Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cais

"darmowa" edukacja

Polecane posty

Gość cais

Witam serdecznie; mam dzieci w gimnazjum i w podstawówce. Nurtuje mnie jedno pytanie, mianowicie jeśli edukacja jest darmowa i ogólnodostępna to dlaczego muszę kupować bardzo drogie podręczniki, opłacać składki na rade rodziców i na inne niepotrzebne pierdoły, co po nie wpłaceniu składki grozi np. tym, że moje dziecko będzie inaczej traktowane. Tam samo jest z podręcznikami i ćwiczeniami, bez których nauka jest nie możliwa, bo dziecko dostawałoby same pały lub notoryczne uwagi, nieprzygotowania co oczywiście wiąże się z oblaniem roku. A przecież edukacja jest darmowa. Co o tym sądzicie.

Gość o ile sie nie mylę
to nawet w czasach zamierzchłego już socjalizmu uczniowie musieli kupować podręczniki. Edukacja jest darmowa, nie musisz płacić nauczycielom za ich pracę z twoimi dziećmi.

Gość wredniucha
mieszkam w Anglii, wyprawka mojego dziecka kosztowała mnie ok 20-tu funtów, czyli mundurek plus stój na PE (polski wf) - nie kupiłam nawet jednej kredki, zeszytu czy książki - wszystko to dzieci mają w szkole

Gość cais
Ale uważam, ze kupowanie podręczników nie powinno być obowiązkiem lecz tylko dobrowolne, a nauczyciel nie powinien wymagać koniecznie podręcznika. Ostatnio moje dziecko powiedziało, że jak mu nie dam 5 zł na dzień nauczyciela to dostanie uwagę od wychowawczyni. Zadzwoniłam do niej i okazało się, że faktycznie takie coś jest praktykowane.

Gość wredniucha
o pardon, kupiłam jeszcze teczkę z logo szkoły - 2 funty

Gość cais
wredniucha o to właśnie mi chodzi; dlaczego tam edukacja jest faktycznie darmowa, a u nas nie.

Gość o ile sie nie mylę
tu już pachnie prowokacją. :O Co do podreczników, jak wyobrazasz sobie prace na lekcji na niektórych przedmiotach bez podrecznika? Kserówki ma nauczyciel robić? i może jeszcze za swoje pieniadze, bo ciebie na papier nie stać?

Gość o ile sie nie mylę
gdy pisałam o prowokacji mialam na myśli te skladkę na dzień nauczyciela niby wymuszoną przez nauczycielkę, oczywiscie :o

Nieprawda, moje starsze kuzynki opowiadają że nie musiały kupować podręczników w podstawówce tylko same ćwiczenia bo książki były kiedyś szkolne i każdy oddawał na koniec roku i dostawał do następnej klasie po kimś.

Gość daj sobie spokój, on chce cię
wredniucha************** Twoje dziecko ile ma lat? Pytam,bo planuje przenieśc sie z synem do UK,ma 12 lat i boje się,ze się nie zaaklimatyzuje

Gość wredniucha
ma 9 lat i jest w czwartej klasie

Gość cais
Dostałby uwagę za brak pilności czy coś takiego jak to określiła. Uważam, że szkoła powinna załatwić podręczniki i zeszyty dla uczniów albo nauczyciel powinien mieć jeden podręcznik i wszystko wykładać i spisywać notatki do zeszytu, a podręcznik byłby dodatkiem.

Gość o ile sie nie mylę
zanim komuś zarzucisz kłamstwo, to sie upewnij jak było. :o Mam swoje lata i pamiętam, ze kupowalismy ksiażki. Kto chciał kupował nowe, a kto chciał odkupował stare od starszego rocznika. Być może w jakiejś szkole było, jak piszesz, ale nie był to standard.

Gość e23233234
ja mialam ksiazki po starszej siostrze albo stare z antykwariatu... tylko językowe trzeba bylo kupic nowe :O

Gość cais
z kokardą; niestety u nas tak nie ma. Są kiermasze uzywanych podręczników gdzie uczniowie wystawiają je na sprzedaż po jakieś 40-60% ceny mniej niż nowe

Gość o ile sie nie mylę
tak, najlepiej jakby np. podyktował całą czytankę z angielskiego do zeszytu, po to, żeby zrobić ćwiczenie typu "prawda/fałsz". kobieto, nie masz pojecia o pracy nauczyciela, jak widac.

Gość daj sobie spokój, on chce cię
ja jestem rocznik 1979 (mam 33 lata obecnie) i pamietam,ze w podstawówce podręczniki sie miało BEZPŁATNIE po starszej klasie. książki przechodziły z klasy do klasy. były własnością szkoły.

Gość o ile sie nie mylę
ja jestem sporo starsza :P

Gość e23233234
i tak powinno byc

cais ma rację. Również mam dzieci w IV klasie i "O"-ówce. Wydałam ok 700zł na same książki a reszta też strasznie droga. Od dawna wiadomo, że darmowa edukacja nie istnieje. A opłacani przez państwo nauczyciele to żadna łacha :o

Pocieszę Cię, że w LO jest lepiej. Do wiekszosci przedmiotów ksiazek nie trzeba, a jak juz to jedna na ławkę. A przez 3 lata liceum o komitecie nawet nie wspomniano.