Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jak to zataic?:P

Jak odpowiedziec ksiedzu na pytanie:

Polecane posty

"Czy chodzicie do kościoła?" Fakt jest taki ze chodzimy tylko jak wypadnie jakis slub, chrzest itd. Jak mu odpowiedziec na to pytanie tak zeby nie sklamac, ale znowu nie wyjsc na bezboznikow? :)

up

nikt nie ma pomyslu jak z tego wybrnac ?:) jutro do ksiedza a obawiamy sie tego pytania :P

Gość księdzu trzeba kłamać
bo inaczej albo nie da wam ślubu albo będziecie się z nim użerać do samego ślubu i chodzić tydzień w tydzień na wyczerpujące wykłady o pobożności, życiu w czystości i takie tam

nauki i tak bedziemy musieli odbyc... A nie chcielibysmy na beszczelnego odpowiadac : oczywiscie ze chodzimy, tak co niedziele... :P tymbardziej ze nasze miasteczko male i ksiadz doskonale widzi kto chodzi a kto nie :P...ale pytanie takie i tak zapewne padnie:P

Gość w tym roku tak samo źle
hmm, możesz odpowiedzieć zgodnie z prawdą, ze chodzicie. Chyba, że padnie pytanie jak czesto? Wtedy możesz odpowiedzieć równiez zgodnie z prawda, że przyznajesz się, że nie w każdą niedzielę :) Gorzej jak zacznie drążyć ile tych niedziel opuszczasz :)

odpowiedziałabym, tak chodzimy, najlepiej odpowiadać krótko i na temat i nie dyskutować z nim za dużo, to samo jak spyta o wspólne pożycie czy współczycie :P on chce usłyszeć że jesteście czyści więc tak mu powiedzcie. Oni sami w to nie wierzą ale chcą to usłyszeć

Gość ghfghf
dajcie spokoj oczywiscie ze chodzicie ,kłamcie idziecie w zaparte ,w koncu ksiadz to najwiekszy kłamca

Gość gsgfdddddddddd
Bierzecie ślub kościelny a chcesz kłamać księdzu? Niepowazna jesteś. Mówisz,że nie praktykujesz za często co jest prawdą i tyle. To nie jest powód do odmowy slubu! Trochę odwagi! Jak powiedziało się A to trzeba i B.

Gość mauricella
Nie rozumiem po co ludziom, którzy nie chodzą do kościoła ślub kościelny. Jak i tak macie to w nosie, to kłamcie ile wlezie - jaka to różnica?

zależy jakiego macie tolerancyjnego księdza. U mnie w parafii trzeba kłamać bo jak powiesz prawdę że współżyjesz to masz przejebane. Już nie jednym nie chciał dać ślubu bo przyznali się na spowiedzi że współżyją. Na szczęście w pobliżu jest klasztor i udało się załatwić ślub bo inaczej musleiby odwoływać wszystko albo załatwiać tylko cywilny żeby nie przepadły zadatki i zwyczajnie zrobić wesele Jestem przed ślubem ale po tym co widziałam i słyszałam o problemach jakie robił ksiądz to już wolę kłamać a wyspowiadać się przed Bogiem anie przed księdzem

Gość chodzimy okazjonalnie
i tyle... tak powinna brzmieć odpowiedź Ty nie spowiadasz się księdzu, ale Bogu, ksiądz tylko jest pośrednikiem.

Gość nową drogę życia od kłamstwa
zaczynać - taki jest Wasz cel? Jeżeli jesteście wierzące - od kłamstwa zaczynać nową drogę życia? Czy Wam Bóg pobłogosławi? - wątpię! Jeżeli nie wierzycie w Boga, po co ten kościelny cyrk? Dla tradycji???

Jak nie okłamie to do ślubu w ogóle moze nie dojść a pieniądze które zarobiliśmy pracując za granicą przepadną bo zadatków nikt nam nie zwróci. Już niejedni od nas z parafii szukali na 2 tyg przed kościoła żeby mogli wziąć ślub bo jak się przyznali że razem mieszkają i współżyją to nie było mowy o ślubie. Tzn najpierw mówił że zobaczy czy żałują i tak chodzili co tydzień i siedzieli po 3 godziny a na spowiedzi jak ksiądz spytał czy współżyją to też odpowiedzieli zgodnie z prawdą że nie mogą się powstrzymać i że kochają się tak bardzo że owszem współżyją no i nie dał rozgrzeszenia i powiedział że nie udzieli slubu. To ja już wolę zaczynać wspólne życie w kłamstwie ale je rozpocząć bo wierzę w Boga, chodzę do kościoła, może nie co nd ale trak 2 razy w mies, 2 razy do roku do spowiedzi, przestrzegam przykazań. Nie zabijam, nie odbieram nikomu męża, nie kradnę itd

i juz sama nie wiem co powiedziec... A moze zrobic mu jak ci z gimnazjum- zlizac co nie co z trzeciego kolana?

Gość coś mi sie wydaje, że
KATOLICKIE ZAKŁAMANIE - byle biała kiecka i przed ołtarz!

Gość ha ha ha ha ha ha ha
To ja już wolę zaczynać wspólne życie w kłamstwie ale je rozpocząć bo wierzę w Boga, chodzę do kościoła, może nie co nd ale trak 2 razy w mies, 2 razy do roku do spowiedzi, przestrzegam przykazań. Nie zabijam, nie odbieram nikomu męża, nie kradnę itd Przestrzegasz przykazań? :D Już dawno takiej bzdury nie czytałam

Jeśli jestem z kimś 12 lat to chyba jest to niemożliwe żebym była dziewicą a narzeczonym prawiczkiem. Mieszkamy razem od 5 lat. A dopiero teraz zdecydowaliśmy się na ślub. Co w tym śmiesznego ?

Gość Martin Hopfer
eśli jestem z kimś 12 lat to chyba jest to niemożliwe żebym była dziewicą a narzeczonym prawiczkiem. Mieszkamy razem od 5 lat. A dopiero teraz zdecydowaliśmy się na ślub. Co w tym śmiesznego ? Samo zycie, ale ksiądz również o tym wie, chociażby z plotek... Dlaczego nie przyznać się do tego i usilnie prosić księdza o pomoc w naprawieniu błędów? Schyl głęboko głowę, proś o przebaczenia, a będzie Ci dane.

Gość Mamita8700
skoro chodzicie do kosciola tylko z przymusu to po co wam slub koscielny? ale z was katolicy...

Ja nie chodzę do kościoła z przymusu. Chodzę mniej więcej co drugą nd i wtedy gdy czuję taką potrzebę

Gość htyhyhyytuyutyutur
Jak? PRAWDĘ. Inaczej jaki sens ma ślub kościelny?