Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość buciuś mal

czy 5 latki mają obowiązek przedszkolny.

Polecane posty

Gość buciuś mal

sprawa jest taka, bratowa w kratkę prowadzi dziecko do zerówki,z 2 dniowej gorączki dziecko w domu przebywa prawie 2 tyg. a czasem zostaję w domu ot tak bo nie chce się bratowej zaprowadzać. jak z nią rozmawiałam zeby zaczęła prowadzić dziecko bo moze mieć tego konsekwencje w postaci sankcji , ale ona twierdzi że nie musi pprowadzić bo nie ma takiego obowiązku. z tego co się orientuję, zmina w ustawie dotyczyła tego ze 6 latki nie będą jeszcze musiały iść do 1 kalsy do roku 2014/2015 kiedy to wejdzie obowiązek 6 latków do klasy 1. zaś w sprawie 5 latków jest tak że mają z dniem 1/ września/2012 obowiązek chodzenia do oddziału przedszkolnego. które zagwarantować ma gmina( 5 godz. przygotowanie nauczania) czy mam parcje, czy ja źle coś zrozumiałam

Gość masz racje
Tak, 5latki mają obowiazek odbyc roczne przygotowanie przedszkolne w zerowce szkolnej lub przedszkolnej. Minimum 5 godzin dziennie realizacji podstawy programowej. Jesli dziecko w ciagu calego roku ma frekwencje mniejsza niz 50% i jeden dzien to jest podstawa do niewystawienia zaswiadczenia o odbyciu rocznego przygotowania przedszkolnego.

Gość buciuś mal
koleżanka mi powiedziała ze w pierwszym dniu zostali poinformowani, ze dzieci mają obowiązek uczęszczania na zajęcia , i brak duzej obecności grozi ukaraniem sankcją..wiec nie tylko dziecko moze nie dostać promowanie ale i rodzice moga zostać za to pociągnięci

Gość m@rt@
moj bratanek bedzie mial 5 lat w styczniu,i chodzi juz do przedszkola.obowiazek

Gość Zocha.
Tak. 5 latek ma obowiązek,ale jak jest chory to trudno,mama musi napisać usprawiedliwienie i tyle.

Gość buciuś mal
ja rozumiem ze dziecko chore moze nie być puszczane do szkoły, ale przeziębienie nie trwa 2 tyg, mały 2-3 dni chorował, reszte dni spędzał na podwórze ale bratowa prowadziła jego do koleżanki gdzie jest też tam dziecko. od początku roku dziecka sporo już nie było, w pierwszym tyg jeden dzień nieobecności, 2 tyg 2 dni nie poszedł. i od 17 do teraz nie chodzi.

Gość zerowka zawsze byla obowiazkow
tyle tylko, ze my uczeszczalismy do niej w wieku lat 6 i prowadzono nas do szkoly. Jestem z rocznika '71. Do przedszkola nie chodzilam, do zerowki tak.