Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Luna185

Czy to może być endometrioza??

Polecane posty

Witam, postaram się rzeczowo i zwięźle opisać mój problem, bo nie wiem już co mam robić !? Mniej więcej rok temu moje cykle z 28dniowych zaczęły się wydłużać do 33dni. Do tego dochodziło lekkie plamienie mniej więcej w połowie cyklu. Zrobiłam usg dopochwowe plus cytologie wszystko wyszło super. Lekarz stwierdził, ze albo dzieje się coś znowu tarczycowo(miałam niedoczynność tarczycy kiedyś), albo to wynik zmiany tryby życia (owszem tak było, sporo schudłam, dużo stresów i podróży). Od 4miesięcy plamienie pojawia się nie tylko w środku cyklu, ale trwa również po zakończonym okresie, czasem ciągnie się przez 6dni przed samym okresem. Do tego doszedł "dziwny" ból w tyle pleców lub na dole brzucha (trochę jak przy miesiączce) , który pojawia się i znika, czasem jest zaraz po seksie, czasem budzę się z nim rano i trwa przez parę godzin. Byłam miesiąc temu u ginekologa, znowu usg dopochwowe plus zew brzucha, cytologia i dalej wszystko wygląda książkowo. Dostałam zestaw badań do zrobienie, m.in. tsh, prolaktynę i wszystko wyszło super. Teraz zlecił kolejne badania m.in. na toksoplazmozę. Poczytałam trochę w necie i czasem wspomniana w tytule endometrioza nie daje żadnych oznak na usg i ogólnych gadaniach, a objawy są. Lekarz u którego się leczę jest bardzo dobry w opinii mojej i innych osób. Ma specjalizację endokrynologiczną i właśnie jak miałam spory problem z tarczycą i w końcu on mi pomógł. Pytałam na ostatniej wizycie o tę endometriozę, ale nie odpowiedział na moje pytanie, powiedział zrobić kolejne badania i zobaczymy. Podpowiedzcie coś proszę, może któraś miała takie właśnie objawy jak ja. Martwię się, tracę zaufanie do lekarza, a to nie o to chodzi... :(

Gość muka-buka
Moja mama ma endometriozę, dokładnie jak się jej objawiało to nie wiem, ale często, zwłaszcza w okolicach okresu ma mocne bóle, często też czuje się "mocno wzdęta" itp. Kiedyś stosowała zastrzyki, gdy były refundowane i miała spokój na ok. 10 lat, ale później refundacja zniknęła, a kogo stać na kilka serii zastrzyków co miesiąc za 1600 zł każdy. Lekarz przypisuje jej hormony, jakoś pomagają. Na szczęście trafiła na dobrego lekarza, obeznanego z tym problemem. Jesteś z Poznania może?

Dziękuję Muka-Buka za odp! Niestety nie Poznań, mam przeszło 300km do niego.