Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuchaaareczka

Jak robicie ciasto na pierogi?????

Polecane posty

Gość kuchaaareczka

chodzi o to żeby dalo sie dobrze wałkować i lepić a nie było takie gumowate a odnosze wrażenie że jak zaparzam je gorącą woda to tak właśnie się dzieje:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sweet....one :)
ja zawsze zaparzam ale nie dodaje jajka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchaaareczka
ja daje żółtko, troche margaryny i szczypte soli i wsio a mimo wszystko strasznie cieżko mi jest rozwałkować to ciasto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na Wielkim Żarciu jest przepis ,,Mięciutkie ciasto na pierogi naszej Halinki". 3 szklanki mąki, 1/2 szkl. kwaśnej śmietany, 1/2 gorącej wody, 2 żółtka, sól Żółtka rozmącić ze śmietaną a dalej jak zwykle. Superowe, mięciutkie, żółciutkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja zamiast wody daje
mleko, zamiast margaryny oleju i nie daje jajek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rybka-plum
a dodajesz oleju do ciasta? być może za dużo - wtedy ciasto robi się takie gumowate i kompletnie nie chce się kleić. a woda musi być gorąca, bez tego ciasto wychodzi jakieś takie..dziwne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marcelina :::::
Letnia woda Jajko ...ciasto zawsze jest super:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość guniaaa
Do mąki daję gorącą wodę, która prawie parzy i odrobinę oleju. Po zagnieceniu na 10-15 min przykrywam ciasto miską (idealnie jak jest gorąca, ale ja się w to nie bawię ;) )Po zdjęciu miski ciasto jest plastyczne i mięciutkie. Nie daję jajka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchaaareczka
dzisiaj sprobuje dać tylko olej, i gorącą wode-zobaczymy czy wyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciepla woda sol maka. super mozna rozwalkowac i nie jet gumowate. wlasnie od jaj jest gumowate

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ocet
maka plus ciepla woda plus troche oleju i sol.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tu jest przepis na dobre piero
gi akurat z kapusta ale mi chodzi o ciasto skladniki na około 60 -80 pierogów (ilość zależy od wielkości). Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki wrocławskiej, poznańskiej czy każdej innej typu 500 (może być też typ 600) około 2 szklanki gorącej wody (albo mleka) 2 łyżki oleju 1 łyżeczka czubata soli Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 50 - 100 g suszonych grzybów (ilość zależy od upodobań) 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 1 kawałek selera 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego pieprz mielony 2 duże cebule 3 łyżki oleju albo klarowanego masła Przygotowanie pierogów najlepiej zacząć od przygotowania farszu (ja to robię przeważnie dzień wcześniej a potem skupiam się na lepieniu pierogów). Kapustę włożyć do garnka, dodać 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, podlać wodą i ugotować do miękkości (pilnować aby woda się nie wygotowała, a kapusta nie przypaliła). Grzyby zalać wrzątkiem, po 4 minutach odcedzić. W garnku zagotować wodę z łyżeczki soli, włożyć 1 liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego, marchewkę, pietruszkę i seler oraz wypłukane grzyby. Gotować około 1 godziny ( do miękkości grzybów). Gdy kapusta i grzyby się gotują rozgrzać na patelni olej albo klarowane masło i usmażyć na złoto pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Ugotowaną kapustę odcedzić na sicie. Grzyby z warzywami wyciągnąć z wywaru. Z kapusty i grzybów wyciągnąć ziarna ziela i liście laurowe (wyrzucić). Kapustę i grzyby razem z marchewką, selerem i pietruszką zmielić przez maszynkę na sicie o dużych oczkach (można też drobno pokroić, ale osobiście wolę, gdy farsz jest zmielony - na zdjęciach pierogi z farszem siekanym). Do farszu dodać usmażoną cebulkę, doprawić sporą ilością mielonego pieprzu (jeśli trzeba to i solą, choć uważam, że kapusta kiszona ma soli dosyć). Wyrobić jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać odrobinę wywaru z grzybów (wywar z grzybów można zostawić jako bazę do barszczu, zupy grzybowej albo po prostu wylać) Mąkę wsypać do głębokiej, ale dosyć wąskiej miski, dodać sól i olej. Wodę zagotować i wylać ją na mąkę, aby powstała powłoczka około 1,5 cm... to tzw ciasto zaparzane. Gdy przestygnie na tyle, że nie będzie parzyło w ręce zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste dodać odrobinę ciepłej, ale już nie gorącej wody albo mąki, gdy okaże się zbyt rzadkie... Ciasto zagnieść szybko, podzielić na części. Jedna część rozwałkować, wycinać krążki szklanką albo kubkiem (zależy jakie duże chce się mieć pierogi). Nakładać farsz i zlepiać dokładnie brzegi (można się posłużyć maszynką do lepienia pierogów) Zagotować w dużym garnku wodę, wsypać 1-2 łyżeczki soli, wrzucać pierogi, po wypłynięciu na górę gotować około 3- 4 minuty. Tak ugotowane pierogi podawać z usmażoną na złoto cebulą albo odsmażyć na maśle zależy co kto lubi (ja wolę z cebulką).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×