Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZNOWU NOCY NIE PRZESPIĘ

PRACA DOMOWA Z BIOLOGI - POMOC

Polecane posty

MĘCZĘ SIĘ Z ODPOWIEDZIAMI NA PYTANIA Z ZAKRESU BUDOWY CZŁOWIEKA. MAM OKREŚLIĆ DO CZEGO SŁUŻĄ KONKRETNE CZĘŚCI CIAŁA. MAM ICH 10, A NA KAŻDE MAM ODPOWIEDZIEĆ PO 3 FUNKCJE. I TAK: PIĘTA PALCE U STÓP ZWIERACZ TO SĄ NAJTRUDNIEJSZE NA KTÓRE NIE UMIEM ZBYT DUŻO ODPOWIEDZIEĆ. DZIĘKI ZA POMOC

NA GOOGLE NIC NIE ZNALAZŁEM. TYLKO, ŻE ZWIERACZ DO ZWIERANIA, WIĘC BEZ SENSU.

palce u stopy biorą udział w utrzymywaniu równowagi, w stabilizacji położenia stopy i całego ciała oraz w ruchu odpychania się (wybijania się) ze stopy oraz utrzymanie kierunku podczas chodzenia i biegania

Gość kasinka...
pieta (palce u stop rowniez) pomocne sa w utrzymaniu rownowagi, bez nich przewracalibysmy sie zwieracz - coz...nie wiesz? ;) bez tego miesnia zawartosc jelit bez naszej kontroli wypadalaby nam niekoniecznie wtedy, gdy jestesmy w toalecie...

JADŹKA SUPER DZIĘKI. W OGÓLE PALCE U STÓP MAMY ZAŁATWIONE. A CO Z PIĘTĄ I ZWIERACZEM, MAJĄ BYĆ PO 3 FUNKCJE AŻ

jaki to ma byc konkretnie zwieracz? bo moze byc np ust niekoniecznie ten o ktorym wszyscy od razu mysla ;p

NIESTETY O TEN DOLNY CHODZI. TO ŻE UTRZYMUJE KAŁ I TO WSZYSTKO CO MOŻNA NAPISAĆ, A MUSZE MIEĆ 3 FUNKCJE. NO A PIĘTA? ŻE SIĘ NA NIEJ STOI I TO WSZYSTKO.

utrzymuje kość skokową na odpowiedniej wysokości a Kształt kości piętowej ułatwia przejście ścięgien zginających palce i tworzy dla nich dźwignię

SUPER - DZIEKI :-)

Gość kasinka...
przy uzyciu zwieracza rowniez pozbywamy sie kalu. Podobnie dziala zwieracz cewki moczowej - kontrolujemy oproznianie pecherza. Nie wiem jak to zaklasyfikowac, ale caly ten "obszar" miesni, razem z pochwa pracuje chyba tez podczas porodu..? W kazdym razie rodzace bywa, ze nie kontroluja podczas skurczy pracy jednego i drugiego. A takze w wyniku powiklan po ciezkich porodach moga miec pozniej problemy z popuszczaniem zarowno tresci jelitowych, jak i moczu.