Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Poliglotta

Czy jest tutaj jakiś Historyk?

Polecane posty

Gość Poliglotta

Obejrzałam przed chwilą odcinek serialu 1920 wojna i miłość. Tam bolszewików przedstawiono jako hołotę gwałcącą, mordującą i grabiącą, wiecznie pijaną. zastanawiam się czy to prawda historyczna, czy jakies uleganie stereotypom. Mógłby się ktoś na ten temat wypowiedzieć?

Gość BlumBada
tak to prawda

Gość Poliglotta
ale znasz się na tym czy tak słyszałeś

Gość eMfazer
To była wojna. Wg Ciebie jak mieli się zachowywać?\ Dokarmiać głodne dzieci?

Robili tak, nie wszyscy, ale robili. I nie zapominajmy też, co robił Piłsudski po przewrocie majowym... On nie był lepszy.

Gość Poliglotta
Nie o to mi chodzi. Zastanawiam nad samym przedstawieniem obu stron... kontrast jest tak wieli, że aż nierealistyczny.

Gość eMfazer
Polacy bronili ojczyzny bolszewicy byli na łupieżczej wyprawie. Te dwa motywy różnicują zachowania

Gość BlumBada
babcia mi mówiła że ci z AK to dzieciom chleb kradli i fru do lasku :D

No tak... Wróg to wróg, trzeba go przedstawić źle. Wyobrażasz sobie, co by było, gdyby wojska Piłsudskiego (bohatera narodowego) przedstawiono w mniej korzystnym świetle? A prawdziwi historycy powinni się tego domagać, bo Piłsudski był dyktatorem i znane mu były tajniki znęcania się!

Gość autorze
a moja babcia mowila tak jak szedl niemiec to jedzenie, zwierzeta, wozy, konie itp zabieral i szedl dalej a jak szedl rusek to gwalcil, pil, zabijal i ponizal

Tak właśnie było. To nie jest fikcja. Nawet moja profesorka zawsze mówiła na historii jak jej babcia opowiadała, że hitlerowcy to byli potwory nie ludzie, ale mimo to Sowieci byli dużo gorsi. Swego czasu słyszałam o książce, która była zapiskiem wspomnieć pewnej kobiety, która przeżyła wojnę i opowiadała właśnie jak Ruscy gwałcili kobiety na wojnie.Także to wszystko to prawda niestety...

Gość to byli bardzo prosci ludzie
bez ogłady , wrecz czasem dzikusy . No i tak sie zachowywali. Jest ktpos zly, to trzeba go zniszczy, zabic - jest baba, a sie chce - to gwałcić, Do tego wojna, głod, strach, zmeczenie Co nie znaczy,ze w ogolel Rosjanie, takze ci prosci, nie sa ok.

Gość daria nieśmiała
ruscy to generalnie spaczony naród, chociaż pisarze, poeci,

Gość Poliglotta
Słyszałam, że po polskiej stronie walczyło wielu ochotników, więc myślę, że większość z nich byłą pochodzenia nieinteligenckiego. Z resztą, dzisiaj gwałcą nawet wydawałoby się wykształceni, inteligentni i kulturalni ludzie, więc co się dziwić wtedy, kiedy byłą wojna, a wiadomo, że konsekwencji raczej nikt nie wyciągał.