Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 123412341234xyz

laktator czy mleko modyfikowane ! pomocy!

Polecane posty

Gość 123412341234xyz

Witam, Mam straszny poblem. Moje 2tygodniowe maleństwo nie chce ssać moich piersi. Po wielu próbach zaczęłam ściągać mleko i podawać mu je w butelce. Jednak moje piersi są zmaltretowane! Z sutków 2 razy ciekła krew- musiałam wylać mleko i podać sztuczne, bolą a ściąganie mleka to istna katorga. Bardzo chciałam karmić piersią ale nie jest mi to dane. Nie mam czasu przebrać dziecka, czy nacieszyć sę w pełni jego widokiem bo siedzę przy laktatorze. I moje myśli skupione są tylko i wyłącznie na mleku. Zastawiam się czy nie przejść na modyfikowane mleko. Czuję że tracę siły i całe szczęście związane z pojawieniem się mojego synka.

Gość 123412341234xyz
up

Gość azu
A nauczył cię ktoś prawidłowego przystawiania dziecka? Może warto wybrać się do jakiejś poradni laktacyjnej.

Gość minimini79
popieram wypowiedź azu, że może najpierw powinnaś skorzystać z pomocy doradcy laktacyjnego

Gość ja pomimo, że potrafie przysta
wiać dziecko do piersi, bo nauczyłam się tego przy pierwszym dziecku, to i tak przy kolejnym przechodziłam poranione do krwi sutki każda matka to przechodzi wiadomo, że to potwornie boli, ale sutki się goją, dziecko uczy się prawidłowo ssać i nie ma problemu naprawdę nie warto poddawać się z tego powodu i nie karmić dziecka piersią

Ja rowniez tak mialam, podobnie jak moje kolezanki. Cztery pierwsze doby zycia dziecka mialam strupy na sutkach. Kazde kolejne karmienie wywolywalo we mnie lek i mialam ochote podac butle. Ale zawzielam sie, bolalo jak cholera... Pozniej strupki odpadaly, robily sie nowe. Po okolo tygodniu bylo juz z gorki. Ale wczesniej zaciskalam zeby i karmilam. Lzy lecialy z oczu. Ze trzy razy w akcie desperacji dalam butle bo nie szlo wytrzymac z bolu. Latalam bez stanika, bo draznil mnie material. Smarowalam sutki bepanthenem i swoim mlekiem. Teraz corka ma 17 dni i nie ma zadnego problemu z karmieniem, pokarmu tez duzo, ale swoje wycierpialam.

Aaaa, gdy mialam siare i malutko jej lecialo to karmilan na "gole" sutki. Gdy pokarmu przybywalo zaczelam karmic przez silikonowe nakladki i to mi przynioslo duza ulge.

Gość azu
Ja nie miałam poranionych brodawek a dwójkę dzieci karmiłam więc nie jest to regułą. Ale warto próbować. Jeśli jednak uważasz że nie, to daj spokój i karm mlekiem modyfikowanym.

Gość zielonaherbatka
nie poddawaj się tak łatwo! ja po miesiącu dopiero karmiłam piersią prawidłowo i cały czas bo od urodzenia dziecko było na butli i stopniowo przeszłam na samą pierś. Miałam cc w szpitalu niby pokazała mi pielęgniarka jak karmić ale nawet pokarmu nie miałam dopiero w domu spróbowałam laktatorem i rozkręciłam mleczarnie ;) pierwsze dwa tygodnie to koszmar ból wbijający w fotel przy karmieniu raz zdarzyło się krwawienie, maluch miał problem ze ssaniem bo miałam płaskie brodawki i kupiłam sylikonowe nakładki, pomogło i z czasem jadł już bez nich. Warto pocierpieć kilka pierwszych tygodni dla swojego dziecka, dajesz mu to co najlepsze, takie karmienie jest wygodne i nic nie kosztuje :) Spróbuj koniecznie jeszcze karmić z nakładkami i będzie ok

Gość Lilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
olej maltretowanie sutków i daj modyfikowane, nie jest w niczym gorsze od mleka matki, ja wykarmiłam 3 modyfikowanym i sa ZDROWYMI DZIECMI

Gość Toruń-Gdynia
We mnie nie było tej Waszej waleczności, nie miałam ochoty zaciskać zębów i płakać przy karmieniu w 3 dobie podałam mm i tak już zostało - tak było mi wygodniej, dziecko nie ucierpiało. Rola matki jest w życiu najważniejsza ale są też inne, które równolegle trzeba wypełniać, nie każda młoda mama ma czas na to by 20h na dobę przystawiać dziecko do piersi. Zwłaszcza jeśli ma się w domu innego malucha np takiego roczniaka, które uczy się chodzić i wpada we wściekłość, kiedy ktoś nie chce mu w tym pomagać ( podtrzymywać rączek) przez prawie cały czas kiedy akurat nie śpi. Dorzućmy do tego fakt, że taka mama prowadzi jednocześnie własną działalność, której nie może zamknąć a przy której co prawda może pracować w domu, jednak musi na to poświęcić codziennie 3-5h. Brak codziennego wsparcia rodziny i męża, który jest świecie przekonany o tym, że zajmowanie się dziećmi to w 99% rola dla kobiet a on poza swoją pracą ma także na głowie kolejne studia, szkolenia. A który od kilku lat bardzo nalegał na potomstwo, składał górnolotne deklaracje, obiecywał złote góry, a które okazały się tylko nic nieznaczącymi pustymi kłamstwami.

Gość ale to trzeba było pomyśleć
zanim zrobiło się kolejne dziecko, a wiadomo z góry, że interes trzeba prowadzić nawet po powrocie do domu z malutkim dzieckiem:O albo dziecko albo praca takie półśrodki to nic dobrego ani dla dziecka ani dla pracy:O

Gość Heh to ja mogę
jedynie powiedzieć że absolutnie nie miałam żadnych problemów typu poranione sutki. Jedynym problemem była nauka przystawienia dziecka (nie wychodziło mi to ) do czego dołożył się fakt że mam małe brodawki (nie dość wystające ale też nie płaskie) i córka nie umiała złapać. Problem został po czasie sam rozwiązany i nigdy nie było mi dane odczuć ani co to nawał pokarmu, zator czy poranione sutki . Odkąd zaszłam w ciążę to pamiętam że specjalną tłustą maścią lanolinową rozciągałam brodawki tak by były luźne nawet kiedy piersi staną się pełniejsze i udało się a tu słyszę że ktoś i przy drugim dziecku ma problem z pogryzionymi czy popękanymi brodawkami.....brrr, koszmar i chyba gdybym tak miała to karmiłabym przez kapturki bo swoje piersi też trzeba szanować . Autorko powracając do twojego problemu to wiem co przechodzisz z tym odciąganiem bo póki mój maluch nie nauczył się ssać to musiałam kilka posiłków dziennie podac butlą i pamiętam to jako ogromną stratę czasu . Myślę że powinnać aż do wygojenia brodawek , przystawiać w silikonowych kapturkach . Są dwa rodzaje , jeden dla płaskich brodawek (dość wysokie) i te które mają jedynie ochronić przed pęknięciami brodawek lub by dać im się zregenerować i są bardziej miękkie . Zapytaj w aptece . Mleka mm nie podawaj bo potem jak będziesz chciała powrócić do karmienia piersią to że tak powiem "dupa zbita" będzie. Kup nasadki, wietrz piersi i smaruj je własnym pokarmem a po karmieniu możesz jeszcze posmarować oliwą z oliwek (ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne).

Gość Nie rezygnuj z karmienia piers
ia. Kup porzadne silikonowe kapturki na piersi i karm przez nie, oraz masc na brodawki Medela Purelan albo Lansinoh. Predko pomoga.