Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama głodomorka

Rozszerzanie diety niemowlaka - pomoc doświadczonych mam potrzebna :)

Polecane posty

Gość mama głodomorka

Witajcie, mój synek właśnie skończył 3,5 miesiąca karmiony do tej pory był mlekiem modyfikowanym i za zgodą lekarza chcemy rozpocząć rozszerzanie diety. I tu moje do Was pytanie: jak zaczynałyście rozszerzać dietę u swojego dziecka? co podawałyście najpierw? a jeżeli chodzi o zagęszczanie mleka kaszką to jaką kaszkę stosowałyście i ile jej dodawałyście do mleka? Bardzo proszę o radę jestem zielona i zestresowana a dodatkowo zaciekawiona jak mój mały miś zareaguje na nowości żywieniowe :)

Gość hjususrgrtdga
a dlaczego nie spytałaś lekarza? :O

Właśnie, zapytaj lekarza, skoro pozwolił wcześniej podawać posiłki. A jakie masz wskazania do wcześniejszego wprowadzenia posiłków?

Gość mama głodomorka
spytałam, powiedział żeby zacząć od jabłka a później sama zobaczę co mu będzie smakować... to właśnie jest mój problem... co mu będzie smakować? a o tą kaszkę zapomniałam zapytać...

Ja zaczęłam od marchewki. Bo do słodkiego smaku owoców może się przyzwyczaić i warzyw może nie chcieć.

Gość mama głodomorka
wskazania to m.in. karmienie sztuczne i lekkie problemy z kupką. Dzieci karmione mlekiem modyfikowanym mogą wcześniej dostawać to co dzieci karmione piersią po 6 miesiącu. Dietę można dziecku rozszerzyć po ukończeniu 4 miesiąca ale moja pediatra powiedziała, że możemy zacząć już a młody nie będzie miał problemów z wypróżnianiem

Gość anetttaaaa
Ja zaczynałam od 2-3 łyżeczek jednego produktu (marchewka,ziemniak, dynia, jabłko) tak przez 5-7 dni i jeśli nic się nie działo stopniowo zwiększałam ilość i wprowadzałm natępny. Ze względu na alergie podaje kaszke sinlac 6 łyzek stołowych na 150 ml wody.