Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iiid

Wirus HPV - nowotwór szyjki macicy, ale nie tylko

Polecane posty

Gość iiid

Witam serdecznie. Mam pytanie do osób zarażonych wysokoonkogennymi typami wirusa HPV. Rok temu dowiedziałam się, że jestem nosicielką trzech typów 18, 56 i 59. Od tamtej pory jestem pod stałą opieką ginekologa. Jednak moje pytanie dotyczy innej kwestii. Wiem, że np. taki wirus 18 może się przyczynić do rozwoju nowotworów głowy i szyi. A zatem - skoro powinnam robić regularnie cytologię, to czy nie powinnam równie regularnie badać się pod kątem rozwoju nowotworu w jamie ustnej? Sporo czytam na ten temat, ale nikt nie mówi o konieczności takich badań. Wynika to z braku wiedzy na ten temat, niskiego ryzyka wystąpienia takich powikłań, czy o co chodzi? Dla mnie to tak samo ważne... Boję się tylko, że jak pójdę do laryngologa "z niczym" to dziwnie na mnie popatrzy, weźmie kase za wizyte i oleje. Czy ktoś z Was ma ten sam problem? Może już zna odpowiedź? Pozdrawiam.

Gość Nowa30
Ja też to mam tylko jeszcze nie wiem jaki typ.Na histopat.wyszło że mam widoczną infekcje hpv.A lekarz powiedział że co pół roku mam sie do niego zgłaszać.Powiedział też że jak moje problemy beda nawracać to wtedy mi zrobi badanie na dna wirusa.A druga sprawa to boli mnie z lewej strony brzuch i jak dotąd żaden lekarz nie umie stwierdzić czemu i co to jest.Postanowiłam zapisać się do onkologa(choć nie wiem czy dobrze robie).Może on coś poradzi.I powiem po co i czemu przyszłam tak od razu.Więc idż do lekarza i daj sie zbadac.Powiedz że jesteś zaliczona do grona kobiet wysokiego ryzyka zachorowania na raka i prosisz o kontrole i już.Powodzenia

Gość hpv to wirus powodujący
raka TYLKO szyjki macicy ! ale wy macie neurotyczne i hipochondryczne osobowości !!!!!!! jeszcze raka w jamie ustnej byscie chciały - litości debilki !!!!!!!

Gość kikapyta
ty:hpv powodujący tylko raka szyjki macicy:poczytaj na temat tego wirusa dakładnie a potem wymyślaj innym od najgorszych!!!!!!!!!!!