Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ehoehej8

czy mozna przestac bys niesmialym w jeden dzien:)??

Polecane posty

Gość ehoehej8

udalo sie komus?:)

Gość ssssssssssssss
taa, wystarczy trochę wypić 🖐️

Gość edrwew
wypiłam czarodziejski eliksir ,wróżka mnie odczarowała i jestem super śmiała

Gość ehoehej8
haha ale bez picia?

Gość ehoehej8
no wezcie

Gość no no no prosze prosze
na trzeźwo w jeden dzień to nie :) ale pracując nad nieśmiałością można ją jakoś zniwelować. Zastanów się co Cię paraliżuje, co powoduje nieśmiałość, czy zawsze tak było?

Gość ehoehej8
zawsze i paralizuje mnie wszystko, chcialabym sobie raz a dobrze wmowic ze jestem smiala i po prostu zaczac byc smiala

Gość ehoehej8
pomocy

Gość lalainnka
Miałam podobny problem, u mnie jednak to była fobia społeczna ( z tym że taka mało zaawansowana) ale bałam się różnych sytuacji. Dziwnie u mnie było bo w niektórych sytuacjach byłam wulkanem energii i śmiałości a w innych tak się blokowałam, że nie byłam w stanie nic powiedzieć. Trafiłam do psychologa z własnej inicjatywy. Chodziłam prawie rok i... udało się :) odpowiednia terapia niestety czasami trudna pozwoliła mi opanować te "straszne" sytuacje. NAWET NIE WIESZ W JAKIM ŚWIECIE FIKCJI ŻYJĄ NIEŚMIALI! Przekonałam się ze sama wszystko tworzę, że każda straszna sytuacja jest wynikiem mojej wyobraźni :) Dziś kiedy te moje lęki powracają stosuję metodę zaproponowaną przez Panią psycholog (nie opisze bo za długa, terapia poznawczo-behawioralna). Powodzenia!

Gość ehoehej8
dzieki, a wez w dwoch zdaniach opisz metode prosze:P

Gość ehoehej8
a jak inni?:)

Gość lalainnka
Ok a więc przypomnij sobie ostatnią sytuację w której się zestresowałaś, przykład: kiedy podszedł do mnie przystojny chłopak zrobiłam się czerwona i nie mogłam nic powiedzieć ze stresu. Zakładasz zeszyt w którym robisz tabele i zapisujesz w niej zdarzenie, przebieg zdarzenia, myśli, emocje i Twoją reakcję. Najlepiej nie wracać do przeszłych zdarzeń, ale zaraz po stresującej sytuacji ją zapisać i twoje odczucia. Ale wróćmy do przykłady zapisujesz w tabeli to zdarzenie ze podszewdł do ciebie przystojny facet, przebieg czyli ogólnie jak to było i gdzie (krótko) i tu ważne Twoje czarne myśli: skup się na tym czego się wstydzisz... Czemu ta sytuacja cię zestresowała? Np. on sobie o mnie pomyśli, że jestem brzydka :) emocje to np. zażenowanie. No i jak się zachowałaś np. uciekłam, albo powiedziałam że musze iść i poszłam. To tylko wstęp do terapii ponieważ teraz zadaniem psychologa jest wyperswadowanie Ci z głowy, że twoje myśli są bez sensu! Np. czemu mial pomyśleć ze jestes brzydka a moze pomyslał: o jaka lakska, ale psycholog ma do tego odpowiednie podejście i tak podchodzi ze zaczynasz w to wierzyć :) Troche zagmatwane ale mam nadzieje ze zrozumiesz :)

Gość ehoehej8
dziekuje bardzo bardzo:***

Gość ehoehej8
a jak tam inni niesmiali:)?