Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uladana

Pierwsze soczewki kontaktowe.

Polecane posty

Gość uladana

W poniedziałek wybieram się na dobranie moich pierwszych soczewek, naukę zakładania itd. Na co mam się nastawić? Bardzo trudno się zakłada pierwszym razem? Jak wyglądają badania?

Gość nnnno no no no
wyjmują oko i macają powieki :classic_cool:

Gość uladana
To dobrze, bo myślałam że będzie gorzej :p

Koleżanka mówiła, że przez pierwszy miesiąc to soczewki wyjmowała z godzinę :o Do wkładania przywykła po kilku dniach, ale wyjmować jej było ciężko. Teraz robi to "z zamkniętymi oczami" :D I przestrzegam cię na podstawie doświadczeń mojej drugiej koleżanki: nosiła soczewki przez pięć lat, ale nie zawsze dbała o nie. Tj. czasami nie myła rąk przed wkładaniem/wyjmowaniem soczewki. Zdarzyło jej się kilka razy zasnąć w soczewkach, nie wymieniała płynu tak często, jak powinna. I w końcu na jej oku pojawiło się coś, czego nazwy nie pamiętam i już nigdy więcej nie będzie mogła nosić soczewek i ciężko jej, bo się przyzwyczaiła.

Gość uladana
Dzięki za dobre rady. Wiadomo że higiena to podstawa, bo oko jest delikatne. Ale do tego długa droga, bo najpierw muszę się nauczyć i właśnie tego zdejmowania najbardziej się obawiam :)

Gość wpeopweq
Noszę soczewski od 12 lat i jak dotąd tylko raz miałam zapalenie spojówek, raz jakas zatkany kanalk oczny. Mam także zmiany soczewkowe na oku( każdy kto nosi soczewki podobno ma). Fakt, należy dbać o higienę, ale czasami zdarzało mi się nie umyć soczewek np. Na początku jest trdno zakładac i zdejmowac bo automatycznie cofasz sie i przymykasz powiekę, kiedy zbliżasz do niej palec.Tak przez kilka dni, potem jest coraz łatwiej.Po jakims czasie ściągasz bez pomocy lustra; zakłąda przy lustrze, ale ez problemu założe i bez niego. Dobra rada na poczatek- dokładnie oceń stronę soczewki (prawa- miseczka; lewa- talerzyk)- zakłądasz oczywiście prawą stronę bo jak założysz lewą czujesz dyskomfort, oko łzawi i "drapie", soczewka przeszkadza i oko łzawi- trudno ją wyciągnąc i założyc poprawnie;)