Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olgienkaa

Mleko modyfikowane podajecie scisle co 3 godziny czy mozna czasem czesciej?

Polecane posty

Gość olgienkaa

moja 4 tygodniowa corka wypija 120ml mleczka, karmie ja co 3 godziny ale nieraz np juz po 2-2,5 godzinach ewidentnie widze ze jest glodna... nie daje sie oszukac woda. Czy moge karmic ja czesciej?

Gość sjdjsdbjd
Karmi się co 3 godziny bo teoretycznie tyle powinno wystarczyc czsu by żołądek strawił mieszankę (mm jest cięższe ) ale są dzieci które i co 2,5 godziny chcą jeść . Mnie lekarz powiedział natomiast by nie ulegac co 2,5 godziny i raczej polulać, dać smoczka bo dziecku bardziej chodzi i sam odruch ssania i że co 2,5 godziny powinny jadać jedynie dzieci słabo przybierające na wadze i wcześniaki. Możesz jej podać co 2,5 godziny , nic się nie stanie napewno choć lepiej dla żołądka by miała te 3 h, przerwy. Sama zaobserwujesz dziecko . Ja na początek doradziłabym ci podać 15 minut wcześniej zamiast całych 30 minut.

Pewnie że możesz częściej...:)bez przesady...nie ma wbydowanego zegarka:):)ciesz się że je-ja mam niejadka i na jego 9 miesięcy jak 100 ml wypije to się cieszę...

Gość NIby można podać
częściej choć jest taka zasada że najmłodszym niemowlętom (do 2 mies, zycia) mieszankę powinno sie podawać nie częściej niż 2,5 godziny (2 godziny to już przesada) bo takie dziecko ma jeszcze dośc małą masę ciała a mleko modyfik jest kaloryczne i łatwo z nim przesadzić. Mnie połozna też tłumaczyła że częściej karmi się tylko dzieci niedożywione, anemiczne i wcześniaczki . Tu chodzi nie o to by zabraniać dziecku jeść bo jeść pierś może i co 30 minut ale chodzi o żołądek i to że mieszanka jest stosunkowo ciężka dla takiego malucha , stąd są pewne ograniczenia i zasady podawania. Ja córki nie mogłam w pierwsze 3 dni karmić piersią więc w szpitalu podawałm mieszankę i właściwie zaraz po wypiciu 40 ml (2 godziny) była głodna bo zaczynała marudzić więc podawałam kolejną butlę aż mnie lekarka ostro upomniała że nabawię dziecko przeciążenia jelit i że tak często to mogę piersią w domu karmić jak już będę mogła . Mała wtedy dośc sporo przytyła a ja głupia martwiłam się czy dobrze nabrała wagi po spadku przed dwoma dniami . Fakt że ty masz juz miesięczne niemowle ale zasada jest podobna. Karm nie częściej niż 2,5 godziny jak będzie bardzo głodna.

Gość niestety kochane mamuski
mieszanka to sztuczny twor,wiec nie powinno sie go podawc czesciej niz co 3h.chyba,ze chcecie upasc dzieciaka.tylko mleko mamy mozna dawac bezkarnie i taka jest prawda.jest lekko strawne

no jasne...co 3 godziny karmić a jak się drze po 2, 5 to trudno, bądź twardą mamą i dalej znęcaj się nad dzieckiem....też mi filozofia....a jak minie 2 h 48 min. to też trzeba 12 minut poczekać jeszcze???:)

moja kolezanka mm karmila na zadanie i teraz jej 7 miesieczny syn wazy 11kg. Tak jak mowia najlepiej co 3h a moze czas zmienic na wieksze smoczki na wieksze ? moja corcka jak miala 4 tyg to sie nie najadala bo jej za wolno lecialo i dlugo jadla

Na opakowaniu z bebilonu napisane jest, że miesieczne dziecko powinno pić 120ml mleka, 7 porcji na dobę. Jak wypije 8 porcji to tez nic sie nie stanie, ale wiecej jest juz raczej niewskazane. Przepajaj herbatka dziecko.

Można, moja 3 miesięczna córka je mało i co 2 lub 2,5 godz, staram się jednak przetrzymywać don 2,5 godz.

Gość jdhfhd
A moja jadła dużo i często w tym właśnie wieku, tak od 4 do 10 tygodni. Potem jej się odmieniło i do dziś jest niejadkiem.

Gość Mamusia113
60-90 , 8-9 razy na dobę czy to nie za mało dla miesięcznego dziecka ?

Gość gość
60-90 , 8-9 razy na dobę czy to nie za mało dla miesięcznego dziecka ? X to akurat książkowe ilości dla takiego malucha.

Gość gość
moj mały ma 2,5 msc i zaczyna zjadac 120 ml jak mial 4 tyg to zjadal przewaznie 60 ml czasami 90 ale to rzadko a wcale do chudzielców nie należy ;) to chyba kwestia dziecka )