Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tralalalalalalaaaaa

dałybyście radę?

Polecane posty

Gość tralalalalalalaaaaa

wyżyć za 1000zł? Po zrobieniu opłat tyle zostaje moim sąsiadom (mają 2 dzieci - 7 lat i 4 m-ce) i oni sobie nie radza totalnie - od połowy miesiąca nie ma co jeść u nich. Jak to mozliwe? To niewiele ale da się tak gosdpodarować żeby było zawsze choć na jedzenie i podstawowe potrzeby... tak mi się wydaje... Wygarnęłam im to ostatnio i strasznie sie obrazili. Ale nie moge na to patrzeć, że ich córka jada tylko w szkole a w domu nie ma juz nawet kolacji. I w sumie bym się nie wtrąciła ale wiecznie ode mnie pożyczają... Ostatnio przyszli, bo dzidzia chora a oni nie mają za co leków wykupic. Dostałam spazmów. Pożyczyłam oczywiście ale mają już u mnie 700 zł długu i nie zapowiada się żeby oddali. Zreszta wszędzie są pozadłużani. czy przesadziłam wygarnijąc im? Bo juz sama nie wiem... ale mam po prostu dość ich żebrania a żal mi dzieciaków i z ich powodu zwykle nie odmawiam

Gość Grubi90
Samej za tyle byłoby mi ciężko wyżyc, a co dopiero utrzymać rodzinę. Jeśli Cię to wkurza, to nie pozyczaj więcej i wytłumacz im dlaczego, nie mają prawa mieć do Ciebie pretensji :P

Gość azzzzzzzdddsss
zostaje im tysiak na zycie? po oplatach?

Gość mam dwoje dzieci..............
5 lat i roczek. Rozumiem Cię, że wkurza Cię ich żebranie, ale napewno nie umiałabym wygospodarować tak, żeby przeżyć za taką kwotę, jaką oni mają.

Gość ok 30 zł
na dzień na 4 osoby. bardzo skromnie ale tylko n jedzenie im "starcza". Nie wiem jak to wyglada, ale rodzice przez cały miesiąc chyba tylko na zimniakch- frytach, plackach itp a tylko temu starszemu dziecku coś innego na kolację, przekąskę bo to mładsze jeszcze na mleku.

Gość ja mam 1000 zł na 2 osoby
na cały miesiąc i muszę wyżyć. z tego robie opłaty,reszta na zycie:O więc niech nie pierdzielą,ze 1000 na żarcie to mało.

Gość Fafiołka
Taa da się wyżyć, głupia paczka pieluch z tych tańszych kosztuje 30 zł, ja mam bobasa 9-miesięcznego i ostatnio policzyliśmy, że na pieluchy, leki, jedzenie,soczki dla niego idzie 500, 600 miesięcznie. Nam na szczęście nie brakuje, ale nie wyobrażam sobie wyżyć w czwórkę za 1000. Ceny teraz mamy koszmarne i nie zapowiada się nic lepiej. Nie dziwię Ci sie autorko, że pożyczasz, też ym pewnie zmiękła przez te dzieciaczki. Bo mają ten 1000 i nie starcza a co dpiero jak się trafi jakaś choroba czy większy wydatek, ech...

Gość A MOzeeeeeeeeeeeee
nie pozyczaj. kup raz w miesiącu paczkę podstawowych artykułów:ryż, makaron, jakies warzywa itp.

Gość rgtt
Moim zdaniem jak się chce to się wyżyje tylko pytanie jakim kosztem i czyim? Znam 5 osobową rodzinę gdzie miesiecznie na wyżywienie zostaje 500zł. I żyją. Idą do piekarni i kupują worek starego, czerstwego pieczywa za 25 zł który mają na 1/2 miesiąca. A do chleba parówki i konserwy, dziecko 1,5 roku dostaje do jedzenia stary chleb i konserwę za 1,99zł bo nie ma nic innego. Jakiś czas temu chwalili się że wpadła im fajna promocja i za 99gr kupili banany - już prawie całe czarne ale jeszcze nadające się do jedzenia. A dzieci jaką mieli radochę! Więc można, oczywiście można wyzyć za 1000zł, i za 500zł i pewnie za 300 by się dało. Pytanie tylko jakim kosztem? Bo jedzenie byle czego, byle tańszego, byle jakiej jakości, czasami spleśniałego czy zgniłego w pewnym momencie da o sobie znać.

Gość moim zdaniem jeśli jest się
zdrowym to 1000zl spokojnie można wyżyć, mam 2 dzieci i my właśnie tyle wydajemy na podstawowe potrzeby, ale moje dzieci już nie sa na mm, tylko jedno używa pieluch i to niedużo, i co istotne są zdrowi niealergiczni! jeżeli tylko któreś zaczyna chorować kasy brakuje i to dużo brakuje bo wizyta w aptece zwykle koło 100zł a jak chora 2ka to 200zł nie daj Boże my się pochorujemy i kolejne pieniądze :( a jeżeli u twoich sąsiadów jest niemowlę i musi mieć mm to kasa ogromna, pieluchy, jakieś witaminy, a jak jest uczulone to przecież specjalny proszek, środki, maści, czy specjalne jedzenie, a może któreś z sąsiadów jest na coś chore, kupują może jakieś leki? 1000zł to bardzo mało więc nie dziwię się, że im nie starcza, może nie mówią Ci wszystkiego, tylko że w takich sytuacjach powiedz im że mają iść do opieki społecznej po pomoc a nie do ciebie

Gość idiociii
to po groma mają dwoje dzieci jak tak mało im zostaje na życie.Owszem, że to mało, to 4 osoby, wyżywić, ubrać, może jeszcze dojazdy do pracy, to mało. No ale jak najgorzej dwoje durni dorwie sie do siebie i zrobią sobie dzieci, to teraz ich problem, niech żyją o chlebie i wodzie jak durni. Nie stać mnie to nie rodzę kolejnego dziecka.

Gość dfwefwef
nie..... chociaż jak ktoś nie ma wyjścia to co ma zrobić?

Gość helllooooooo
1000 zł spokojnie można wyżyć jak już są opłaty porobione. Ja raz na tydzień robię duże zakupy 150-200 zł i potem to tylko chlebek czy mleko dokupię więc spokojnie. Jeszcze na kino zostanie:)

Gość fgfgg
a cipę za przeproszeniem przykrywasz sobie listkiem, bo już ci na majtki i spódnicę nie starcza

Gość do fgfgg
a ty powiedz mi ile zarabiasz?Ile zostaje ci na życie? z ciekawości pytam, każdy tu anonimowy to możesz napisać

Gość aabbccddff 200000
Ja na 3 osobową rodzinę. Dwoje dorosłych i 5 miesięczne baby oraz duży 40 kg pies mamy 6500-7000 miesięcznie. Mamy ratę kredytu 1300 zł oraz opłaty i jeszcze jeden kredyt na wesele w sumie opłaty z kredytami to 2800.Dziecko na mm + rozszerzam dietę pomału. Pies na specjalnej suchej karmie bo był zapasiony ważył 50kg ! Karma na miesiąc 260 zł, Dodatkowo pies ciągle u weterynarza bo ma genetyczną chorobę skóry. Czasem nawet 400 zł miesięcznie ale są miesiace co nie trzeba iść wcale. Czasem jest spokój nawet pół roku ale potem 3 miesiące znów weterynarz. Maz ma auto słuzbowe, które używamy. Zwracamy za paliwo tylko np jak wyjeżdżamy za miasto np wakacje, wycieczka itd. Raz na tydzień zjemy coś w jakiejs restauracji. Czesto spotyakmy się ze znajomymi. Raczej w domach. Ja płacę za karnet na fitnes, i dwa razy w miesiącu chodzę na paznokcie, średnio raz w tyg na solarium. W domu raczej jemy codziennie jakiś obiad. Raczej szybki fixy itd. Na ciucha i na kosmetyk zostaje

Gość kkkkkkkfkfkfff
aabbccddff 200000 taka tępa jestes czy co? Temat brzmi czy dałybyscie radę a nie chwalcie się kto ile zarabia!!!!

Gość kasuila maniulao
i to jest super temat dla niejakiej gratki z tego forum co tez chciała wyżyć za 1000 zł i jeszcze twierdziła,ze sobie swietnie da radę he he

Gość fgfgg
5 tys., bez kredytu, same opłaty czynsz, telefony, woda, światło, pozostaje nam na życie 4 tys., i do tego jedno dziecko, bo na drugie nas już nie stać.Nie mamy zamiaru decydować się na drugie dziecko po to aby oglądać za przeproszeniem każą złotówkę aby za nią coś kupić. Uważamy, że nie żyjemy na tym świecie tylko po to aby pracować, po pracy dom dzieci i na nic nie stać. Dziwi mnie, to, ze w obecnym czasie są jeszcze tak niemądrzy ludzie, że sami siebie, no to jeszcze rozumiem ale dzieci pakują w biedę od samego urodzenia się ich. przecież człowiek ma rozum i powinien z niego korzystać.

Gość do fgfgg
No widzisz , to my mamy więcej, ok 6 tys ale na jedzenie nie wydajemy wiecej niż 1000. Dla mnie to chore wydawać nie wiadomo jakie pieniądze by to przejeść. Jak robię obiad to na dwa dni ( np pomidorówkę czy inną zupę tak samo wiecej kotletów nasmażę lub danie jednogarnkowe też na 2 dni) Spokojnie można dać radę za 1000 zł No chyba ze ktoś ma małe dziecko to dochodzą słoiczki i pampersy bo nie da się 5 miesięczniakowi smażonego kotleta

Gość do fgfgg
I musisz żyć wyjatkowo oszczędnie lub mieć mega małe mieszkanie że te wszystkie opłaty wychodzą 1000 zł Ja mam tak; czynsz 500 - 64 metry, woda 250, prąd 230 ( około) internet, kablówka - 140, gaz ok 60 ( woda, gaz, prąd co 2 miesiące) dodatkowe ubezpiecz. 60, paliwo ok 300, komórki 120, dodatkowe zajęcia dziecka 120, a dochodzą w roku dodatkowe opłaty za dwa auta ubezpieczenia i przeglądy - i to też jest obiwiązkowe. Całe szczeście zadnego kredytu, wpłacamy synowi 250 zł co miesiąc na konto oszczędnościowe tylko. I uwierz, 1000 zł wystarczy na samo jedzenie.

Gość fgfgg
nie mam zamiaru jeść byle co, bo tanie jedzenie to są same zmiotki, do tego co miesiąc wpłacamy 500 zł dla dziecka po to aby jak nas zabraknie nie zostało bez środków do życia, jak nie pójdzie na szkolę, bo dożyjemy, no to będzie mieć na mieszkanie, nie mamy zamiaru aby mieszkało z nami, bo to różnica pokoleń, i nie mamy zamiaru dopuścić do tego aby brało kredyt hipoteczny na 30-40 lat tylko dlatego, ze rodzice nie dali mu na start mieszkania. Także my dbamy o dziecko od narodzin do dania wykształcenia i mieszkania na start, w przeciwieństwie do innych rodzin, aby urodzić i niech się dzieje co chce, aby dziś. My nie umiemy tak żyć.Dzieci ma sie po to aby o nie dba i wolimy mieć jedno i stworzyć normalne warunki do życia, a nie kilkoro i klepać biedę.

Gość do fgfgg
no widzisz, a my mamy mieszkanie po mojej babci - na razie wynajmujemy a pewnie jeszcze będzie dom po tesciach. I nie jemy zmiotków, jemy normalnie, raz schabowe, raz spagetti , raz sami pizze robimy, nie muszę jeść owoców morza ( nie lubię) tylko dlatego że taka moda, jemy co lubimy.

Gość do fgfgg
może jecie dużo ale chyba kąpiecie się raz na tydzień skoro takie małe rachunki, do tego macie malutkie mieszkanko, ja wolę mieszkać wygodnie.

Gość kolezanko wyzej pierniczysz
jak potluczona jak to ci starcza 1tys zl :/ w PL obecnie za 1tyś zl to jest wegetacja jedzeniowa a nie dobre jedzenie, chyba ze polowe produktow masz od kogos za free albo amsz swoj ogrodek dzialke itp, ale mieszkajac w duzym miescie nie utrzymasz sie za tyle jedzac sobie schabowego :/

Gość do fgfgg
jem co lubię, pisałam, raz spagetti ( wychodzi taniutko) a raz robię mielone na dwa dni. Wierzyć nikt nie musi, ja napsiałam że na samo jedzenie 1000 zł starczy. Najniższa krajowa jest 1500 brutto czyli ok 1000 netto, skoro tak jacyś fachowcy musieli obliczyć że jest to kwota która starczy na życie.

Gość maaaaaaamamammaaa
Pewnie, że się da. Co wiecej - co najmniej 1/3 społeczeństwa żyje za taką kwotę a inni za jeszcze niższą. Ale oczywiście na kafeteri sami biznesmeni i bogacze, hahaha, prawnicy i lekarza, co po 6 tys zarabiają :D Dobrze, że w tym kraju można sobie marzyć.

Gość kolezanko wyzej pierniczysz
hahha najniższa krajowa jak sama nazwa wskazuje to najnizsza, poza tym nie wierzylabym w naszych politykow i ich kompetencje co do wyliczen ze da sie za to zyc :/ inna sprawa to jest to pensja dla 1 osoby a nie dla rodziny 4 osobowej :/ ciekawe dlaczego poza PL najnizsza krajowa oscyluje wokol 1000euro a ceny sa identyczne niz w PL oczywiscie ze na sile za 1tys zl da sie przezyc ale to jest wegetacja i to tylko na jedzenie, a gzdie reszta wydatkow jak np pieluchy dla dziecka, ciuchy, chemia, paliwo czy jakakakolwiek rozrywka?

Gość hmmmmmmmmmm........
zgadzam się z tym, że w naszym kraju zarobki są śmieszne w porównaniu do cen paliwa, żywności itd... Niech bedzie, że najniższa jest 1000 zł a w innych krajach 1000 euro a ceny różnią się w groszach ( np w Austrii paliwo wychodzi 6,01 za litr) Niestety tak żyje większość i można dać radę. Mąż zarabia 3 tys , ja 1500. Opłaty 2500. Zostają 2 tys na życie, ubrania, paliwo, rozrywkę itd i na serio nigdy nie było tak, że zabrakło do pierwszego więc można. Ale jest to niesprawiedliwe, bo wiem że w UE na moim stanowisku ludzie zarabiją 4 razy tyle