Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lekki nieogar w temacie

świadek a spowiedz - czy mam iśc?

Polecane posty

chodzi o to ze wierzę w Boga ale nienawidzę ksieży i kościoła jako instytucji robiącej pieniądze na głupocie naiwnych mocherów.... koleżanka poprosiła mnie o bycie jej świadkiem na ślubie - ale wspomniala ze powinnam isc do spowiedzi. Co mam zrobic? Do ślubu tydzień - jak pojde do spowiedzi to to nie bedzie prawdziwa spowiedz bo co powiem ksiedzu to co mysle w czsie spowiedzi? nie dostane rozgrzeszenia? Czy naprawde musze przystepowac do komunii?

Gość callmeblondynka
troche bez sensu ze ona niby cie do tego zmusza. Nie wiem co bym zrobila na twoim miejscu bo skoro nie czujesz potrzeby spowiedzi to i tak bedzie to spowiedz niewazna i nie powinnas przyjac komunii swietej... :/

halo nikt wiecej nie chce wypowiedziec sie w tej sprawie???

Gość Mamproblemmmmmogromnyyy
Przypadkiem nie potrzebujesz zaświadczenia o odbytej spowiedzi od księdza, który udzielił Ci rozgrzeszenia? Ja mam być chrzestną i takowe zaświadczenie otrzymałam. (ksiądz u którego będę się spowiadać ma mi je podbić)

Gość Anestezjolog Anastazy
Ale ty jesteś głupia kobieto (jak to zwykle z kobietami). Idź sie wyspowiadaj z wyimaginowanych grzechów jakich tam chcesz i odfajkowane. KUURWA CO ZA PROBLEM

Albo możesz łyknąć opłatek bez tej szopki ze spowiedzią, jak tak nienawidzisz kościoła TO NIE WIDZE PROBLEMU CHYBA ŻE SAMA SIE OSZUKUJESZ JAK IDIOTKA :D

Gość jako świadek nie
musisz iść ani do spowiedzi ani do komunii- nie ma takiego obowiazku i nie są potrzebne żadne zaświadczenia

chodzi mi o to co powie panna młoda która jest wierząca i dla niej nie ma problemu - ze nie byłam u spowiedzi 10 lat i tyle samo w kosciele - uwaza ze powinnam isc..... ale to wbrew mojej woli

Gość jak wierzysz w boga
to powinas is do spowiedzi ps opłatek jest na wigilie a to co ksiadz daje podczas mszy to hostia czyli ciał jezusa kazdy gszeszy nie ma wyimagowanych gszechów zazdrosc ,plotkarstwo jest przeciwko miłosci do drugiego człowieka wiec jest grzechem palenie papierosów alkohol ,jedzenie w piątek mięsa jezus dał kapłanom absolutna władze na ziemi "Cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie" (Mt 16,19). istniała w Izraelu instytucja "szaliah". Nie ma ona odpowiednika w naszych instytucjach prawnych. "Szaliah" było to pełnomocnictwo absolutne; dokonania takiego pełnomocnika ipso facto uznawane były za akty samego mocodawcy i nie wymagały już żadnego potwierdzenia ani ratyfikacji. Jeśli taki pełnomocnik podjął decyzję, mocodawca nie mógł już jej w żaden sposób unieważnić. Przypomnijmy sobie, że kiedy Eliezer wybrał Izaakowi żonę, ani on, ani Rebeka nie mieli cienia wątpliwości, że Abraham oraz Izaak ten wybór zaakceptują. Cytowane tu słowa Chrystusa o władzy kościelnej niewątpliwie nawiązują do owej instytucji. Jest to dodatkowy argument, że przytoczone wyżej teksty ewangeliczne należy rozumieć dosłownie.

Gość Babe:)
Po pierwsze do spowiedzi nie chodzi sie z przymusu a nawet jakbyś poszedł z tego powodu i ściemniał to i tak będzie nieważna więc do komunii i tak nie możesz iść

Kuurwa, nie moge, ja w kościele z własnej woli nie byłem od 15 lat, może dłużej nie wiem nie pamiętam, ALE jak jest jakiś ślub czy pogrzeb to ide zjeść ten opłatek i mam to w duupie!!!! Wszyscy myślą że wyspowiadany katolik. JEŚLI NAPRAWDE JESTEŚ NIEWIERZĄCA TO NIE POWINNO BYĆ Z TMY PROBLEMU CHYBA ŻE SAMA SIE OSZUKUJESZ. Jeśli to drugie jest prawdą, to jesteś głupsza niż katolicy

Gość Babe:)
ale chyba nie przeczytałeś dobrze ona wierzy w boga ale nie w kler

Gość jak wierzysz w boga
a jak chodzisz do kibla to wierzysz w gówno czy jak chodzi do lekaza do wierzysz w lekarzy kto spożywa hostie w grzechu ten sobie śmierć szykuje marta robin zyła przez 50 lat spozywajac raz w tygodni hostie i niczym inym co zdumiewało lekazy bo przeczyło logice bo powiną ummrzec z głodu a ona nie piła i nie jadła prze 50 lat Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej (1 Kor 11:27). kare musi poniesc bo kto wyrzekł sie Jezusa ten pójdzie na wieczne męki Ten, kto we Mnie nie trwa, zostanie wyrzucony jak winna latorośl i uschnie. I zbiera się ją, i wrzuca do ognia, i płonie (Jn 15:6).

Gość wiesłw s.
przestań_____________- pieqdol to wszystko do czego ci to potrzebne ? naprawdę wierzysz ze bóg mógł zabijać całe miasta , palić i mordować wszystkich, że wybijał jak ssmani miliony nie Żydów ? stuknij się w główkę