Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żyrafa155

Czy powinnam się martwić-strasznie spuchnięte nogi

Polecane posty

Gość żyrafa155

Jestem w 28 tygodniu ciąży i nogi puchną mi coraz bardziej, stopy mam jak balony, nawet po nocy całkiem ta opuchlizna nie schodzi. Badania moczu niedawno robiłam, białka w nim nie ma,ciśnienie mierzę codziennie i jest w normie, jednak martwię się czy ta opuchlizna nie jest za duża jak na ten tydzień ciąży i czy wszystko jest ok :(

Gość HGUJFHJD
Rodziłam w tamtym roku,czytałam ze stopy zaczynaja puchnąc pod koniec ciazy jak organizm zaczyna magazynowac wode na poród... nie wiem,co oznacza w Twoim przypadku :( .Oby nic złego,może duzo przytyłaś? może stopy masz obciązone? duzo chodzisz? Moje stopy spuchły dobre 2 tyg przed porodem ,

Autorko- woda Ci sie zatrzymuje w organizmie. Odstaw sól -to podstawa. Ja miałam w pierwszej ciąży tak jak ty i nogi miałam opuchnięte po nocy , jak przyciskałam palce do nogi zostawała w nich dziurka dziurka od palca i okazało się że mam gestozę - zatrucie ciążowe.

Gość i jak??
ja mialam tak od 5 miesiaca do konca ciazy, nogi mialam jak balony ,nie moglam zadnych butów wsadzić, ale to nie oznaczlo nic złego, wszystko było ok, teraz jestem w 2 ciazy i wogole nie mam problemów z puchnieciem,nie wiem od czego to zalezy..

Gość co się dziwisz
przecież brzuch uciska tętnice w pachwinach, dlatego krążenie w nogach w ciąży jest gorsze, stąd sie biorą żylaki, celulit itp poza tym wysoki poziom estrogenu w ciąży rozpulchnia żyły i to też powoduje obrzęki

zgadzam się z wypowiedzią anity zatrzymała Ci się woda w organizmie-odstaw-też tak miałam odstaw sól i zgłoś to lekarzowi że póchniesz strasznie

A puchniesz symetrycznie? Jeśli tak, to ok. Ale jeśli puchnie jedna noga, to moze byc zakrzepica. Lepiej zapytaj lekarza. Mnie nogi zaczęły puchnac w 38 tc, wcześniej jedynie w czasie upałów sie czasem zdarzało, ale pojawiało sie wieczorem i Schodzilo po nocy. Spróbuj ćwiczeń - energiczne ruchy stopami na siedzaco lub lezaco. I odpoczywaj ze stopami powyżej serca.

Gość żyrafa155
lewą nogę mam zawsze trochę bardziej spuchniętą, nie straszcie mnie gestozą:( czy można mieć gestozę przy prawidłowym ciśnieniu i dobrym wyniku moczu? nie puchnę na całym ciele tylko głownie nogi i trochę ręce...

Gość tuiuioo5667677
kobito a co jakbys lekarza spytala??????????????? czy interesuja cie opinie znachorek:O

Gość żyrafa155
lekarza spytam,wizytę mam w czwartek tylko wystraszyłam się tej gestozy i panikuję :/

Jak zaczęła się zatrzymywać woda i zaczęłam puchnąć to ciśnienie miałam ok. Tylko później mi podskoczyło, i białko w moczu miałam ok. Kontroluj ciśnienie- to podstawa i tak jak pisałam odstaw sól koniecznie. Nie denerwuj się ze to może być gestoza- bo może tak nie być.

Na Twoim mijescu bym jechala do lekarza. Ja jak bylam w ciazy to lekarz na kazdej wizycie sprawdzal mi lydki czy nie puchna i zawsze pytal o opuchlizne w ciagu dnia.

To moze skontaktuj sie z nim telefonicznie? Moze Cię uspokoi przed czw albo każe wcześniej przyjść na wizytę.

W ciąży to normalne nogi i ręcę palce u rąk, i to minie, przynajmniej u mnie tak było, chyba że masz problemy z nadciśnieniem to lepiej idź do lekarza.