Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juleczka145

Ile kosztowały Was pierwsze badania w cąży?

Polecane posty

Gość juleczka145
Lekarka nie wypisała jej jeszcze karty, bo ma pojawić się najpierw na usg szczegółowym bodajże za tydz.

ja jestem w 6 mies i juz wydałam koło 2000 zł Tera zz becikowym jest tak, że jest próg dochodowy 1922 zł brutto na osobe, i musisz miec kartę ciąży od 10 tyg chyba 3-4 wizyty minimum, Ja nie rozumiem czemu sie nie zabezpieczyła?Moja kolezanka ur teraz 3 dziecko i sie pdowiązała i po problemie

Gość azu
Może kiedyś dostała ale od stycznia tego roku zmieniły się zasady i aby otrzymać becikowe trzeba pójśc na pierwszą wizytę do 10tc.

ten próg jest od 2013 roku, dodatkowo mozna dostać becikowe od samorządu, ale to nie w każdym miescie jest , no i jak ona ma niski dochód czyli maks 538 zł ( mówimy cały czas o 2013 ) to może się starac o becikowe z mopsu i o dodatek do zasiłku rodzinnego

Płaciłam tylko od czasu do czasu za USG (55zł), bo moja przychodnia nie miała sprzętu.

ale za zwykłe usg ? bardzo mało u Mnie w mieście zwykłe usg zaczyna się od 80 zł, a genetyczne od 200;/

Tak, za zwykłe. W to 3D się nie pakuję nawet, bo uważam, że jest za drogie i niepotrzebne.

ja robiłam raz 3d genetyczne , ale w sumie u Nas pomiędzy genetycznych w 2d , a w 3d jest 40 zł różnicy ;/ Z tego co wiem to np , u koleżanki w Gdańsku nie ma znaczenia czy usg genetyczne czyz wykłe ma jedną cene. U mnie w mieści ejst podział na trymestry nawet ;./

Gość badan podstawowych w ciazy
Jest kilka. Te biedniejsze osoby,robia tylko to na co lekarz dostaje kase z nfz. Czyli morfologia,mocz,wr, glukoza,potem w razie potrzeby dochodzi odczyn coombsa. Czasem jakis lekarz zlituje sie i lecie toxoplasmoze ostra. I to wszystko. Jak ktos jest bardziej swiadomy i ma wiecej kasy to moze sobie zrobic co tylko ze chce. I zaplaci w zaleznosci od badan od kilkudziesieciu zlotych do kilkuset,nawet kolo 400 zl potrafia ciezarne zostawic jednorazowo. Co do odpaltnosci za badania od lekarza z nfz,najprowdopodobniej kolezanka trafila nie do tego laboratorium z ktorym lekarz podpisal umowe. Trzeba sie lekarza spytac gdzie on kieruje. Ale juz po cenie widze,ze znalazly sie badania nierefundowany,lekarz max zaplacilby za komplet podstawowych badan kilkanascie zlotych.

Miarka To nie dostanie becikowego a pewnie by się jej przydało. Zresztą nie komentuję jak można do 5 miesiąca nie być u lekarza;." a ja poszlam w 4mies i dostalam becikowe nawet 2000zl :) i jak to wytluaczysz? autorko, ale z ciebie plotkara.

No co zrobić, w sumie mogła bym jeździć do innego miasta na badania bo tańsze, ale znowu jest koszt paliwa. Ja miałam w cholere badań zleconych : mocz krem coombs hiv kiła toxo -2 razy tarczyca cytologia hmm i nie pamietam co jesczez

Jagoda faktycznie wymądrzasz się jakbyś rozumy pozjadała a pojęcia zielonego to o niczym nie masz... Dawno musiałaś rodzić bo już od kilku lat jest tak, że trzeba być u ginekologa od 10 tyg

Rodzilam w tamtym roku w sierpniu :) Lekarce tej do ktorej poszlam prywatnie pwoiedzialam , ze potzrebuje zaswiadczenia , ze chodzilam do niej od poczatku ciazy i dala mi je bez zadnego ale. Jezu, kobiety ale wyjestescie nierozgarniete :D

Gość Muszynianka...
witam jestem w 18 tyg ciązy. przed ciążą sama poszłam na "przedciążowe badania" i wydałam 350 zł do lekarza chodze prywatnie, a na NFZ i tak nie daja skierowania na wszytskie potrzebne badania, a za niektore i tak każa płacic. wole chodzic prywatnie i mięc pewnośc że mam wsyztsko pod dobrą kontrolą. jak już zaszłam w ciąże kolejne badania kosztowały mnie 180 zł wizyty do tej pory 4 ( co miesiac jedna), za każdym razem usg- 100 zł usg prenatalne 250 zł testy genetyczne z krwi w 1 trymestrze- 200zł teraz czekam na USG3D/4D 2 trymestru koszt 300 zł ceny w Krakowie

Gość Muszynianka...
przed ciążą: biocenoza pochwy wymaz z kanału szyjki macicy cytologia wymaz w kierunku mycoplasmy i ureoplasmy chlamydia mocz rozyczka IgM IgG toxo IgM igG a później: grupa krwi glukoza mocz krew HBs HCV HIV TSH toxo IgM (musiałam powtorzyć) kiła do genetycznego: kryptor PAPP-A HCG tyle z badań do tej pory, a na każda wizyte i tak badanie moczu mam przynosić