Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lhgyjjyhjj

czy można wziąć kredyt studencki na pół roku albo na rok?

Polecane posty

Gość lhgyjjyhjj

zaczynam teraz studia ale w razie gdyby kierunek, studia jednak by mi nie odpowiadaly nie chce robić sobie problemów z kredytem. Tak poza tym to myślałam o tym zeby po jakimś pół roku poszukać jakiejś pracy dorywczej czy czegoś w tym rodzaju. Tylko te pierwsze pół roku/rok byłoby mi cięzko bo nowe miasto, nowi ludzie, usamodzielnienie się częściowe... rodzice na chwilę obecną nie mają za duzo kasy... i nie wiem co robić...

Gość Perw w przelocie XV
Kredyt dostajesz na 3/5 lat studiów, chyba nie ma opcji, żeby dostać go na krótszy okres. Jeśli po semestrze nie dostarczysz zaświadczenia z dziekanatu, że jesteś studentem/tką to wtedy nie dostajesz kolejnych transz tylko od razu musisz zacząć spłacać to co dostałeś-prawdopodobnie połowę wysokości jednomiesięcznej transzy+odsetki.

Kredyt studencki bierzesz na okres 2, 3 lub 5 lat. Jeśli zrezygnujesz ze studiów, jesteś zobowiązana do spłacenia go w jednorazowej kwocie.

Gość Perw w przelocie XV
"jesteś zobowiązana do spłacenia go w jednorazowej kwocie." Ja jakoś nie byłam zobowiązana.

Gość Perw w przelocie XV
Tyle tylko, że musiałam zacząć spłacać od razu, a nie tak jak w przypadku planowego zakończenia studiów-po upływie dwóch lat.

Widocznie to zależy od banku - mojej siostrzenicy nie poszło w zeszłym roku i jak po semestrze nie dostarczyła zaświadczenia, że nadal się uczy, musiała od razu oddać wszystko, z tym, że bank zaproponował jej "normalny" kredyt na spłatę tego. Na szczęście jakoś wyskrobała tę kwotę. ;)