Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Creamyful

Dziecko uczone w 3 jezykach od urodzenia?

Polecane posty

Mam pytanie do mam z podobna sytuacja. Jestem Polka, moj partner Norwegiem. W domu rozmawiamy po angielsku. W szkole i w zyciu codziennym dziecku przyda sie tylko norweski, niestety ja go nie znam praktycznie wogole, tylko tyle zeby zrozumiec, z kolei moja rodzina nie za bardzo zna angielski wiec wypadaloby aby dziecko znalo i polski. I teraz mam problem... Jak zaczac uczyc dziecko 3 jezykow naraz? Angielskiego, norweskiego i polskiego? Czy najpierw rozmawiac z nia tylko po angielsku tak jak na codzien w domu a w przyszlosci wdrazac norweski i polski? Ale wtedy jak sobie poradzi w zlobku i przedszkolu nie rozumiejac norweskiego? Plissss pomocy bo kompletnie nie wiem co robic ;(

Myśle, ze samo sie oslucha....Mamy znajomych w Chinach, on Polak,ona Chinka.w domu mowia po angielsku,ale z tego,co wiem uczyli dziecko zarowno polskiego jak i chinskiego. jak dzieciaki poszly do szkoly doszedl im do tego jeszcze jakis tam chinski dialekt zalezny dla danego obszaru. podobno mowia w tych wszystkich jezykach-w jednych lepiej,w drugich gorzej,ale ogolnie "ojczystym" ich jezykiem jest angielski-mieszkaja w Hong Kongu wiec problemu z tym jezykiem raczej tam nie maja,ale faktem jest,ze te dzieciaki ogolnie pozno zaczely mowic calymi zdaniami, wydaje sie,ze to rpzez ten nadmiar roznych jezykow

Gość NieNArzekajmy
Zacznijmy od tego że dziecko szybko łapie języki obce ;) Mój syn zaczyna mówić po polsku (ma 2 lata) ale poślę go za pół roku do przedszkola gdzie będą mówić po holendersku. Następnie w szkole bedzie miał język holenderski+ angielski. Wiem że będzie miał wygrane. Znając trzy języki. w domu będziemy mówić po Polsku a poza domem po niderlandzku. Mój mąż jest Polakiem a twój Norwegiem. Mam znajomego który jest Portugalczykiem a jego żona Polką. Mają 3 dzieci. Z mamą mówią po Polsku, z tatą po portugalsku a w szkole po niderlandzku + język angielski. Ich dzieci (3 dziewczynki) mają po 5 i jedna 3 lata. Myli im się, mieszają języki czasami ale jest ok. starają się i ich rodzice się starają, więc wszystko będzie dobrze. :)

To zalezy jak dobrze znasz angielski? Bo jesli naprawde dobrze to mozecie zaczac od angielskiego. Nam mowiono, zeby mowic do dziecka w tym jezyku ktory sie zna nalepiej,

Gość Sczczesciara
Ty mow po polsku, maz po norwesku :) angielskiego samo sie nauczy :) Mieszkam 15 lat za granica , tu wychowala sie moja corka, znam wiele takich przypadkow .. najwiekszy blad mowic tylko w jednym urzedowym jezyku..dziecko nigdy potem nie nauczy sie jednoczesnie 3 jezykow tak dobrze jak teraz. Nie zmarnuj tej szansy!!!

Norweski olej, da sobie rade w przedszkolu zobaczysz:-) staraj sie mowic do dziecka po polsku, w szczegolnosci gdy jestescie sami. Angielski zalapie automatycznie jak bedzie slyszal go na codzien. Nie brzmie moze przekonywujaco ale taka prawda, dzieci chlona wiedze jak gabki:-) Ja mialam troche inaczej, ja Polka, tata z Indii, ale do 2 roku zycia mlodej mieszkalismy w krajach anglojezycznych. Jak przyjechalismy do PL to mloda wogole po polsku nie gadala (moj blad, moj wlasny mozg juz byl zaprogramowany na angielski i z automatu gadalam do dziecka po ang). Poszla do przedszkola i po 4 miesiacach juz wymiatala po polsu, jednoczesnie swietnie dalej mowiac po angielsku. Z tamilskim jest problem bo maz robi ten sam blad co ja i gada do niej po ang ale co kilka dni robimy konferencje z dziadkami w Indiach i widac ze corka wszystko rozumie w ich jezyku ale niechetnie odpowiada.

Gość Sczczesciara
Moja corka ma 18 lat i mowi biegle po polsku, niemiecku, francusku, angielsku i hiszpansku :) pierwszy odemnie, drugi z przedszkola a z reszta poradzila sobie po mistrzowsku juz w szkole :D

mów do dziecka po polsku, ojciec niech mówi po norwesku, angielski załapie jak będziecie mówic między sobą - w przedszkolu będzie mu łatwiej, bo będzie osłuchany z miejscowym językiem, angielskiego pewnie tez się tam dzieci uczą, więc ..pewnie w przyszłości będziesz jedynie musiała zadbac o polski... nie martw się:) dziecko od małego tyle chłonie, że i trzem językom da radę:)

Gość NieNArzekajmy
Szczęściara Super, mam nadzieję, że za paręnaście lat i ja tak bedę mogła powiedzieć :)

Gość Sczczesciara
Nienarzekajmy, zycze Ci tego z calego serca :) i raczej tak bedzie, bo dobrze robisz :) teraz mozg dziecka jest niesamowicie chlonny, z wiekiem liczba neuronow sie zmniejsza :) Nasze polskie dzieci sa bardzo chwalone przez niemieckich nauczycieli jako najzdolniejsze :) Moja corcia, mowiac w dwoch jezykach (miala 3 latka jak tu przyjechala), zawsze uwazala, ze jezyki sa bardzo proste :) nie miala blokad i wewnetrznych oporow i do tej pory z tego profituje :) a z matma slabo :(

Wywioskowalam ze najlepiej jak ja bede do niej mowic po polsku, maz po norwesku a angielskiego sama sie nauczy sluchajac nas ;) musze o tym poozmawiac z partnerem co sadzi o takim rozwiazaniu... On przekonuje mnie do nauki norweskiego, wiem ze wkoncu bede musiala... Zyjac w tym kraju.. Ale nie chce kaleczyc dziecka swoim norweskim nie umiejac prawie niczego...

Norweskiego niech uczy sie od ojca, Ty mow po polsku, nie ma sensu bys Ty mowila do niej po norwesku, po co ma sie uczyc zlej wymowy i zlego akcentu?

Gość poroocznikova
Ty mow po polsku,ojciec po norwesku. jesli ma aie uczyc angielskiego,to nie od ktoregos z was,bo ono ma kojarzyc jedna osobe z jesnym jezykiem,a nie z dwoma. zreszta jak wy rozmawiacie ze soba po angielsku,to ono sporo zlapie. ale niech cie reka boska broni mieszac -jak mowisz do dziecka,o wylacznie po polsku