Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fajoloczarnulka

WPROWADZANIE POKARMOW STALYCH U NIEMOWLAKA

Polecane posty

Gość fajoloczarnulka

witam, mam 3,5 miesieczne dziecko, od czwartego miesiaca mam zamiar wprowadzac pokarmy stale, od czego zaczac? jakie zupki polecacie? co z kaszką?

Gość azu
A co je mm czy pierś?

Moja córeczka też ma 3.5 miesiąca i od dwóch dni na noc daje jej kaszkę ryżową do mleczka. Karmię głównie piersią, ale w ciągu dnia je 2 razy po około 90ml modyfikowanego. Moim zdaniem nie ma określonego miesiąca od kiedy wprowadzać pokarmy. Jeśli widać że dziecku wystarcza mleczko, można jeszcze poczekać z nowymi pokarmami. Dziecko daje wyraźne znaki że jest już gotowe na nowy produkt. Na pewno musi trzymać dobrze główkę, siedzi w miarę dobrze czy zaczęło być wyraźnie bardziej głodne niż dotychczas i samo mleko mu nie wystarcza. W tej, jak i w większości spraw związanych z rozwojem dziecka nie ma co trzymać się kalendarza a bacznie obserwować dziecko. Myślę że najlepiej jest dać maluszkowi np. ociupinkę banana czy utartego jabłuszka i zobaczyć reakcję. Jeśli posmakuje można dać ciut więcej i dalej obserwować dziecko. Jeśli przez najbliższą dobę nie będzie oznak alergii, czy dziecko nie zwymiotuje, następnego dnia znów można dać trochę jakiegoś owoca. :) Na pewno dziecku nic się nie stanie od odrobiny jabłka czy bananka ;)