Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miraculluuum26

niemcy czy anglia - gdzie lepiej osiedlic sie na stale?

Polecane posty

Gość miraculluuum26

mieszkam w uk ale nie potrafie sie tam odnalezc.nienawidze klimatu w uk, kultury tego kraju, zdemoralizowanych i zbyt luznych ludzi,brudu i zasmieconych ulic, mam niemieckie obywatelstwo wiec myslalam zeby sie tam przeprowadzic. w uk zarabiam 4 000zl wiec nic mnie tu nie trzyma. mam odlozone troche pieniedzy na start w niemczech.

Gość jak to......?
4000zl??

Gość jak to......?
podobnie jak w polsce :D:D a co tam jest podobnego do polski?? :D:D

cóż mam na miałem na myśli polskę zachodnią. będąc w niemczech można niekiedy poczuć się jak we wrocławiu czy zielonej górze. ale tylko znam niemcy wschodnie na zachodzie oprócz przejazdu nie byłem. a krajobrazy masz w niemczech podobne do polskich. a w jaki rejon niemiec chcesz sie przeprowadzić.

4tys zl to niecale 900 hm..malo jesli masz obywatelstwo niemieckie-to sprobuj do niemiec-choc ja wole uk-nawet gdybym miala szanse do niemiec wyjechac i miec prace mieszkanie.

Gość lklkdsgsdg
900funtow to 800eu mniej wiecej..wiec tez nie majatek

Gość miraculluuum26
myslalam o Berlinie albo Monachium ewentualnie Frankfurt nad Menem. Jezyk mi nie przeszkadza, nawet mi sie podoba. A niestety Uk mam juz dosyc, choc nie mówie, ze jest zle. Jestem wdzieczna, ze ten kraj dal mi prace, wieksze pieniadze, niz mialam w pracy umyslowej w PL, ale innych czynników mam serdecznie dosc i nie moge juz dluzej wytrzymac. Do tego z angielskim nie specjalnie sobie radze.

Gość miraculluuum26
mam nawet nie cale 900, jak mam slabszy miesiac tzn. malo nadgodzin itp to wychodze nawet 700 :-(

Gość SaraQ
polecam Frankfurt nad Menem ;)

Gość refsdjiorenjsnws
Ja ci Niemiec nie polecam. Jak nie jestes inzynierem/specjalista w jakiejs dziedzinie, to tutaj wiele tez nie zarobisz. Poza tym zawsze bedziesz tu traktowany jak czlowiek gorszej kategorii.

Gość SaraQ
refsdjiorenjsnws a dlaczego tak myslisz? masz jakies przykre doswiadczenia? Przeciez napisal, ze ma obywatelstwo,to przeciez tez obywatel

Gość gość
Ja w UK nie mieszkałam ale mieszkam w Niemczech rok i nie zamierzam się wynosić z tego kraju.Pracuje i zarabiam tyle żeby żyć opłacić rachunki i jeszcze mi zostaje z miesiąca na miesiąc ok 300 EURO więc nie jest źle.Aczkolwiek mam znajomych w UK którzy mieszkali wcześniej w Niemczech i mówią ze za nic by tu nie wrócili...jeżeli nie przeszkadza Ci język i kultura niemiecka to dlaczego nie.W razie czego później przecież możesz wrócić spowrotem na UK gdyby Ci sie nie podobało.Tyle że to takie zaczynanie wszystkiego kilka razy od nowa

Gość gość
a ja mieszkam w DE i nie polecam nikomu kto lubi czuc ze zyje tu sie nie zyje tu sie tylko pracuje je i spi oczywiscie staram sie korzystac z zyia w pelni na ile sie da ale juz nie moge sie doczekac kiedy stad wyjade nuda nuda nudni ludzie wstretni mimo ze zawsze falszywie usmiechnieci pozamykani w swoich klatkach okropnosc i jak ktos napisal powyzej jak nie masz wyksztalcenia to zarobek bedziesz mial Taki jak obecnie w UK a zycie ...skoro tam w UK sie nie przystosowales/las gdzie luzacki narod to tutaj nigdy sie nie zaaklimatyzujesz ,tutak to dopiero popierdzielona mentalnosc !!

Gość to ja 84
Hej, no to teraz ja Zyje w Niemczech ok roku, moj chlopak jest tutaj 12 lat, biegle mowi po niemiecku. Ja jestem BHPowcem (z doświadczeniem z Polski).Ucze sie w chwili obecnej niemieckiego ale...ie lubie ani tego jezyka anni ludzi. Nie mysl sobie, ze tutaj nawet będąc wykształconym dostaniesz nie wiem co...Ja pracuje jako "fizol" i poki co nie ma widokow aby to mialo ulec zmianie. Plakac mi sie chce jak czytam, ze iemcy "czekaja na polskich specjalistow". Mówie w jezyku angielskim (poziom umozliwiajacy swobodna komunikacje) i coraz czesciej mysle o wyjezdzie do UK. Tam zrobilabym NEBOSH i moze kontynuowala prace w BHP. Tutaj 5 h dziennie codziennie sie ucze, a pozniej do pracy. Pracuję ok 140h miesieczie , za ktore dostaje 1000- 1100 e (iech kazdy sam odpowie sobie na pytaie czy to dużo)Czuję sie tak jakbym zaczynala od zera. Do tego Pai w Pośredniaku nie ma pojęcia czym jest moj zawod i pytała sie nawet ostatio czy robie pracownikom zastrzyki....Nigdy bym nie pomyslala aby tu przyjechac gdyby nie moj chlopak, boje sie, ze kiedys ta roznica moze byc przyczyą naszego rozstania...Po cichu szykam juz pracy gdzie indziej, chociaz chlopak namawia mnnie do zostaia, bp jak to mówi:"to poczatek mojej drogi i kariery"...Pozdrawiam

Gość gość
Wybrałabym Niemcy ale nie interesuje mnie żadnej kraj gdzie nie mówi się po angielsku. W Anglii mam zamiar być jeszcze około 2 lat, później USA albo Kanada i taki był plan od początku. Ale uważam, że Niemcy to najlepszy wybór - bogaty kraj, kultura i blisko Polski.

Gość gość
Rzadko kto potrafi zaaklimatyzować się w Niemczech po przenosinach z Anglii. Podstawowa przyczyna, Niemiec nie lubi, jak się do niego mówi po angielsku. Druga przyczyna, to fakt, że w Niemczech trudno jest np. wynająć mieszkanie, bo Niemiec woli, żeby stało puste, a nie wynajmować Polakom. Trzecia, to fakt, że musisz od razu opanować całą tę biurokrację, konta nie założysz bez adresu, przejście przez proces rekrutacji do pracy - prawidłowy Bewerbung. No i Niemcy raczej nie potrzebują ludzi bez zawodu. Turków z ich stanowisk nie wygryziesz. Musisz wiedzieć, z czym do Niemiec chcesz przyjechać, w ciemno nie ma najmniejszego sensu.

Gość gość
Jestem 8 lat w de. Moj maz sie tu urodzil i ma niemieckie obywatelstwo. Ktos wyzej napisal, ze tu sie pracuje i spi ... I ma racje!!! Moj maz pracuje po 12h dziennie jako kierownik dzialu, ma ok 3500€ netto, wypruwa sobie flaki, zebysmy mieli wszystko. Ja jestem na macierzynskim, pracowalam po 37h w tygodniu za 800€ netto. Mamy dwoje dzieci i to byla jedyna oferta dla nieelastycznej mamy :/ . Jedyne co dobre tu jest to leki dla dzieci sa za darmo, dobra opieka zdrowotna i co miesiac 184€ za kazde dziecko niezaleznie od zarobkow.

Gość gość
a ja uwazam ze jestesci wszyscy p......i,mieszkam tu od 25 lat i nigdy w zyciu nie zamienil bym Niemiec na zadny inny kraj. Mam prace tu i zarabiam 1800 euro . Warunki socjalne sa tu bardzo dobre czego Wy w Polsce wcale tego nie znacie a chcielibyscie cos gadac i opieka zdrowotna jest rownierz bardzo dobra. A co do samych Niemcow sa ta ludzie bardzo zyczliwi ktorzy umia pomoc w jakich kolwiek problemach i sa bardzo weseli.A co do zarobkow to najpierw sprobujcie te 1100 euro w Polsce zarobic a potem wy DUPKI gadajcie cos o Niemcach bo jakby nie bylo to jest jednym z najbardziej rozwinietych krajow swiata, co Polska wcale kolo nich nie moze sobie wcale zasrac. Tu nazekacie na nich ale EURO od nich byscie chcieli. Zostancie sie najlepiej w Polsce i tam zdychajcie jak wam 1100 euro jest za malo.

Gość gość
Debilom zawsze bedzie malo

Gość gość
DE to pissda najnudniejsza debilna niemotna strata czasu życie chu..jnia rzygowina dno i żal straconych lat :O ale ....można przeżyć jak ktoś ma jakiś cel ...parę lat nie więcej jak 10 ...potem już marazm tragedia depresja dla ludzi co wiedzą po co żyją ! dla dupków co egzystują dla srania spania pracy i jedzenia ten kraj jest ok

Gość gość
gość dziś a ja uwazam ze jestesci wszyscy p......i,mieszkam tu od 25 lat i nigdy w zyciu nie zamienil bym Niemiec na zadny inny kraj. Mam prace tu i zarabiam 1800 euro . XXX ty ku...wa biedny debilu biedaku polski :O jakiś ty biedny jak biedne musiało twoje życie być przed i obecnie :O ja mam 3500 żyję w tej chujni od 20 lat i tylko do boga się modlę aby dał mi zdrowie dotrwać kiedy moje dzieci dotrwają 18 stego roku życia gdy będę mógł stąd s**********lać jak najdalej !!!!! tylko one trzymają mnie w tym kraju , inaczej już daaawno mnie by tu nie było !! jakim nudziarzem musisz być człeku wychwalając życie w tym podłym kulturowo i moralnie kraju ?! przecież to zgnilizna nie życie :O

Gość gość
też mam ponad 3 tysiące i nie płaczę. W Polsce 12 tys. złotych nie zarobię, a jeśli mi się tęskni, to wsiadam w samolot i jestem. Aha, na polskie msze już nie chodzę, choć wszyscy wiedzą, że mam tylko polskie obywatelstwo. Asymilacja, oczywiście, że nie, ale integracja jak najbardziej. Mogę mieć niemieckie obywatelstwo (staż w niemczech, nie korzystam z pomocy państwa i tak dalej), ale nie chcę.

Gość gość
Emigranci to nieudolne pyerdolce, którym nie udało się w PL.

Gość gość
W Niemczech zyje sie swietnie tylko trzeba miec wyuczony zawod i znac jezyk. Rozmieszaja mnie ludzie, ktorzy twierdza, ze tu im nudno. A kto Was powstrzymuje zebyscie robili to na co macie ochote? Mieszkacie pod aresztem domowym czy jak? Swoja droga Panie Boze strzez od imprezowych rodakow. Wprowadzil sie niedawno taki pajac, ktory wieczorem na wygar musi wlaczac jakies Hej, Sokoly i inne narodowe piesni...bo przeciez jak on lubi to cala okolica musi sie bawic :O Nie rozumiem po co mieszka w spokojnej dzielnicy? Poszedlby sobie do jakiegos getta i tam by sie przekrzykiwali nawzajem :O Nie mozna wypic kieliszka wina na wlasnym blakonie w spokoju czy cos poczytac :( Wszyscy sasiedzi maja tego typa dosc i wszyscy gadaja, ze to Polak - potem sie mowi, ze NIemcy uprzedzeni. Akurat! Pewnie jeden z tych, ktorych spokojne zycie nudzi smiertelnie :O

Gość gość
niemcy to dno ! i dwa metry mułu ! obrzydliwa mentalność wredni zawistni ludzie bez ambicji żyjący dla chleba powszedniego i pracy ! nie polecam do pozostania na stałe , jeśli ktoś ma możliwość dobrego zarobkowania to odkładać pieniążki i uciekać stąd !!!

Gość gość
gość dziś W Niemczech zyje sie swietnie tylko trzeba miec wyuczony zawod i znac jezyk xxx ty gościu to taki przykład smroda którego należy szerokim łukiem omijać :O takie nic co siedzi w obcym kraju i dziekuje bo jako nieudacznikowi udało sie w koncu mieć dach nad głową i co do gara włożyć :O taka menda , co obraża własny kraj już samą swoją osobą i Polaków nie patrząc na to co sam sobą prezentuje ...język hmmm chwalić to się każdy potrafi zbyt długo tam mieszkałem aby nie wiedzieć jak to "dobrze" ci podobni właśnie do ciebie znają j. niemiecki nawet ci co pracowali w biurach , czasami zastanawiało mnie jak w ogóle dostali takie lub podobne stanowiska pracy :O lepiej dla takich jak ty aby się nie wypowiadali w temacie DE mieszkając tam zaledwie pare lat :)