z informacja o miejscu pracy, stanowisku, dacie rozpoczęcia zatrudnienia, itp.), potwierdzenie adresu itp. Podczas spotkania urzędnik będzie weryfikował twoje dokumenty i poprosi cię o wypełnienie formularza. Jeśli nie znasz dobrze angielskiego, możesz umawiając się na spotkanie, poprosić o obecność tłumacza. - jeżeli dokumenty które dostarczyłeś są kompletne to na otrzymanie NIN powinieneś czekać nie dłużej niż 4-6 tygodni, zostanie on Przesłany do ciebie poczta pod twój adres zamieszkania który podałeś na spotkaniu. Na decyzję o przyznaniu czeka się ustawowo do 6 tygodni. Po otrzymaniu pocztą listu o przyznaniu NIN, czeka się następne kilka tygodni na sam NIN, którym jest plastikowa karta wielkości karty kredytowej. Jeśli imię i nazwisko nie są podane poprawnie należy to zgłosić, gdyż taka karta jest nieważna. Kartę NIN należy traktować bardzo poważnie, ponieważ duplikatów nie wystawia się (nawet w przypadku zagubienia). Jeżeli decyzja jest odmowna wtedy będziemy musieli powtarzać cala procedurę od początku.