Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama perliczka

Czy do indyka mogę użyć przypraw "do kurczaka"

Polecane posty

Gość mama perliczka

Dziś Po raz pierwszy u mnie filety z indyka na obiad i stąd moje pytanie- kompletnie nie wiem jakich przypraw użyć. Dodam, że kurczaka z reguły kroję w kostkę i gotuję w wodzie i z indykiem chcę postąpić tak samo. Będzie jadalny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość indy ma delikatne
mięso:) kurczak to drób i indyk tez:D możesz uzyć tych przypraw:D Ja do indyka daję więcej przypraw niż do kurczaka, wtedy nie jest mdły

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tiigi88
tak,ja tak robie i jest ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci podpowiem:
mozesz. te przyprawy nazywaja sie inaczej, zeby ludzie wiecej kupowali, ale mieso jest miesem ;) ale na przyszlosc podpowiem ci: zamiast chemicznej glutamianowej "przyprawy" do kurczaka, kup ZIOLA DO DROBIU ":)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adresatka nieznanaa
Absolutnie nie!!!! zwariowalas, nie rob tego, to nie dopuszczalne!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa_________
też myślę, że indyk mógłby poczuć się urażony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość NAJLEPSZY INDYK-TO UPIECZONY
w piekarnku -mogą być przyprawy do kurczaka(wg mnie kamis najlepszy),filety przyprawić,do żaroodpornego naczynia można dodać trochę cebuli posiekanej,odrobinkę wody(kilka łyżek) i do pieca! żadnego gotowania bo jest bez smaku!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jnkkjn
teraz są też przyprawy bez glutaminu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci podpowiem:
zawsze byly przyprawy bez glutamianu ;) ale przyprawy o nazwie "przyprawa do drobiu (czy czegos-tam)" maja glutek, tak samo fixy i pomysly na cos-tam. a jak pisze specjalnie, ze nie ma glutamianu, to znaczy, ze jest glutaminan tylko pod inna nazwa: extrat z drozdzy. takze chyba wszyscy wiemy o co chodzi ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa_________
ekstrakt z drożdży to coś zupełnie innego, robi się go z drożdży piwnych i jest bardzo zdrowy, ma mnóstwo witamin z grupy b

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci podpowiem:
nie wiem, czy ta substancja wzmacniajaca smak robiona na bazie ekstraktu z drozdzy moze miec jeszcze jakies witaminy, bo jest maksymalnie przetworzona .... ale nie bede sie spierac, bo nie czytalam zadnych informacji naukowych na ten temat. nie chodzi zreszta o to, czy zdrowy czy niezdrowy, tylko jaki efekt daje - oba to uzalezniajace wzmacniacze smaku, ktore nadaja potrawom jednaki charakter. i dzieki temu ludzie nie trudza sie, by przyprawiac naturalnymi przyprawami, ktore sa jednoczesnie lecznicze. :) a glutamian sam w sobie tez trucizna nie jest ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci podpowiem:
dlatego np. wezmy firme KAMIS: ma 2 rodzaje saszetek do drobiu - PRZYPRAWA do kurczka - gdzie zamiast naturalnych smakow sprawa jest rozwiazana wzmacniaczem smaku. a mamy tez ZIOLA do drobiu - saszetka jest bez zadnego wzmacniacza, same ziola, a do tego czosnek i cebula. tak samo maja sie np. ZIOLA prowansalskie - 100% przypraw (mowie teraz tylko o firmie KAMIS, bo akurat tylko te uzywalam). ale oczywiscie kasdy niech przyprawia czym chce :) jedni lubia szlachetny posmak ziol, inni lubia posmak zupy z proszku lub bulionetki, wiec niech i dla nich znajdzie sie cos na tym swiecie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marzenia się spełniają_*
nie czytałaś, to się nie wypowiadaj i tyle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci podpowiem:
wlasnie nie wypowiadam sie :) jutro przeczytam, to sie wypowiem. o ile takie info w ogole istnieje gdzie indziej, niz w reklamach ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bedwyn
Ale jeżeli ktoś gotuje pokrojonego w kostkę kurczaka, to nie dziwię się, że musi wzmacniac smak sztucznymi polepszaczami, bo przecież takie coś jest kompletnie bez smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bedwyn
Znalazłam takie coś: Zapominamy jednak, że glutaminian sodu to kolejny sztucznie otrzymywany związek chemiczny oznaczony symbolem E621, który na opakowaniach kryje się często pod różnymi dziwnymi nazwami: ekstrakt drożdżowy, autolizowane drożdże, hydrolizowane białka roślinne, hydrolizowane białka. Jest jeszcze ekstrakt z drożdży w postaci pasy, stosowany najczęsciej w kuchni wloskiej, który otrzymuje sie z drożdży piwnych i soli. Pytanie, co jest w tych gotowcach, bo raczej nie mam o tym dobrego zdania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ci podpowiem:
no wlasnie, nie sadze, zeby TO bylo w owych gotowcach, ale jeszcze nie znalazlam naukowych informacji na ten temat, wiec sie nie wypowiadam ;) a kurczak pokrojony w kostke bez smaku? nigdy :D jak sie przyprawi czosnkiem, ziolami, oliwa, octem balsamiczyn albo cytryna lub limonka - niebo w gebie :D owszem, nie ma smaku schabu, ale pyszny jest :) ostatnio robilam takie zamarynowane w ziolach do drobiu, oliwie i balsamico cale kurze biusty na grillu - matko! nie jadlam pyszniejszego mieska :) ale ja akurat wole takie lzejsze mieso typu ryba, kurczak, niz np. zeberka czy biodrowka ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×