Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asjakfsnkfja

7 dni przerwy w braniu tabsow

Polecane posty

Gość asjakfsnkfja

mam pytanie czemu akurat ta przerwa jest 7 dniowa a nie 3 dniowa? moja znajoma konczac opakowanie, czeka na krwawienie i bierze pierwszego dnia kiedy dostanie krwawienie, wiec jej przerwa wynosi ok 3 dni...jak to jest? moze byc tak i tak? i jesli tak to czemu akurat to jest 7 dni? bo przez tyle hormony utrzymuja sie na dosyc wyskoim poziomie i po 7 dniach spadaja? czy jest to 7 dni zeby wystapilo krwiawienie, ale jesli tak to czy mozna faktycznie skrocic ta przerwe do 3 dni?...

A na jej tabletkach jest napisane ze ma brac po 3 dniach? Może lepiej stosuj tak jak napisane w ulotce...

Gość asjakfsnkfja
no to co napisanie to nie wazne, ale ja pytam czemu akurat jest 7 dniowa przerwa a nie 8 albo 9 ;p taka ciekawosc:)

Skoro ma się robić 7 dni przerwy to sie robi 7 dni przerwy a nie wymyśla jakieś dziwne rzeczy. Normalny cykl trwa koło 28 dni, wiec pewnie i też dlatego aby cykl trwał 28 dni, inaczej sie skróci

Gość asjakfsnkfja
no ok bez nerwow, ale np moj cykl trwal 31 dni przed braniem tabsow no ale nie wazne, nie wnikam dalej i biore wg ulotki ;p

A koleżanka przypuszczam że dobrze nie przeczytała ulotki;p Mi za to ostatnio kolezanka powiedziała ze 7 dni przerwy to jak kończy opakowanie na niedzieli to następne zaczyna w niedziele.... A potem dziewczyny sie dziwia czemu są w ciązy:)

Gość asjakfsnkfja
no wlasnie jak ja uslyszalam ze ona bierze tabletki po 3 dniach wtedy kiedy dostanie krwawienie to az mnie porazilo, bo chyba jest w tym przypadku ryzyko ciazy...

Gość a potem stwierdzenia że
tabletki nie zabezpieczają w 100%. Właśnie przez takie durne baby, co biorą wtedy, kiedy chcą a nie według przepisu

Gość asjakfsnkfja
ja jej nic nie powiedzizlam bo sama nie duzo wiedzialam na ten temat ale moze warto jej powiedziec ze przerwa powinna trwac 7 dni a nie 3...one bierze novynette czy cos takiego...tam przerwa jest 7 dniowa...wystepuje u niej ryzyko ciazy?

"no wlasnie jak ja uslyszalam ze ona bierze tabletki po 3 dniach wtedy kiedy dostanie krwawienie to az mnie porazilo, bo chyba jest w tym przypadku ryzyko ciazy..." Nie ma ryzyka ciąży. Ryzyko ciąży jest tylko w przypadku wydłużenia przerwy, nie jej skrócenia. Nic strasznego się nie dzieje, jeśli koleżanka zaczyna kolejne opakowanie po 3 dniach przerwy. Jedyne ryzyko jest takie, że macica nie zdąży się dostatecznie oczyścić, bo krwawienie prawdopodobnie się skraca jak zaczyna brać tabletki. Ale nie jest to tragedia, bo śluzówka macicy podczas brania tabletek nie narasta aż tak jak w przypadku fizjologicznego cyklu. 7 dni jest dlatego, żeby naśladować naturalny cykl. Są też tabletki 24+4, w przypadku których okres bez hormonów to tylko 4 dni, ale cykl trwa 28. Natomiast nie może być dłuższa, bo byłoby ryzyko odblokowania owulacji i ciąży. Podczas przerwy jest ochrona nie dlatego, że hormony z poprzednio wziętych tabletek nadal krążą po organizmie. Wręcz przeciwnie-poziom hormonów spada i dlatego pojawia się krwawienie. Podczas przerwy pęcherzyk może zacząć dojrzewać i tabletka z kolejnego opakowania, którą bierzemy w odpowiednim momencie hamuje ten proces i dzięki temu nie dochodzi do owulacji.

"ja jej nic nie powiedzizlam bo sama nie duzo wiedzialam na ten temat ale moze warto jej powiedziec ze przerwa powinna trwac 7 dni a nie 3...one bierze novynette czy cos takiego...tam przerwa jest 7 dniowa...wystepuje u niej ryzyko ciazy?" Nie, nie występuje.

Tak i to duże.... no wypadałoby jej powiedzieć. Albo chociaz polecic ulotke, w dniu miesiączki to sie bierze tylko przy pierwszym opakowaniu

To po co mamy tabletki brac tak a nie inaczej? Chyba że jest to czyjś wymysł tak poprostu.

Gość asjakfsnkfja
no to wystepuje czy nie ;> ja jej powiem a ona niech robi co chce, ja robie 7 dniowa przerwe ":)

Co to za różnica czy istnieje czy nie? Chyba po to jest ulotka żeby postępować według niej lub zaleceń lekarza? Może tak jaj lekarz zalecił?

"To po co mamy tabletki brac tak a nie inaczej? " Żeby naśladować naturalny cykl i żeby było łatwiej, bo wtedy każde opakowanie zaczyna się brać w tym samym dniu. Po to są też tabletki z tabletkami placebo, które nie zawierają hormonów-bierze się je bez przerwy-nie trzeba pamiętać, w którym dniu należy zacząć kolejne opakowanie.

Pytasz czy występuje u niej ryzyko ciąży, więc Ci odpowiadam, że nie występuje. Tabletki należy brać zgodnie z ulotką. To, że ona bierze w taki sposób nie rodzi zagrożenia ciążą, ale fakt, że prawdopodobnie nie zna ulotki, może spowodować, że w innej sytuacji, nie stosując się do niej, wystąpi ryzyko ciąży.

w stanach robi się przerwę raz w roku (ale nie wiem czy tabletki są takie same jak u nas, w polsce). kilka razy widziałam programy, w których lekarze twierdzili, że przerwy są tak naprawdę niepotrzebne, bo krwawienie i tak jest sztuczne. ja najwięcej brałam 3 opakowania pod rząd i nie zauważyłam żadnych zmian. zawsze należy pamiętać, że przerwę można skracać, ale w żadnym wypadku nie można jej wydłużać!

Wiem na pewno, że w krajach anglojęzycznych jest dużo więcej tabletek z tabletkami placebo. Ponoć Amerykanki głupsze i inaczej by się pogubiły. ;) :p