Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wieliczka z miodu

dlaczego sol i cukier musza byc niezdrowe?

Polecane posty

Gość wieliczka z miodu

ja tak kocham dosalac i docukrzac :(

Gość nie wiem czy tu jestes jeszcze
przecież sól spozywana z umiarem jest nam potrzebna, szczególnie ta jodowana. A latem w upały bez soli można się nawet odwodnić. Natomiast cukier można zastąpić trzcinowym lub stewią.

Gość Prawik wielki
albo frutkozą.

Gość lullakkka
sol jest w prawie wszystkich produktach spozywcych wiec nie powinno sie juz niczego dosalać- ja nie sole niczego, deserow ciast i przetworow nie robie i nie jem -wiec nie slodz e niczego -kawe i herbate pij e bez niczego-sól to nadcisnienie a cukier, miód, to prochnica , otyłośc zanieczyszczenie skóry -dziekuje bardzo

Gość lullakkka
cukier trzcinowy fruktoza głukoza ,miód tak samo powoduja próchnice jak cukier biały-dlatego ja nic nie slodze- coz 99% matek i babć to gówna i szkodniki co od malenkosci przyzwyczjaja nieszczesne dzieci do smaku słodkiego i trza konskiej woli by sie odzwyczaic-ja sie odzwyczaiłam

Gość lumillka
te gowna i szkodniki co przyzwyczajaja dzieci i wnuki do słodkosci -powinny zdychac w męczarnaich

Gość lumillka
miod fruktoza glukoza melasa -choc nieco zdrowsz e od bialego cukru -to i tka maja mnosto kalorii i powoduja prochnice chuj z nimi-ja nie slodz e niczym i niczego

Gość lumillka
ale nic nie jest zdrowe do slodzenia-ja pije s e kawe i herbate samą slodkosci nie jem - i git

Gość lumillka
odzwyczailam sie od smaku slodkiego - a przeciez to matki i babki gówna i szkodniki -gdy tylko dzieciak zaczyna pic herbate czy cos tam -to sam e mu cukier sypią-debilki zamist uczyc ze nie powinno sie slodzic

Gość lumillka
wiem ze slodziki sa jeszcze gorsz e niz cukier bo zwiekszja apetyt i pszyspieszja tycie -produkt y light sa gorsze od zwyklych -ja nie slodz e i nie sole i fajno jest

Gość lumillka
jesli chodzi ci o stewie i ksylitol - to ja i tak nie - po prostu juz sie odzwyczailam od smaku slodkiego -a babcie i matki pierdolone gówna i szkodniki przywyczajaja do niego od malenkosci

Gość lumillka
a widzisz -nie mozesz sie obejsc bez smaku slodkiego -bo cie pewnie od dziecinstwa nim faszerowano-trudno sie odzwyczaic-wiem po sobie

Gość lumillka
czytalam ksiazke o zębach-i tam jasno napisano z e miod melasa, soki i syropy owocowe -są tka samo próchnicogenne jak zwykly cukier -wiec zamienic cukier na miód -to marny interes

Nie rozumiem powodu dla ktorego mialabym rezygnowac ze smaku slodkiego, skoro jest dobry? To nie tylko cukier w czystej formie, ale i w owocach. Nie bede rezygnowac z owocow, marchewki, kukurydzy itd. Trudniej mi odzwyczaic sie od soli i kawy, tym bardziej, ze mam niskie cisnienie

Jesli regularnie myjesz zeby, masz mniejsza sklonnosc do prochnicy. A miod jest lepszy od cukru, poniewaz ma inne wlasciwosci prozdrowotne

Tak, soki z innych drzew tez sa zdrowsze i mniej kaloryczne niz cukier. Sok klonowy jest podobny do xylitolu. Agawa powiadasz? Ciekawe

Gość lumillka
no wlasnie -naturalny cukier w owocach i warzywach jest dobry -byle nie za duzo- lepiej dac dziecku oowoc nie baton lizak loda-ja owocow nie jem -bo maja duzo cukru - tylko warzywa uwielbiam

Zabix - zerknelam na ten syrok z agawy, zapowiada sie ciekawie, ale nigdzie nigdy nie widzialam

Gość lumillka
miód jest zdrowszy od cukru -jasn e-ale prochnicogenny jak on -chyba z e ktos po wypiciu słodzonej kawy lub herbaty od razu wyplucz e lub umyje zeby- cukier to puste kalorie -łyzeczka ok 40 kalorii- i w tym sek -ze ludzie często ne liczą kalorii zawartych w napojach i dziwia sie czemu nie moga schudnać-woda zero kalorii- kawa, herbata bez niczego tylko pare kalorii

Gość prawiczki som tutaj
jak fruktoza jest dla diabetyków przeznaczona to dlaczego ma być zła?

Gość lumillka
jakby ktos od malenkosci byl przyzwyczajany z e mozna zyc bez slodzenia - to by nie potrzebowal slodkosci -ale 99% matek i babc to gówna i szkodniki-co słodza i solą na potęgę

Gość lumillka
mnie faszerowano slodkosciami i solono potrawy z eho -wiec kurde teraz ja soli i slodzenia ni huhuh