Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama 1,5 rocznego dziecka

Co potrafią wasze 1,5 roczne dzieci?

Polecane posty

Moja córka skończyła 1,5 roku. Chodzi a raczej biega dlatego w domu muszę jeszcze ciągle być koło niej bo wszędzie są kafle i strach ją całkowicie samą zostawic,naszczęście na dworze może sie wybiegać:) Mówi mało bo tylko: mama,tata,baba,dada,brumbrum,am, wie,ze krowa robi "muu", czasami powie liść. Wksiążeczkach potrafi pokazać wszystko,nawet najmniejszego kwiatka znajdze,dużo rozumie,jak znajdzie jakiegoś śmiecia to od razu do kosza biegnie. A jak to jest u was? wiem,że dzieci różnie się rozwijają ale chciałąbym mieć jakieś porównanie:)

Gość abrakadabrabum
Moja córka ma 19 miesięcy, czyli troszkę więcej ale potrafi już śpiewać z 10 pisenek, bardzo dużo mówi i to bardzo ładnie, dogadam się z nią w prawie każdej sprawie, umysłowo rpzwija sie świetnie niestety mam problem z jedzeniem - nie jest nim w ogóle zainteresowana, waży 10 kg, jest na 10 centylu, dlatego też pani dr każe się nie martwić, jest drobna i tyle :( a jak u ciebie z jedzeniem?

Gość o zesz w morde.............
Moja juz pisze ksiazki i niedlugo bedzie pisac prace doktorska....ah, jak ten czas szybko leci...

Gość Ola Fasoolla
Mój syn wczoraj skończył 1,5roku i mówi proste zdania typu: "daj jeść", "chcę pić" "idziemy tam", "mama chodź" i wiele innych, ale takich raczej z 2 wyrazów :) Zna jeden kolor :D aż zielony... wszystko co zielone nazywa "koloj zielony" :D tańczy - wiadomo śpiewa po swojemu biega jak opętany wspina się wszędzie i na wszystko układa klocki w wieżę wkłada klocki o danym kształcie do odpowiedniego otworu kredkami maże byle jak (nic konkretnego)

U nas na szczeście nigdy nie było problemu z jedzeniem,Mała waży ok. 13 kg,ale jest też wysoka. Moja córka wkłada klocki tylko prostokątne i okrągłe w odpowiednie "dziurki" resztę kształtów pha gdzie sie zmieszczą:) bardzo dużo mówia wasze dzieci,moja jeszcze nie.

U nas na szczeście nigdy nie było problemu z jedzeniem,Mała waży ok. 13 kg,ale jest też wysoka. Moja córka wkłada klocki tylko prostokątne i okrągłe w odpowiednie "dziurki" resztę kształtów pha gdzie sie zmieszczą:) bardzo dużo mówia wasze dzieci,moja jeszcze nie.

Gość gość
Jak to jest z tymi sorterami, potrafią wasze maluchy wkładać klocki o różnych kształtach?

Gość gość
moj synek ma 16mies i nie wiele potrafi w porownaniu do Waszych, mowi Jula (siostra), tata, kali (pies), oko, ucho i swoije imie, bije brawo, robi papa i stara sie coraz wiecej powtarzac, jest za to bardzo wesoly, ciagle sie wyglupia, smieje, bardzo fajnie tanczy, przytula sie do wszystkich i daje buziaki na pocieszenie:-)

Gość gość
a sortery nie są dla niemowląt ok. 8-10 miesięcy? Np garnuszek na klocuszek.

Gość mnbmnb
Z sorterem sobie jeszcze nie radzi, czasem jej się uda trafić kształtem, ale najczęściej jak nie może dopasować to wrzuca górą :-) Chodzi dopiero od 2 miesięcy, więc czasem jeszcze łapie glebę z braku równowagi. Gada dużo ale po swojemu, z sensownych słów mówi niewiele, tata, brum, mama mówi tylko w kryzysowej sytuacji, naśladuje głosy 5 zwierząt. Pokazuje obrazki w książeczkach, czasem się myli. Pokaże gdzie ma oko, ucho, brzuszek, itp. Myje ręce, wyrzuca pieluchy i śmieci do kosza. Je sama widelcem twarde rzeczy, które da się nadziać, łyżeczką gęste rzeczy typu kaszka, jogurt, ale nieporadnie. Coraz więcej rozumie co się do niej mówi, przynosi wskazane przedmioty.

Gość gość
może jeszcze ktoś wypowie się :)

Gość gość
poczekaj zaraz zlecą się te co ich dzieci mówiły pełnymi zdaniami w wieku 8 miesięcy a już w wieku 1,5 roku to pewnie książki czytają i piszą wiersze he he

Gość gość
Młoda ma 17 miesięcy.Niewiele mówi raczej sylaby ma ma ba ba czy dzi dzia. Umie naśladować kotka czy krowe . Dużo zwierząt w książeczkach rozpoznaje Bardzo jest muzykana ma ulubione melodie np balcanike piersi. Jak kot przychodzi to idzie po jedzenie dla niego. Przynosi przedmioty o które się poprosi Zanosi też śmieci do kosza. Ogólnie ładnie sie rozwija tylko szczupła jest bo ma 9 kg

Gość gość
Ci do sortera to ma klocki które się wrzuca przez wieczko z ksztaltami . okrągłe umie włożyć resztę próbuje na siłę wypchnąć;)

Gość gość
Moja 3 skończy 17 msc. Potrafi powiedzieć: mama, tata, baba, wuja, am (na jedzenie, picie), aaaa (gdy chce spać), brum brum (gdy słyszy samochód), trzy. Chodzi, biega, wszędzie się wspina, uśmiech ma na twarzy prawie cały czas. Interesują ją książeczki, potrafi pokazać na obrazku, kotka, pieska, biedronkę. Potrafi pokazać na paluszkach jeden, dwa, trzy. Potrafi naśladować głos kotka, pieska, krowy, lwa, sowy, gęsi, żaby (oczywiście nie na 100% odgłosy zwierząt tylko wychodzi jej to miaucząco piszcząco :p). Wie, która to lalka Ania, gdzie jest żaba, jak poproszę ją, żeby przyniosła np. butelkę z piciem, to przyniesie. Potrafi wskazać na siebie, pokazać jakie jedzenie było pyszne, jaka jest duża... gdzie ma nos, włosy, głowę, uszy, usta, nogi, ręce... Aktualnie uczy się wcinać obiad widelcem sama... ale na razie więcej z tego sprzątania niż jedzenia. Buty ściąga sobie sama... z papciami mamy odwieczny problem. Próbuje sobie je sama niby zakładać ale nie wychodzi jej i się złości.

Gość gość
aaa.... zapomniałam...moja też jak słyszy Bałkanicę to tańczy, że hej :) Nawet tak śmiesznie ręce do góry podnosi:0) Lubi tańczyć, lubi muzykę, ogólnie musi w domu grać radio... Jak widzi telefon to bierze go do ręki i próbuje rozmawiać jak dorosły, macha przy tym rękami, tłumaczy coś- zabawnie to wygląda. I ostatnio próbuje powiedzieć do słuchawki halo... wychodzi jej aua :P

Gość gość
moje zna 4 języki obce tanczy w balecie gra w tenisa ziemnego i spiewa w chórze

Gość gość
moja w tym wieku mówiła proste zdania , 2- 3 wyrazowe, łącznie z przeklinaniem , upodobała sobie pie rd ol e , teraz ma 20 mies, gada jak nakręcona , rozpoznaje większość zwierząt i potrafi je nazwać , łącznie z tropikalnymi , uwielbia "pisac" smsy :D czasem uda jej się wysłać , "rysuje" w paincie , waży 12 kg i ma 84 cm , i czasem mam już dość odpowiadania na pytanie -co to jest ?

Gość paulisiawxd
Moja 20. miesięczna Zosia dużo mówi. Mama, Tata, Baba, Dziadzia, Saba (pies), Edi (kot), noc, oko, nos, ogon, chodź tu, jeść, piciu, amu, kot, pies, banan, buła, kawa, Bary (pies), Adam, ciocia, Kaka (Kasia), wuju, Wiki, dzidzia, jajko, nie ma, siusiu, co to, pupa, bęben, cycki, miś, ibiza, chce, nie chce, wilk, lis,kura, jeden, dwa, pupa gada, cześć.Zaczyna składać jakieś zdania. Sama je widelcem i łyżką oraz sama myje zęby (najpierw ja a potem ona). Układa drewniane puzzle, jeździ na rowerku biegowym, sprząta zabawki, sama dmucha bańki, zabawki z różnymi klockami i otworami też już jakiś czas temu opanowała. Dużo czytamy Jej bajek. Codziennie podczas zabawy, przed drzemką i przed snem. Lubi słuchać i sama też je opowiada. Jeżeli chodzi o jedzenie to akurat problemu z Nią nie mamy. Pozwalamy Jej wybierać co chce na śniadanie i kolację. Sama robi sobie kanapki gdy dostaje pokrojone rzeczy i dlatego ze smakiem wszystko zjada. Obiad także je sama i nikt w Nią nic na siłę nie wpycha. Staramy się nauczyć ją porządku itd dlatego zawsze sama po sobie wyrzuca pampersa czy papierki. Jedynym problemem jest nakłonienie Jej do nocnika. Nie chce nawet na niego usiąść w pieluszce. Ale z czasem opanujemy także tą sprawę :)

Gość gość
Każde dziecko rozwija inaczej, mam porównanie na dwóch córkach - różnica wieku 22 miesiące. Pierwsza bardziej żywiołowa- tańczyła, wspinała się wszędzie, z mową tak średnio były pojedyncze słowa, ale dziś nie ma problemu. Młodsza bardziej spokojna, ale lubi wchodzić na górę fotelu i robić z niego fikołki. Składa trzy wyrazowe zdania, choć niektóre słowa są poprzekręcane no i dłuższe poucinane -mówi np. matynka pokoju jest lub kurzacz ( co znaczy Martynka w pokoju jest / odkurzacz) . Do sortera lubi wrzucać gwiazdkę, resztę też wrzuca, ale lubi zaczynać od gwiazdki. Robi kredkami bazgroły, liczy " jeden, trzy". Chce dużo rzeczy robić sama, dużo naśladuje. Wskazuje części ciała i cieszy się z każdej nowo poznanej rzeczy. Nie lubi się dzielić

Gość gość
Mój ma 15 miesięcy i zna tabliczkę mnożenia. I też wszędzie biega!

Gość gość
Moja 1,5 roczna córeczka samodzielnie używa ponad 200 słów, a powórzyć po kimś potrafi praktycznie wszystko. A jak to osiągnęłam na moim blogu. Jutro wpis szczególny, bo z listą wszystkich słów, które do tej pory zapisałam. Zapraszam: http://teachyourbaby.pl/

Gość gość
A nagrody Nobla z fizyki jeszcze nie dostały wasze dzieci?