Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WielebnyRayPL

17 lat a kręgosłup dziadka?

Polecane posty

Gość WielebnyRayPL

Witam! Mam 17 lat i jak mówi sam temat mam problemy z kręgosłupem. Byłem u wielu lekarzy, robiłem rezonans i wszyscy mówili "nic Ci nie jest, za niedługo przejdzie". Problem w tym, że drugi rok się z tym męczę. Wszystko jest ok, do momentu kiedy pobiegam, wtedy pojawia się ból który potrafi mnie trzymać kilka, a nawet kilkanaście dni. Ból czasem jest tak silny, że sam mam problem pójść z pokoju do np. kuchni czy choćby wstać z łóżka. Gdy nie biegam wszystko jest ok, tyle, że to też nie polega na tym żeby w wieku 17 lat siedzieć i nic nie robić np na WF'ach.(nie ćwiczę już drugi rok). Mogę natomiast jeździć na rowerze i to intensywnie kilka razy w tygodniu, pływać, podnosić ciężkie rzeczy i nic mi nie jest. Ostatnio lekarz zaproponował mi blokady sterydowe, lecz się wstrzymałem. CO można zrobić w mojej sytuacji?

Gość bieganie to zło
bieganie bardzo obciąża kręgosłup nie powino się biegać jeśli ma się skrzywienie, poza tym jeśli już się biega trzeba mieć dobre amortyzujące buty, nie biegać po betonie tylko najlepiej leśnych ścieżkach, no i nie przesadzać z częstotliwością, 3 razy w tyg wystarczy w twoim przypadku skoro pojawiają sie bóle zalecałabym inną formę ruchu, np Nordic Walking, nie obciąża tak kręgosłupa a tak samo pracują wszystkie mięśnie każdy ortopeda Ci powie że na dłuższą metę bieganie to zbójstwo dla kręgosłupa, ciagłe wstrząsy niszczą krążki między kręgami równie szkodliwa jest jazda konna

Gość ytyrtydtydbjudnjthbftth
idz do profesjonalnego ortopede np. Paweł Michalski z Waszawy Ursynów bardzo dobry lekarz

Gość A juz najlepiej
To idz do profesjonalnego masazysty,bo lekarze nic tu nie pomoga.

Gość Będę lekarzem.
A jak wygląda Twoja dieta ?

Gość timtim
Mnie też kręgosłup ostatnio napierdziela. To dieta może mieć coś z tym wspólnego? Ogólnie wpieprzałem dużo kurczaka, duzo białka.

Gość A juz najlepiej
Oj nie ma sie czym chwalić ze bedziesz lekarzem,Będę lekarzem.

Gość szz
A robiłaś densytometrię ?

"w twoim przypadku skoro pojawiają sie bóle zalecałabym inną formę ruchu, np Nordic Walking, nie obciąża tak kręgosłupa a tak samo pracują wszystkie mięśnie" Też mi się wydaje, że to jest dobry pomysł. Jeśli zaleca się to osobom starszym i jako rehabilitację, to tobie też może pomóc. Zacząć nie jest trudno, wystarczą kije i dobre buty, a może ci pomóc. Poszukaj sobie trochę informacji w necie. Tu masz dobry artykuł dla początkujących z poradami nt. butów http://fitness.sport.pl/fitness/1,107705,10363648,Jak_wybrac_buty_do_Nordic_Walking_.html

Gość I tak
Tak i potem beda wszyscy krzxyczeć ze mi narty ukradli,jasne:(

Gość sam tego nie
rozpoznasz, musi to zrobić lekarz, czy to bóle od kręgosłupa np. ucisk na jakiś nerw rdzenia kręgowego, czy bóle okołokręgosłupowe np ból mięśni utrzymujących kgosłup w pionie. Skoro podnosisz ciężary i nic, to wygląda, moim zdaniem, na ból mięśniowy. Zatem: wzmocnij mm kręgosłupa odpowiednimi ćwiczeniami ( znajdziesz w necie pod h. ćwiczenia mm. kręgosłupa) oraz ćwiczeniami na basenie, pływając różnymi stylami. Jeśli ból związany jest z zaburzeniami nerwowo-mięśniowymi, to spróbuj saunę suchą i bicze wiechciem brzozy, równolegle kąpiele w wywarze różnych ziół. Tak czy siak musisz jeszcze zadbać o inne punkty, takie jak choćby odżywianie, oczyszczanie z toksyn. Podchodząc do zagadnienia holistycznie, może uda Ci się usunąć problem. Masz tu kilka linków z netu: Notabene, nie ma leków/sposobów cud na zdrowie, zatem jedyną radą, to realizacja 5. punktów : 1.prawidłowe odżywianie, postudiuj dokładnie t. „Chudnij bez wyrzeczeń, „Zasady dietetyczne, W walce z chorobą i w profilaktyce należy wzmocnić organizm prawidłowym odżywianiem - najlepiej dietą surową warzywno-owocową http://www.wellness.pijnazdrowie.pl/artykuly/jedzenie_ma_znaczenie/ http://www.youtube.com/watch?v=sNcF_f5sdoo 2.wysiłek fizyczny-rekreacyjny na poziomie potu i sauna sucha raz/tydz. To i wiele innych wiadomości znajdziesz pod linkiem: WWW.vademecum.zdrowia.prv.pl 3.higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4.pozytywne nastawienie psychiczne, w tym trening autogenny wg Mironskiego, szczegółowo postudiuj temat z www pn.STRES 5. systematyczne oczyszczanie organizmu z toksyn, tu masz linki do filmów http://www.gerson.yoyo.pl/film.html http://www.youtube.com/watch?v=YsT6qNk8_qQ&fe ature=related

Gość też tak miałem
Czy Ciebie czasem nie przewiało/spocony w przciągu? Jeśli tak to może to być reumatyzm tkanek miękkich. W takim przypadku sauna, bicze, masaże, kąpiele w ziołach, a na chwilowe uśmierzenie Fastum. Mając chyba 18lat, w ławce szkolnej nie mogłem usiedzieć, szlag mnie trafiał!!! Aż wreszcie w "Przyjacółce" wyczytałem o kąpielach w ziołach. Wpadłem na genialny sposób, zamiast kupić zioła w aptece, wytrząsłem je z kopki siana, zrobiłem wywar, rozcieńczyłem wodą i moczyłem plecy, leżac w balii. Później w starszym wieku znowu mnie dopadło, chyba po jakimś przeziębieniu, wtedy dodatkowo zastosowałem,(jeżdżąc kilkadziesiąt kilomertrów na basen, gdzie była i sauna,) saunę suchą saunę mokrą , bicze, pływanie hartujące w basenie. Do dzisiaj spokój, dzięki całościowemu podejściu do choroby. Dla ciekawości: aktualnie tętno spoczynkowe 45ud/min, na góralu 40km/h dopiero przy tętnie 140ud/min, czyli rezerwy jeszcze spore. Powodzenia.🖐️