Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kakakakakka

Pytanie o naukę nocnikowania.

Polecane posty

Ile wasze dzieciaczki miały gdy opanowały załatwianie swoich potrzeb na nocnik lub kibelek? Chodzi mi o dzień... Moja córcia gdy zaczynałyśmy miała dokładnie półtora roczku teraz ma 20 miesięcy i jest rewelacja... pampers tylko na długie spacery i to na wszelki wypadek i na noc...

podnoszę... chciałabym się dowiedzieć, bo gdy zaczynałyśmy to słyszałam, że jeszcze za wcześnie, że dziecko ws tym wieku rzadko kiedy jest na to gotowe... Ja uważam, że to mamy wyczuwają odpowiedni czas... słyszałam też o dzieciach 12 miesięcznych które już załatwiają swoje potrzeby poza pampersa;-)

Gość nananannananasasasas
Dziewczyny mam takie pytanie... Moja córka w dzień chodzi bez pampersa, nie zdarzają się już wpadki od ponad miesiąca... Teraz chciałabym zrezygnować z pampersów na noc... jednak córa po nocy zawsze budzi się z pełnym pampersem. Proszę o radę czy musi jeszcze sama dorosnąć do nocy bez pampersa, czy są jakieś sposoby na tego typu naukę? Dodam, że córka ma 23 miesiące.

Gość Ja:-)
A masz ceratkę czy folię? Niech robi siku przed snem, nie pije dużo,połóż ceratkę lub folię na wszelki wypadek i zobaczysz. Niektóre dzieci mają to że w nocy siusiają jeszcze i mają zakładane pampersy i te 2 letnie a nawet i te 4 letnie. Moje siku dość szybko załapało,gorzej z tym drugim. Ale już jest dobrze, ma 3l i woła siku i kupkę.

Hm... Córka codziennie przed snem dostaje mleko, to taki jej rytuał, obawiam się, że ciężko będzie jej zasnąć bez wypicia szklanki mleka... Kurcze 4 latek na noc w pampersie... oby u Nas to nie trwało tak długo...

Naprawde bawicie sie w nocniki a nikt nie zauwazyl ze dziecko od narodzin lubi sobie siknąc gdy ma zdjętego pampersa?? Nikt nie lubi sikac w majtki. nawet maluszki. Ale skoro zaklada sie im pampersy i niedaje okazji do wysikania " w powietrze" to potem nauka nocnika jest trudniejsza.

smierc, nie dokładnie rozumiem twoją wypowiedź. Moja córa rozstała się z pampersem, jedyne co to mamy problem w nocy... jednak zs\astanawiam się czy to sprawa czystej fizjologi czy jednak mogę jakoś jej pomóc w zmianie nocnych pieluch na majtki;-)

Gość MamaCóreczki
Może z nocnym siusianiem spróbuj tak, że pozwól jej napompować w łóżku. Skoro w dzień woła siku, znaczy że rozróżnia co to mokre a co suche i kiedy siusia. Spompuje się do wyrka, poczuje, że ma mokro i się obudzi dając Ci znać. Kilka nocek i załapie:) Powinna:) Na pocieszenie Ci powiem, że ja pamiętam jak sama pompowałam w łóżku, bo np śniło mi się, że sikam i... sikałam:D A musiałam być starsza niz 3-4 lata skoro to pamiętam dobrze.

MamaCóreczki... tak myślałam aby tak zrobić... teraz będzie dobry okres, bo trochę wolnego mamy;-) Niestety przyznam się, że pamiętam jak chodziłam do zerówki to kilka razy zdarzyła mi się wpadka z mokrym łóżkiem... Więc boje się właśnie jak to będzie z córcią

Gość MamaCóreczki
I dorosłemu się zdarzy czasem:) Spróbuj- powinno zadziałać:) Trzymam kciuki. Ja mam gorzej... Moja mała ma podrażnioną okolicę pod pieluszką od wszystkich pieluch, jakie by nie były... Lekarz stwierdził, że problem minie dopiero jak zacznie robić w nocnik... Oł je. A weź odpieluchuj 11 miesięczniaka:D Sadzam ją, nawet żeby się przyzwyczaiła a i tak na nocniku nic nie wydusi a wstanie i sika jak pies z podniesioną jedną nogą:D

To współczucia... a może ma jakieś bakterie w moczu i dlatego pupa się podrażnia?

Ja sadzalam corke od ok 7 moze 8 miesiaca, dzieki temu oswoila sie z nocnikiem, nie bala sie go nigdy, majac poltorej roku pokazywala na nocnik ze chce kupke, a jakies miesiac przed 2 urodzinkami wolala siusiu, na podloge zsikala sie moze w sumie z 4-5 razy, potem szybko po drugich urodzinach po nocy pampers byl suchy wiec nie zakladalismy juz, w nocy zsikala sie dwa razy od tej pory (teraz ma 5,5 roku), jak chce siuisu to sie budzi i wola po prostu :) Takze poszlo nam super, moim zdaniem baaaaardzo wazne by zaczac jak najwczesniej :)