Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość napiszciss

CZARNUSZKA-znacie? spozywacie?

Polecane posty

Gość napiszciss

? ? ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość google nie gryzie ale
Zastosowanie Roślina lecznicza: Surowiec zielarski: Nasienie czarnuszki Semen Nigellae (Semen Melanthii, Z nasion wytwarza się olejek z czarnuszki siewnej Oleum Nigelle (Oleum Melanthii aethereum). Nasiona zawierają dużo tłuszczu (do 40%), olejek lotny (do 1,5%), saponinę melantynę (silnie trującą dla ryb, ale w dużych ilościach szkodliwą również dla organizmów stałocieplnych), garbniki, gorycz nigellinę i alkaloid damasceinę[potrzebne źródło]. Działanie: Żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mięśnie gładkie, wzmaga wydzielanie mleka, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę i wzmacnia odporność. Aby sporządzić odwar leczniczy należy łyżeczkę nasion zalać filiżanką wody i pić 2 razy dziennie. Czarnuszkę wewnętrznie stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu. Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach skóry Sztuka kulinarna: czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego używanego w cukiernictwie. Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka. Roślina ozdobna uprawiana na rabatach, a także na kwiat cięty do wiązanek, bukietów itp. (dekoracyjne są również jej owoce). Olejku czarnuszki używa się do produkcji perfum

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Amarantha
Uwielbiam na świeżym chlebie.. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
używam do ciasta chlebowego i przed włożeniem do pieca posypuję jeszcze chleb :) dodaję do herbaty zielonej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×